Μενού
katroygkalos
Γιώργος Κατρούγκαλος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τελικά, η συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής έβγαλε χθες «λευκό καπνό» και οι πέντε αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα βρεθούν εκ νέου στην ΕΡΤ για debate. Αυτή τη φορά θα λείπει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αφού δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, ενώ οι θεματικές θα παραμείνουν ίδιες, δηλαδή, οικονομία, εξωτερική πολιτική, διαφάνεια, κοινωνικό κράτος, περιβάλλον και ενέργεια και νέα γενιά.

Αποφασίστηκε επίσης οι δημοσιογράφοι να έχουν δικαίωμα ελεύθερης ερώτησης κι αυτό ήταν ένα σημείο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε οι ερωτήσεις που θα υποβληθούν να μείνουν εντός θέματος για να μην επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί την προηγούμενη φορά στις ερωτήσεις που απευθύνθηκαν στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε εάν τα κανάλια θα στείλουν τους ίδιους δημοσιογράφους. Πάντως, οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν αύριο σε τελική συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον συντονιστή Γιώργο Κουβαρά. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητηθεί γνωμοδότηση της ΕΣΗΕΑ αναφορικά με τους όρους διεξαγωγής προσέκρουσε στην άρνηση των υπολοίπων διότι όπως είπαν «χρόνος δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο».

Η ΝΔ στο Σύνταγμα

Ούριος άνεμος πνέει στα πανιά της ΝΔ, με τα κεντρικά στελέχη του κόμματος να συνεχίζουν τη στρατηγική που έφερε το κόμμα στο 41% στις προηγούμενες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει διαρκώς το πρόγραμμα των περιοδειών του, προσθαφαιρώντας περιοχές, πλην όμως μαθαίνω ότι έχει κλειδώσει το φινάλε της προεκλογικής περιόδου.

Την Τρίτη πριν τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Ροδόπη, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη και η συγκέντρωση της ΝΔ την τελευταία Παρασκευή θα γίνει λογικά στο Σύνταγμα. Στο Σύνταγμα είχαν πάει πριν από μερικές εβδομάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Αρμόδια στελέχη της ΝΔ, πάντως, εκτιμούν ότι η εικόνα της συγκέντρωσης, με τον αέρα μεγάλης νίκης του κόμματος, θα είναι εντυπωσιακή.

Η πρώτη Κασκαρέλη-Φιντάν

Στον Έβρο υπάρχει ενίσχυση των δυνάμεων συνοριοφυλακής αφού καταφθάνουν συνεχώς μετανάστες που εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες και τη μείωση της στάθμης των υδάτων για να καταφέρουν να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα στενά, ενώ χθες είχαμε και την πρώτη επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που μετά τα συγχαρητήρια για την ανάληψη καθηκόντων, συζήτησαν και το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης.

Απουσία Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρέμειναν αναλλοίωτα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου με μια διαφορά: την αποχώρηση στο Βόρειο τομέα της Αττικής του Γιώργου Κατρούγκαλου. Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι οι δηλώσεις που έκανε ο πρώην υπουργός τρεις μέρες πριν τις εκλογές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κατρακύλα, ενώ θυμίζω πως ο ίδιος είχε δηλώσει πως αποσύρεται από τις λίστες κάτι που όμως τυπικά δεν είχε συμβεί, αφού τα ψηφοδέλτια είχαν τυπωθεί.

Βελόπουλος ή ΝΙΚΗ;

Όλο το προηγούμενο διάστημα, με όσους και αν μιλούσες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, εκτιμούσαν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική, με άνετη είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και είσοδο της ΝΙΚΗΣ. Πλέον, δεν μπορώ να πω ότι αυτή η βεβαιότητα έχει αρθεί, αλλά κάπως έχει θαμπώσει.

Κάτι ότι η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ είναι συγκοινωνούντα δοχεία, κάτι ότι κόσμος που δεν είχε ακούσει το κόμμα του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού το άκουσε, εν τέλει, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ορισμένα ζόρια μπροστά για την Ελληνική Λύση. Στη ΝΔ έχουν σημειώσει τις περιοχές, όπου το κόμμα Βελόπουλου και η ΝΙΚΗ πήραν καλά ή πολύ καλά ποσοστά και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν καταδρομικές επισκέψεις των κομματικών στελεχών.

Η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από το πανηγύρι

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα στον κομματικό του μηχανισμό στην περιφέρεια είναι δεδομένο. Το ότι σε ορισμένες περιοχές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ομολογουμένως, δεν το περίμενα. Μου ανέφερε χθες πηγή μου ότι την Κυριακή, στο πανηγύρι της Φανερωμένης στη Λευκάδα, όπου μαζεύτηκαν 3.000 πολίτες, δεν υπήρξε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη ΝΔ ήταν ο τοπικός βουλευτής Θανάσης Καββαδάς μαζί με κλιμάκιο του κόμματος υπό τον Θάνο Πλεύρη, ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή. Όμως, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε. Και να σκεφτείτε ότι στο νησί ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου 20%, άρα δεν κατέρρευσε όπως σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.