Μενού
ypourgiko-symboulio
Υπουργικό συμβούλιο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στην έμμεση επιβεβαίωση του σεναρίου που θέλει τον πρωθυπουργό να αποκαλύπτει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών προκηρύσσοντας τις επισήμως μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, προχώρησε ο ίδιος  στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Αυτό δεν είναι το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο που κάνουμε», είπε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη λήξη τη συνεδρίασης «φωτογραφίζοντας» τη συγκεκριμένη περίοδο και  στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί κανένας να αδρανήσει μέχρι και την τελευταία μέρα της κυβερνητικής θητείας. Το επόμενο Υπουργικό αναμένεται στις αρχές Μαρτίου,  ενώ θεωρείται πιθανό να μεσολαβήσει ένα ακόμα εντός του τρέχοντος μήνα, καθώς το νομοθετικό έργο πριν από τις κάλπες θα είναι πυκνό. 

Εκλογικό μπλόκο στους εχθρούς της Δημοκρατίας 

Εμβληματική ρύθμιση πάντως για την κυβέρνηση αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή, η οποία με φόντο το κόμμα Κασιδιάρη έχει σαφή στόχο να βάλει φραγμό στη συμμετοχή στις εκλογές οποιασδήποτε εγκληματική οργάνωση υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος «κέλυφος», δηλαδή, και της Χρυσής Αυγής. Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν δείχνει την παραμικρή ανοχή στους εχθρούς της.

Το «κλειδί» της ρύθμισης

«Κλειδί» της ρύθμισης είναι η προσθήκη της «πραγματικής ηγεσίας» στις υφιστάμενες απαγορεύσεις του νόμου για την κατοχή επιτελικής θέσης (Προέδρου, Γενικού Γραμματέα κ.λ.π) σε κόμμα, από πρόσωπα τα οποία έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη (σε οποιοδήποτε βαθμό) για συγκεκριμένα βαριά αδικήματα κατά της πολιτείας και υψηλής ποινικής απαξίας ή σε ισόβια, που οδηγούν στην απόρριψη καθόδου στις εκλογές.

Στο μικροσκόπιο η «πραγματική ηγεσία»

Κριτής θα είναι το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους υποψηφίους, τα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων για τις εκλογές. Με το παραπάνω πρόσθετο νομικό «όπλο» θα μπορεί να ελέγχει αυτεπάγγελτα, εάν η ηγεσία ενός κόμματος είναι εικονική - με μπροστινό δηλαδή έναν «αχυράνθρωπο» - αλλά πραγματική ηγεσία ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς. Ως προς την αντικειμενική κρίση του μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει «συγκεκριμένες πράξεις» που αποδεικνύουν ότι ένα πρόσωπο παρότι τυπικά δεν κατέχει τη θέση Προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου στην ουσία διοικεί το κόμμα και κατέχει τον αληθινό ηγετικό ρόλο.

Συνταγματική και στοχευμένη η διάταξη

Απαντώντας στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η κατατεθείσα ρύθμιση «δεν αξιολογεί τα χαρακτηριστικά και την ιδεολογία των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου» εγείροντας κινδύνους υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών, αλλά βάζει αποκλειστικά στο μικροσκόπιο τις εγκληματικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά της διάταξης με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που εισάγει ιδεολογικά κριτήρια στον Αρειο Πάγο, συνεπώς κινδυνεύει να καταπέσει συνταγματικά και κυρίως να συγχύσει ή να επεκτείνει ανεξέλεγκτα την εφαρμογή της.

«Η δική μας πρόταση αναφέρεται σε εγκληματική οργάνωση. Βάζει δηλαδή στο στόχαστρο το ποινικό σκέλος και δεν αντιμετωπίζει τα πρόσωπα αυτά ως κόμμα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader. Την ουσία της διάταξης είχε περιγράψει νωρίτερα από το Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι: «Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών».

Ως προς τους προβληματισμούς, δε, που είχαν διατυπωθεί για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνουν ότι «είναι απολύτως συμβατή» τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον, η διάταξη δίνει στον Αρειο Πάγο τη δυνατότητα να κρίνει το κατά πόσο η οργάνωση και η δράση του υποψήφιου κόμματος εξυπηρετεί την «ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», λαμβάνοντας υπόψη την καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και τις ποινές που ορίζει ως ασυμβίβαστα ο νόμος της ΝΔ του 2021.

Η επίμαχη ρύθμιση επί της οποίας έγινε διεξοδική συζήτηση και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη. Με τις βελτιώσεις που επέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατόπιν πολύμηνων διαβουλεύσεων με κορυφαίους συνταγματολόγους και ακούγοντας τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, επιχειρείται η έγκρισή της με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ωρα ευθύνης για όλους το μήνυμα της κυβέρνησης

«Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας», είναι το κυρίαρχο μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό επιτελείο με αποδέκτη το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, καθώς όπως υπογραμμίζεται πρέπει να υψωθεί ισχυρό τείχος αποτροπής σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, ώστε να μην επαναληφθούν «μαύρες σελίδες» της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. «Πρόκειται για την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την προσδοκία του η ρύθμιση να τύχει διακομματικής στήριξης, ώστε το μήνυμα που θα σταλεί την Τρίτη από τη Βουλή να είναι κοινό.

Πώς αναμένεται να κινηθεί η αντιπολίτευση

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ως προς ένα «ΝΑΙ» του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καταθέσει δική του τροπολογία αμφισβητώντας την επάρκεια εκείνης της κυβέρνησης. Στον αντίποδα υπέρ της διάταξης αναμένεται να ταχθεί το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ που είπε εξ αρχής «όχι στον πόλεμο τροπολογιών», προκρίνοντας την ανάγκη εκπομπής ενός ομόφωνου μηνύματος καταδίκης των εγκληματικών οργανώσεων από το πολιτικό σύστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει μία ευρεία πλειοψηφία 178 θετικών ψήφων. Αθροισμα το οποίο - παρότι ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του - θεωρείται πολύ πιθανό να αυξηθεί στις 188 με τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Στο «όχι» φαίνεται πως θα επιμείνει το ΚΚΕ, που υποστηρίζει ότι και στο νέο περιεχόμενο της ρύθμισης δεν απαλείφονται οι «επικίνδυνες γενικεύσεις» και επιχειρείται αυξημένος έλεγχος στο εσωτερικό των κομμάτων. Ο Περισσός πάντως απορρίπτει ως «επικίνδυνη» και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.  Προς το «Παρών» προσανατολίζεται με τις παρούσες πληροφορίες το ΜέΡΑ25.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA