Μενού

Ευρωβουλή: Ελλάδα, η μόνη χώρα με δύο εν ενεργεία βουλευτές πίσω από τα σίδερα της φυλακής

lagos-kaili
Εύα Καϊλή, Γιάννης Λαγός | eurokinissi, shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή κρατούμενη στις βελγικές φυλακές αναμένοντας την τελική απόφαση των δικαστικών Αρχών για το αν θα παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι και τη δίκη της, βάζοντας έτσι το όνομά της στη μακρά λίστα των Ευρωβουλευτών που έχουν συνδεθεί με σκάνδαλα και δη οικονομικά, αλλά σε ένα πολύ «κλειστό γκρουπ» αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου που φυλακίζονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ενός γκρουπ, που όπως θα δείτε, έχει ελληνικό χρώμα.

Saint-Gilles prison
Φυλακές Ζεν Σιλ | shutterstock

Στις φυλακές Σεν Ζιλ, στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου βρίσκεται πλέον η Καϊλή, είχαν «φιλοξενήσει» στο παρελθόν έναν ακόμη Ελληνα Ευρωβουλευτή. Τον καταδικασμένο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια δύο Ελληνες πολιτικοί, εκλεγμένοι στις Ευρωοεκλογές, παίρνουν τον δρόμο για τις φυλακές, για διαφορετικούς βέβαια λόγους, και δίνουν στη χώρα μας μια ιδιότυπη πρωτιά. Της χώρας με τους... περισσότερους φυλακισμένους εν ενεργεία βουλευτές, αν και βεβαίως στην περίπτωση της Καϊλή η υπόθεση παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Τόσο η Εύα Καϊλή όσο και ο Γιάννης Λαγός, συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία και οδηγήθηκαν στις φυλακές ενώ ασκούσαν κανονικά τα καθήκοντά τους στην Ευρωβουλή. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις σκανδάλων, που συνήθως οι εμπλεκόμενοι πρώτα παραιτούνταν από τις θέσεις και τα καθήκοντά τους και στη συνέχεια αντιμετώπιζαν τη δικαιοσύνη.

Οι Ευρωβουλευτές που φυλακίστηκαν

Η Ελλάδα έχει λοιπόν το... θλιβερό προνόμιο, από τους 21 Ευρωβουλευτές της, οι δύο πλέον να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα, γεγονός πρωτοφανές καθώς δεν έχει υπάρξει ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν.

Πριν από λίγα χρόνια καταδικάστηκε ο Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας από τις ισπανικές αρχές. Ωστόσο στην περίπτωσή του το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως καλύπτεται από ασυλία ως ευρωβουλευτής όταν φυλακίστηκε με αποτέλεσμα να ζητηθεί η άμεση απελευθέρωσή του.

Ο Μότε καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση αλλά εξακολουθούσε να πληρώνεται από το Ευρωκοινοβούλιο γιατί θα μπορούσε να διαγραφεί μόνο με ποινή άνω των 12 μηνών

Το 2007 ένας Βρετανός Ευρωβουλευτής, ο Ασλεϊ Μότε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών για απάτη με επιδόματα. Ο Μότε πρωτομπήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος των ευρωσκεπτικιστών, όμως σταδιακά απομακρύνθηκε, ανεξαρτητοποιήθηκε και τελικά κατέληξε σε ακροδεξιούς συνασπισμούς.

Σκάνδαλα για... όλα τα γούστα

Πριν από το σκάνδαλο με τα χρήματα που φέρεται να έχει δώσει το Κατάρ σε αξιωματούχους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε συγκλονιστεί από την υπόθεση του Αυστριακού Ερνστ Στράσερ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών το 2013, με την κατηγορία πως προσπάθησε να αλλάξει νομοθεσία για λογαριασμό μιας επιχείρησης που ήταν πρόθυμη να του καταβάλει 100.000 ευρώ. Οικονομικό σκάνδαλο είχε ξεσπάσει και το 1999 με μαζικές παραιτήσεις λόγω κατηγοριών διαφθοράς της της τότε Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Έρευνα και την Εκπαίδευση, Έντιθ Κρεσόν. Είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση κεφαλαίων. για προσωπικό όφελος, ανάμεσα σε ένα σωρό άλλα παραπτώματα.

Ernst Strasser
Ernst Strasser | APimages

Κατά καιρούς στις Βρυξέλλες έχουν λάβει χώρα πολλά περιστατικά που έχουν προκαλέσει... αναστάτωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πέρα από τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα οι Λε Πεν, ο Μόρτεν Μέσερσμιντ, ο Ελμαρ Μπροκ και ο Αντάνας Γκουόγκα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις άλλης μορφής σκανδάλων. Ανάμεσά τους υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, βίαιης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς -ο Μπροκ είχε κατηγορηθεί πως πετούσε αντικείμενα σε συνεργάτες του και κάπνιζε στο γραφείο και ο Ντόρμαν πως είχε αρπάξει κάμερα από φωτογράφο.

Μία άλλη περίπτωση ήταν το 2014 με τον υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές, Σάιρους Ένγκερερ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών, με αναστολή για δύο χρόνια – αλλά θα εξακολουθούσε να είναι σε θέση να είναι υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Ολα αυτά βέβαια προκάλεσαν αντιδράσεις, υπήρξαν παραιτήσεις αλλά επ' ουδενί δεν οδήγησαν τους πρωταγωνιστές πίσω από τα κάγκελα, όπως συμβαίνει τώρα με την Εύα Καϊλή και πριν από λίγους μήνες με τον Γιάννη Λαγό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.