Μενού
  • Α-
  • Α+

Αμερικανικά drones θα επιτηρούν το Αιγαίο, βάσει της αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Η βάση θα βρίσκεται στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου θα εγκατασταθούν τα εξελιγμένα MQ-9 Reaper, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Η Ελλάδα θα αγοράσει και τρία drones του ίδιου τύπου.

Τα πρώτα τέσσερα από αυτά τα UAV έφτασαν στην Ελλάδα σε κοντέινερ και συναρμολογήθηκαν στη Λάρισα ενώ τα επόμενα έφτασαν έτοιμα για επιχειρησιακή δράση από άλλες αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα UAV μπορούν να επιχειρήσουν για πολύ μεγαλύτερο χρόνο από αυτόν που μπορούν να μείνουν σε πτήση τα τουρκικά Bayraktar ΤΒ2. Οπως αναφέρουν τα ΝΕΑ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτά διαθέτουν ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να επιτηρούν από περιοχές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τοπ Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Σημειώνεται, τέλος, ότι η μεταστάθμευση αυτή έχει διάρκεια ενός έτους που δύναται μετά από διαπραγματεύσεις να παραταθεί για άλλο ένα έτος.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, χτίζονται νέες εγκαταστάσεις 33,5 εκατ. δολαρίων στην 110 Πτέρυγα Μάχης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA