Μενού
simitis-karamanlis
Γιώργος Παπανδρέου - Κώστας Σημίτης - Κώστας Καραμανλής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να οδεύουν (αν δε συμβεί κάποια έκπληξη πρώτου μεγέθους) σε νίκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και άρα σε δεύτερη κυβερνητική θητεία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν μια περίεργη πολιτική «κατάρα» που υπάρχει.

Μια «κατάρα» που συνδέει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη, τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πέντε αυτοί πολιτικοί άνδρες, είναι οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης που έχουν κάνει και δεύτερη θητεία. Μια δεύτερη θητεία που ήταν δύσκολη έως σκληρή και κυρίως... δεν υπήρξε ποτέ τρίτη, διαδοχική, θητεία.

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο πρώτος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος ανέλαβε τα ινία της χώρας αμέσως μετά την πτώση της Χούντας. Αυτή ήταν η πρώτη του θητεία. Στη δεύτερη (1977-1980) τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Η κοινωνία ζητούσε μια πολιτική αλλαγή και αυτό ακριβώς ήρθε να της δώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Όσο περνούσε ο καιρός γινόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρο πως η Νέα Δημοκρατία θα έχανε τις επόμενες εκλογές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σαν έμπειρος πολιτικός αυτό το είδε και επειδή θεώρησε πως είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του, παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Γεώργιο Ράλλη και ο ίδιος «μετακινήθηκε» στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ανδρέας Παπανδρέου

Στη συνέχεια ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η πρώτη του θητεία ήταν θριαμβευτική. Η «κατάρα» της δεύτερης θητείας, ωστόσο, χτύπησε και εκείνον. Την περίοδο 1985-1989 κάτι τα προβλήματα υγείας που απέκτησε ο ίδιος, κάτι τα σκάνδαλα και κυρίως η απογοήτευση του κόσμου, έφεραν γρήγορα την γκρίνια. Τα προβλήματα από τις δυο θητείες συσσωρεύτηκαν και στην πραγματικότητα οδήγησαν στη ρήξη του ΠΑΣΟΚ με τον λαό. Η ήττα στις επόμενες εκλογές ήρθε σχεδόν φυσιολογικά και δεν υπήρχε κανείς να την εμποδίσει.

Κώστας Σημίτης

Στη συνέχεια υπάρχει ο Κώστας Σημίτης ο οποίος αφού, τυπικά και ουσιαστικά, ολοκλήρωσε την κυβερνητική πορεία του σχήματος υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου (ο οποίος αρρώστησε και αποσύρθηκε τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ), οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τις οποίες και κέρδισε. Ο «εκσυγχρονιστής» Σημίτης επιχείρησε στην πρώτη του θητεία να πραγματοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις αλλά όλα «σκεπάστηκαν» από το μεγάλο στοίχημα της ένταξης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Στη δεύτερη θητεία του Κώστα Σημίτη που, πλέον, ο στόχος είχε επιτευχθεί, είχε στερέψει και η υπομονή του λαού ο οποίος αντέδρασε έντονα στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να περάσει τη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τον περιβόητο «νόμο Γιαννίτση». Τελικά, ούτε η μεταρρύθμιση έγινε, ούτε ο Σημίτης, χτυπημένος και αυτός από την «κατάρα» της δεύτερης θητείας, μπόρεσε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή προς το πρόσωπό του.

Κώστας Καραμανλής

Έπειτα ήρθε ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος ως ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα «εθνικής ευφορίας» αφού η Ελλάδα ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ενώ λίγο αργότερα η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές, για τον Σεπτέμβριο του 2007, επικαλούμενος προβλήματα με την οικονομία. Η δεύτερη θητεία του Καραμανλή δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη. «Έσκασαν» τέσσερα διαφορετικά σκάνδαλα, τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να γιγαντώνονται ενώ η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια, έριξαν βαριά τη σκιά τους. Πριν καν ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές και εκεί η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη ήττα της μετά το 1981, ενώ και ο ίδιος παραιτήθηκε από πρόεδρος.

Αλέξης Τσίπρας

Σε αυτό το «κλειστό κλαμπ», πάντως, θα μπορούσε να προστεθεί και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά εδώ η κατάσταση είναι λίγο μπερδεμένη. Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην πραγματικότητα έκανε μια θητεία. Ακόμα και έτσι, όμως, η «κατάρα» χτύπησε και αυτόν αφού δεν μπόρεσε να κερδίσει και τρίτη διαδοχική εκλογική μάχη.

Τι είχε γίνει πριν τη Χούντα

Για την ιστορία και μόνο πάντως πρέπει να αναφερθεί πως οι μοναδικοί που έχουν καταφέρει να κάνουν τρίτη διαδοχική πρωθυπουργική θητεία ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης (4 Δεκεμβρίου 1926 – 17 Αυγούστου 1927 η πρώτη, 17 Αυγούστου 1927 – 8 Φεβρουαρίου 1928 η δεύτερη και 8 Φεβρουαρίου 1928 – 4 Ιουλίου 1928 η τρίτη), ο Ελευθέριος Βενιζέλος (4 Ιουλίου 1928 – 7 Ιουνίου 1929 η πρώτη, 7 Ιουνίου 1929 – 16 Δεκεμβρίου 1929 η δεύτερη και 16 Δεκεμβρίου 1929 – 26 Μαΐου 1932 η τρίτη), και ο Σοφοκλής Βενιζέλος (21 Αυγούστου 1950 – 13 Σεπτεμβρίου 1950 η πρώτη, 13 Σεπτεμβρίου 1950 – 3 Νοεμβρίου 1950 η δεύτερη και 3 Νοεμβρίου 1950 – 27 Οκτωβρίου 1951 η τρίτη).

Επιπλέον, υπάρχει και ο Θεμιστοκλής Σοφούλης με τέσσερις διαδοχικές θητείες! (7 Σεπτεμβρίου 1947 – 18 Νοεμβρίου 1948 η πρώτη, 18 Νοεμβρίου 1948 – 20 Ιανουαρίου 1949 η δεύτερη, 20 Ιανουαρίου 1949 – 14 Απριλίου 1949 η τρίτη και 14 Απριλίου 1949 – 24 Ιουνίου 1949 η τέταρτη). Ο Σοφούλης, όμως, ήταν διορισμένος (εν τω μέσω του εμφυλίου πολέμου) και όχι εκλεγμένος πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από τις ημερομηνίες και μόνο μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς πως μιλάμε για εντελώς, μα εντελώς, διαφορετικές εποχές με... άλλα πολιτικά ήθη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA