Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι τράπεζες και οι servicers να αναλάβουν πρωτοβουλίες για προστασία των δανειοληπτών τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», με φόντο τον πλειστηριασμό της κατοικίας της συνταξιούχου δημοσιογράφου, Ιωάννας Κολοβού. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει για πλαφόν στο φυσικό αέριο κάτω από τα 220 ευρώ.

«Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τράπεζες και τους servicers με ένα διπλό σκοπό. Πρώτα απ’ όλα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ιδιωτικού χρέους που έχουν κόκκινα δάνεια, να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες των τραπεζών και των servicers, να αξιοποιήσουν σε απόλυτο βαθμό τις νομοθετικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να υποστηριχθούν οι συμπολίτες μας αυτοί και οι πιο ευάλωτοι», είπε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: 

«Σε ότι αφορά την απειλή που υπάρχει σώρευσης ακόμα μεγαλύτερου ιδιωτικού χρέους ή μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος σε ότι αφορά τα επιτόκια επίσης η κυβέρνηση περιμένει από την πλευρά των τραπεζών πρωτοβουλίες σε κατευθύνεις που κι αυτές θα βοηθήσουν στην υποστήριξη των δανειοληπτών. Παρακολουθούμε το θέμα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες και ότι καλύτερο μπορεί να γίνει θα γίνει».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για υποστήριξη δανειοληπτών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «ήδη υπάρχει υποστήριξη των δανειοληπτών με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει και δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες για να εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ήδη το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει πάρει ενίσχυσης της κοινωνίας και θωράκισης του εισοδήματος μέχρι ενός ορισμένου σημείου απέναντι στην ακρίβεια, έμμεσα με αυτό τον τρόπο βοηθά τους δανειολήπτες να μπορούν να ανταποκρίνονται και στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες». 

Ακόμα δήλωσε: «Σας είπα δεν υπάρχει κάτι καινούργιο που μπορούμε να ανακοινώσουμε σε αυτή τη φάση. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου με αφορμή και τα αυξημένα επιτόκια, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες και περιμένουμε κι από τη δική τους την πλευρά πρωτοβουλίες στήριξης των δανειοληπτών προς την κατεύθυνση, ώστε να μη χειροτερέψει η κατάσταση ή να μην έχουμε μία νέα γενιά κόκκινων δανείων».

Καμία αμφισβήτηση από την Τουρκία στα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Αναφορικά με την αντίδραση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η Τουρκία προτίθεται να βγάλει το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην Μεσόγειο για γεωτρήσεις και για το κατά πόσο θορυβείται η ελληνική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος: «Η ελληνική αντίδραση θα είναι πάντα σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη σταθερή κι αταλάντευτη θέση μας ότι η χώρα δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Δεν μας ικανοποιεί καθόλου η πρόταση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο και την όλη αντιπαράθεση στην Κομισιόν, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «είναι αυτονόητο ότι καθόλου δεν μας ικανοποιεί η πρόταση αυτή. Τα 275 ευρώ δεν είναι ούτε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας, ούτε μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας», ανέφερε και συνέχισε: 

«Εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση εφαρμογής της πρότασής μας, την οποία έχουν αγκαλιάσει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μη σπαταληθεί, να μη χαθεί άλλος χρόνος. Να υπάρξει μία ρεαλιστική, άμεση και κυρίως αποτελεσματική παρέμβαση από την πλευρά της Ευρώπης χωρίς να σπαταλάμε άλλο χρόνο. Κινούμαστε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση και θα επιμείνουμε». 

Στο σενάριο να μην επιτευχθεί λύση για το πλαφόν και για το αν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης ή να λάβει νέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «είναι δύο διαφορετικά πράγματα». «Όσο διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε πετύχει με το σχέδιο που εφαρμόζουμε ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει πολύ φθηνότερο ρεύμα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή« είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε θεσμοθετήσει έναν μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών, τα οποία αποδίδουμε στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα ο κρατικός προϋπολογισμός συμβάλλει. Θα συνεχίσουμε σταθερά στην κατεύθυνση αυτή. Όμως είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται υποστήριξη για να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα και από κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Και θα επιμείνουμε και στην κατεύθυνση αυτή να υπάρξουν αυτές οι πρωτοβουλίες».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA