Μενού
mitsotakis-tempi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Χάρολντ ΜακΜίλλαν έμεινε στην ιστορία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για τη διάσημη φράση του «Τα γεγονότα, αγαπητό μου παιδί, τα γεγονότα», όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι είναι αυτό που φοβάται περισσότερο στη διάρκεια της θητείας του. Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που δεν βρήκε κάτι αντίστοιχο μπροστά του - για τον Τσίπρα ήταν το Μάτι, για τον Σημίτη πιο πριν το Σάμινα και η λίστα δεν σταματάει. Είναι λοιπόν προφανές ότι ήδη ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να μην προχωρήσει στον αρχικό σχεδιασμό και να μην προκηρύξει εκλογές την ερχόμενη Παρασκευή - αντίθετα να τραβήξει το χρόνο μέχρι τα τέλη Μαϊου και να προκηρύξει εκλογές μετά το Πάσχα.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο ίδιος θα τις κάνει δεκτές - ήδη πάντως αρμόδιοι υπουργοί αναφέρουν πως ο σχεδιασμός θα συνεχίσει ως έχει. Πάντως η πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού πάει για την επόμενη Δευτέρα, ενώ όλες οι κομματικές εκδηλώσεις έχουν αναβληθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Αν με ρωτούσατε θα σας έλεγα πως αυτή τη στιγμή η πλάστιγγα γέρνει οριακά υπέρ της τήρησης του αρχικού σχεδιασμού. Το τι θα γίνει βέβαια τελικά είναι αυστηρά απόφαση του ίδιου του Μητσοτάκη.

Η απόφαση του Καραμανλή

Δεν χρειάστηκε να του το ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να υποβάλλει την παραίτησή του ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δεν άντεξε και λύγισε μπροστά στη θέα της τραγωδίας στα Τέμπη. Όταν οι δυο τους βρέθηκαν τετ α τετ μετά τη σύσκεψη στο συντονιστικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο υπουργός κοινοποίησε στον πρωθυπουργό την απόφαση του. Αυτός τον ρώτησε αν είναι σίγουρος, ο κ. Καραμανλής απάντησε καταφατικά και στη συνέχεια πήρε τον δρόμο για την Αθήνα, όπου και επισημοποίησε την απόφαση του.

Η ενσυναίσθηση ως πολιτική αρετή

Την ίδια ώρα στη Νέα Δημοκρατία προτάσσουν την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή ως ένδειξη πολιτικής ενσυναίσθησης την ώρα που η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν είναι καθόλου δεδομένη στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Θυμίζουν μάλιστα την αντίστοιχη διαχείριση της περιόδου που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι όπου δεν υπήρξε αντίστοιχη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Είναι ένα επιχείρημα που ο Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει απέναντι στον Τσίπρα όταν θα προκληθεί και βέβαια η πράξη από μόνη της δεν αφορά μόνο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και την κοινωνία συνολικά που είδε μια φορά έναν υπεύθυνο να αναλαμβάνει το κόστος μιας μεγάλης αποτυχίας.

Άφαντοι

Απερίγραπτη η κατάσταση που επικρατούσε στον άξονα ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ. Οι δύο επικεφαλής Σπύρος Πατέρας και Χρήστος Βίνης δεν εμφανίζονταν πουθενά, μετέβησαν μεν στη Λάρισα, αλλά δεν απαντούσαν σε κανένα τηλεφώνημα. Οι δύο αρμόδιες εταιρίες για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας δεν έβγαλαν καν μια ανακοίνωση, ενώ ο ΟΣΕ είχε να βγάλει ανακοίνωση από τις 4 Φεβρουαρίου και την κακοκαιρία Μπάρμπαρα, σχεδόν έναν μήνα πριν. Είναι πρωτοφανές, δε, ότι τα δύο ακριβοπληρωμένα golden boys άφησαν πρώτα τον υπουργό τους να παραιτηθεί και στη συνέχεια η αποχώρησή τους ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, ούτε καν από τους ίδιους

Τα καμπανάκια από την Ευρώπη

Αρκετοί πρόσεξαν χθες ότι η ΕΕ είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στο ζήτημα των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα. Η παραπομπή αφορά την σχεδόν οκταετή καθυστέρηση της υπογραφής και της δημοσίευσης της σύμβασης μεταξύ των εθνικών αρχών και της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική υποδομή. Εδώ υπάρχει ένα θέμα που σίγουρα θα απασχολήσει όσους ασχοληθούν με την υπόθεση σε βάθος.