Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα όπλα στη διαρκή μάχη με την ακρίβεια η αντιμετώπιση της οποίας συνιστά την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναζητούν Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και το 2023, δοκιμάζοντας τις αντοχές των νοικοκυριών. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει εδώ και καιρό οι τιμές στο ράφι και το Υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί το απαραίτητο απόθεμα, με στόχο τη συνέχιση επιδότησης των λογαριασμών ενέργειας τους πρώτους μήνες του νέου έτους,  αλλά και τις ενισχυτικές οικονομικές ενέσεις στην τσέπη των πιο ευάλωτων και της μεσαίας τάξης.

Διαβάστε ακόμη: Περήφανος ο Αδωνις Γεωργιάδης για τη μείωση 246 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού»

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται κατά πληροφορίες η χορήγηση ενός τύπου food pass για αγορές στα σούπερ μάρκετ, το οποίο θα βασίζεται σε αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ή μια νέα επιταγή ακριβείας μετά από αυτή των 250 ευρώ που θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Ουδείς βεβαίως αποκλείει μία επιπλέον παρέμβαση πριν την αλλαγή του έτους. Παράλληλα, υπό συζήτηση βρίσκονται παρεμβάσεις στα καύσιμα ανάλογα με την πορεία των τιμών, αλλά και στα στεγαστικά δάνεια - πέραν του σχεδίου «Σπίτι μου» για νέους έως 39 ετών -  καθώς οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στα επιτόκια στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ είναι μεγάλες. Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως υπό εξέταση βρίσκεται η επαναφορά του σχεδίου «Γέφυρα» που εφαρμόστηκε στην πανδημία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, πάντως μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100.3, σημείωσε πως «και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι θεμιτοί» και δείχνοντας σε νέα παρέμβαση στο ράφι των super market πρόσθεσε πως «προσωπικά θεωρώ ότι τα νοικοκυριά επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής». Τόνισε, δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος να πάει απευθείας στα νοικοκυριά.

Αν και με το καλάθι του νοικοκυριού που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνεται ήδη αισθητή μείωση της τάξης του 11,3% στο συνολικό κόστος του στις περισσότερες αλυσίδες super market, το κυβερνητικό επιτελείο έχει απόλυτη συναίσθηση ότι δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει την πίεση που βιώνουν τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό και στην οδό Νίκης μετριούνται συνεχώς οι δημοσιονομικές αντοχές και γίνονται καθημερινά ασκήσεις για τα επόμενα βήματα με στόχο ένα νέο πακέτο στήριξης.

Ο «κουμπαράς» γεμίζει με την υπέρβαση των εσόδων και τον Οκτώβριο κατά 289 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου, το πρωτογενές έλλειμμα μόλις στα 349 εκατομμύρια ευρώ έναντι 6,7 δις ευρώ που ήταν η εκτίμηση γι’ αυτή την περίοδο βάσει των αρχικών υπολογισμών και τις εκτιμήσεις για νέα αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης προς τα πάνω για το 2022, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναμένει την οριστικοποίηση του Κανονισμού της Ε.Ε. για τη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, τα οποία θα προσθέσουν ένα εξτρά έσοδο στον προϋπολογισμό του 2023. Ενώ ήδη προχωράει με την τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας και η φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας μετά τους παραγωγούς. Όλα αυτά μεταφράζονται στην πράξη σε επιπλέον έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο συνεισφέρει στην επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της ενεργειακής κρίσης, αλλά και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συν την «εφεδρεία» του 1 δις που προβλέπεται ήδη.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι μαζί με την έμμεση αύξηση του εισοδήματος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% περίπου από την 1/1/2023 να υψωθούν κι άλλα αναχώματα απέναντι στον εφιάλτη της ακρίβειας και οι πολίτες να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους το σύνθημα της ΝΔ «δίπλα σε κάθε πολίτη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA