Μενού
kasidiaris
Ηλίας Κασιδιάρης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μπορεί στην τελική ευθεία προς τις εκλογές στην εγχώρια πολιτική σκηνή να κυριαρχεί η πόλωση ενίοτε και με τοξικά βέλη, αλλά το ενδεχόμενο επανόδου ακροδεξιών μορφωμάτων στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τη δικαστική βούλα της εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή και άσβεστη τη μνήμη των σκοτεινών ημερών των στελεχών της στο Ναό της Δημοκρατίας ιδίως την περίοδο των μνημονίων, φαίνεται πως ανοίγει ένα παράθυρο διακομματικής ή τουλάχιστον ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης για να υψωθεί θεσμικό ανάχωμα στην εκ νέου είσοδο τους στη Βουλή.

Εδώ και μήνες με αφορμή το κόμμα «Έλληνες για την πατρίδα» το οποίο ουσιαστικά διευθύνει μέσα από τη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Υπουργός Επικρατείας και έγκριτος συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναζητά τη θεσμικά θωρακισμένη διαδικασία για να του βάλει «μπλόκο».  Η διέξοδος βρέθηκε μέσω της δικαστικής κρίσης και η σχετική ρύθμιση αναμένεται κατά πληροφορίες να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Ήδη μάλιστα το για το περιεχόμενό της έχουν ενημερωθεί σχετικά τα υπόλοιπα κόμματα, με στόχο την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και φέρονται να είναι θετικοί. Εξ ού και ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες βράδυ αισιόδοξος για μια προοπτική συμφωνίας. «Μπορεί να πρυτανεύσει η λογική. Τουλάχιστον σε αυτό», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς η ρύθμιση θα βάλει φραγμό σε εγκληματικές οργανώσεις

Οι έως τώρα πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ρύθμιση θα αποτρέψει την προσπάθεια των καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγιτών να εισέλθουν σε επιτελική θέση στη Βουλή από την πίσω πόρτα χρησιμοποιώντας «αχυρανθρώπους» που θα εμφανιστούν ως οι δήθεν επικεφαλής κομματικών συνδυασμών για να προσπεραστούν τα εμπόδια του νόμου.

Στην ουσία η διάταξη θα επιτρέπει στο Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου που είναι επιφορτισμένο με την ανακήρυξη των κομμάτων, να ελέγχει αν η ηγεσία ενός κόμματος είναι εικονική και στην πραγματικότητα ελέγχεται από πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, ώστε να απορρίπτει την ανακήρυξη τέτοιων συνδυασμών και κομμάτων στο πλαίσιο των ασυμβίβαστων που θέτει ο νόμος, καθώς και της υποχρέωσης των κομμάτων να υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.

Θα ελέγχει δηλαδή διεξοδικά ποια είναι η πραγματική ηγεσία και την οριστική απόφαση θα λαμβάνει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου στο οποίο θα παραπέμπεται η υπόθεση.

Το πρώτο ανάχωμα Βορίδη το 2021

Υπενθυμίζεται ότι με δεδομένο ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επέρχεται βάσει Συντάγματος μόνο με την αμετάκλητη δικαστική απόφαση και άρα οι Χρυσαυγίτες παρότι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση διατηρούν το δικαίωμα της υποψηφιότητάς τους στις εκλογές με την ιδιότητα του βουλευτή, το Μάιο του 2021 με τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη η κυβέρνηση είχε αναχαιτίσει την ηγετική τους κάθοδο στις εκλογές θεσπίζοντας ασυμβίβαστο οριστικά καταδικασθέντος για συγκεκριμένα αδικήματα (προσβολές κατά τους πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, νόθευση της εκλογικής διαδικασίας, βία κατά των εκλογέων κτλ) με την κατοχή επιτελικής θέσης σε πολιτικό κόμμα.

Δηλαδή, τη θέση Προέδρου, Γενικού Γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμου εκπροσώπου. Πολιτικά κόμματα που θα επιλέξουν τέτοια πρόσωπα σε αυτές τις θέσεις αυτομάτως κηρύσσονται παράνομα και αποκλείονται από τη δυνατότητα κατάρτισης συνδυασμού ενός ή περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων.

Επιδίωξη η ευρύτατη πολιτική συναίνεση

Στην πορεία με αφορμή τον Ηλία Κασιδιάρη όμως διαπιστώθηκε η απόπειρα διάνοιξης μιας κερκόπορτας με την αξιοποίηση προσώπων «βιτρίνα». Και αυτή ακριβώς τη μεθόδευση θα έρθει να αντιμετωπίσει η προωθούμενη ρύθμιση. Η εν λόγω διάταξη μάλιστα έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εισάγει κανένα νέο κώλυμα εκλογιμότητας, αλλά να εφαρμόζει τον ήδη υφιστάμενο νόμο με ένα πιο ισχυρό «οπλοστάσιο». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εμπίπτει στις διατάξεις του εκλογικού νόμου και άρα θα μπορεί να τεθεί σε άμεση ισχύ με την απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων. Λόγω της θεσμικής βαρύτητας, ωστόσο, μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν είναι δυνατόν ομοφωνία.

«Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», είχε υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα. «Είναι υποχρέωση του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου στην οποία ανταποκρίνεται με βαθιά συναίσθηση ευθύνης η Κυβέρνηση», προσθέτουν κυβερνητικές πηγές τελώντας εν αναμονή της στάσης του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου στο ζήτημα.

Σε εκλογική ετοιμότητα η ΝΔ

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Διαγραμματειακού του κόμματος αποφεύγοντας εκ νέου να ανοίξει τα χαρτιά του για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Αντιθέτως εκτός από τον Απρίλιο έβαλε στην εξίσωση και το Μάιο.

«Οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο, οι πρώτες εκλογές. Οι δεύτερες, θα γίνουν 4 με 5 εβδομάδες μετά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι πάντως εξακολουθούν να ποντάρουν στον Απρίλιο καθώς πρώτες κάλπες το Μάιο θα σήμαιναν δεύτερες τον Ιούλιο πια λόγω της μεσολάβησης των πανελλαδικών τον Ιούνιο και το διάστημα είναι μεγάλο για να παραμείνει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση στο τιμόνι της σε μια τόσο κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός έχει θέσει το κόμμα σε απόλυτη εγρήγορση, επαναλαμβάνοντας το στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ και υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής, η οποία θα καταδείξει ποια κυβέρνηση επιθυμούν οι πολίτες, ώστε το αποτέλεσμα να επικυρωθεί πιο δυναμική στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα μηδενικού εφησυχασμού και αλαζονείας, ζητώντας από τα γαλάζια στελέχη να επενδύσουν στο απόθεμα αξιοπιστίας που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ από την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στην πρώτη τετραετία. Έδειξε, δε, για άλλη μία φορά ότι η γαλάζια στρατηγική στο δρόμο προς τις εκλογές θα περιλαμβάνει και τη σύγκριση των πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του σχεδίου που έχει ο καθένας για το μέλλον του τόπου.

«Θα έχουμε αναταράξεις, θα έχουμε μεγάλη τοξικότητα απέναντί μας. Κι αυτό γιατί στο έργο μας κανείς δεν μπορεί να μάς αντιπαρατεθεί. Επίσης, δεν έχουν πει τίποτα για το τι θα κάνουν την επόμενη τετραετία γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να παρουσιάσουν ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα», είπε μεταξύ άλλων δίνοντας το στίγμα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA