Παρακολουθείστε ζωντανά την συζήτηση στην Ολομέλεια για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Μπαλωμενάκης: Η πρόταση για εξεταστική είναι βασικό πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ

 «Η πρότασή μας για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι συνεπής προς τη διακηρυγμένη πρόθεση και δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει και να πατάξει τη διαφθορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής φέρνοντας στο φως όλες τις περιπτώσεις παρανομιών ευθύς μόλις συγκεντρωθούν γι΄αυτό ικανές ενδείξεις» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, με τον οποίο ξεκινούν οι τοποθετήσεις των κομμάτων στην ειδική συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις δέκα το πρωί στην Ολομέλεια.

«Η πρόταση εξεταστικής επιτροπής είναι ταυτόχρονα και βασικό πολιτικό πρόταγμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πάρει σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό» είπε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης και εξήγησε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δομείται σε τρεις κύριους άξονες:

-Πρώτος, είναι η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων την τελευταία δεκαετία. «Είχε συμβεί το γνωστό όργιο υπερτιμολόγησης των φαρμάκων και των ιατροτεχνολιγικών υλικών, που είχαν φτάσει το 600% των τιμών των αντιστοίχων ειδών στις ευρωπαϊκές χώρες. Συνειδητά είτε δεν δημιουργήθηκε αξιόπιστος μηχανισμός τιμολόγησης είτε εκείνοι οι μηχανισμοί που δημιουργήθηκαν μεταλλάχθηκαν, τόσο ώστε να μην διαδραματίζουν τον ρόλο για τον οποίο είχαν συσταθεί. Αυτή η τακτική δεν θα είχε γίνει γενικός κανόνας αν δεν είχε την υψηλή κάλυψη των εκάστοτε ηγεσιών της υγείας. Αυτή η πρακτική ήταν πέρα για πέρα εγκληματική διότι εκτός από τη δαπάνη που εκτοξεύτηκε, οδήγησε σε υπερχρέωση το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οδήγησε σε θεαματικές μη αναγκαίες αυξήσεις του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων και πλούτισε κλειστό αριθμό ατόμων με τις μίζες και τα υπερκέρδη μέσα από την ιδιοποίηση αυτού του δημόσιου αγαθού» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο δεύτερος άξονας ελέγχου είναι ο τρόπος διαχείρισης στα ΝΠΔΔ και στα εποπτευόμενα πρόσωπα Ιδωτικού Δικαίου στον χώρο της υγείας. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση ήταν ο κανόνας», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε ότι το σκηνικό αυτό συνέθεσαν η ελλειμματική καταγραφή των περιουσιών τους, οι προμήθειες και χρεώσεις υλικών και εργασιών, οι προσλήψεις του προσωπικού, η σύναψη τριγωνικού τύπου συναλλαγών, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και ασφαλώς διαφημιστική δαπάνη «μέσα σε ένα πέπλο αδιαφάνειας». Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Μπαλωμενάκη στο διαχειριστικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ τον Δεκέμβριο του 2016 που «έδειξε διαχρονική διαφθορά».

-Ο τρίτος άξονας αφορά τη διερεύνηση ύποπτων συναλλαγών προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό συγκεκριμένων ομάδων και σαφή ζημία σε περιουσιακά στοιχεία μονάδων υγεία, με κυρίαρχη την περίπτωση του «Ντυνάν».

Παπαχριστόπουλος: Όποιος έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για διαφθορά, και πριν από το 1997 και μετά το 2015, δεν θα εμποδιστεί να τα καταθέσει

«Όποιος έχει στοιχεία τεκμηριωμένα για διαφθορά και πριν από το 1997 και μετά το 2015, δεν τον εμποδίζει κανείς να τα καταθέσει. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ρεβανσισμού, η Εξεταστική Επιτροπή, θέλω να πιστεύω ότι, θα κάνει σοβαρή δουλειά και θα ρίξει άπλετο φως στα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της υγείας», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ανέφερε ότι η απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση αυτή φοβάται να διευρύνει το χρονικό εύρος της έρευνας και στη σημερινή περίοδο της διακυβέρνησης, είναι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση και αυτή που παραδίδει μέρα με την ημέρα. «Είμαι από αυτούς που φωνάζω εδώ και 15 χρόνια για τα εξής: κρεβάτια στις ΜΕΘ, τεράστια έλλειψη. Δέκα άτομα ζητάνε και για να βρεθεί ένα κρεβάτι πρέπει να γνωρίζεις και τον πρωθυπουργό και πάλι δεν γίνεται.

Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε 437 κρεβάτια στις μονάδες και πριν από δύο μήνες ήταν 568 και είναι βέβαιο ότι στο τέλος Ιουνίου θα λειτουργούν 670 κρεβάτια. Το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά είναι μια προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά τη στιγμή που για χρόνια ήταν κενά. Όταν παρέλαβε η κυβέρνηση, το έλλειμμα ήταν 935 εκατομμύρια κοντά στο 1 δισ., και παραδίδει στις 31.12.2016 πλεόνασμα -για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια- 35 εκατομμύρια. Είμαι από αυτούς που ουρλιάζω να σταματήσει το αίσχος των επειγόντων –“έχω συνεννοηθεί με το διευθυντή και με βάζουν μέσα”- έγινε ειδική μονάδα επειγόντων όπου είναι ανεξάρτητος ο διευθυντής και θα μπεις αν έχεις ανάγκη να μπεις. Υπήρχε ένας άχρηστος μηχανισμός των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Για πρώτη φορά αυτός ο μηχανισμός προχώρησε, 96 καινούργια αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ είναι δεδομένα», είναι η κατάσταση που περιέγραψε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Εγώ, αν ήμουν υπουργός Υγείας και η κυβέρνησή μου, μου έλεγε Εξεταστική Επιτροπή από το 2015 και μετά, θα ήμουν υποχρεωμένος να έχω υποβάλει παραίτηση», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και υπογράμμισε: «Κανένας δεν εμποδίζει κανέναν αν έχει στοιχεία και πριν από το 1997 και μετά το 2015 να τα καταθέσει. Αυτή είναι η απάντησή μου σε όσους λένε ότι η κυβέρνηση φοβάται. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχει φοβηθεί για τίποτα».

«Για πρώτη φορά ανασφάλιστοι πολίτες έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά είναι η απάντησή μου γιατί όχι μετά το 2015. Ξαναλέω κανείς δεν εμποδίζει κανέναν να καταθέσει όσα τεκμηριωμένα στοιχεία έχει», είπε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Παπαχριστόπουλος επισήμανε ότι ήδη αυτή τη στιγμή έχει παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ο πρώην γενικός διευθυντής και μέλη της πρώην διοίκησης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με αφορμή «σκανδαλώδεις δαπάνες» για έκτακτα περιστατικά, για μεταδοτικά νοσήματα, για διαφήμιση των γενόσημων φαρμάκων, για ποσά που χορηγήθηκαν σε ΜΜΕ όταν όλες οι δαπάνες μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί διότι οι καμπάνιες μπορούσαν να προβληθούν ως κοινωνικά μηνύματα.

Η NOVARTIS είναι ένας φοβερός κολοσσός με πάνω από 118.000 εργαζομένους σε όλες τις χώρες, είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και επικαλέστηκε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Βήμα» που αναφέρεται σε πόρισμα που έμεινε στο συρτάρι και εμπλέκει θετικά πρώην υπουργό της ΝΔ ο οποίος έχει καταγγείλει ότι κάτι περίεργο έχει συμβεί.

Για το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», επικαλέστηκε τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα ότι πρέπει να γίνει απόδοση ευθυνών σε όλους όσοι είχαν τη διαχείρισή του διότι οι αποφάσεις τους το οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Ασημακοπούλου: Παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση

Στην πρόταση του κόμματός της να διευρυνθεί η περίοδος από το 1996 μέχρι σήμερα, για την εξέταση τυχόν αδικημάτων στον χώρο της υγείας, επέμεινε η εισηγήτρια της ΝΔ 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων και με την πρότασή της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής έρχεται να καλύψει τα αρνητικά αποτελέσματα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ότι εννέα στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

«Προσπαθείτε να σερβίρετε τα πολιτικά αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης. Η Εξεταστική είναι το μοναδικό αντίμετρο που έχετε να προσφέρετε στον ελληνικό λαό για να καλύψετε την παταγώδη αποτυχία σας. 'Αρτος και θέαμα, δηλαδή» ανέφερε η κ. Ασημακοπούλου και πρόσθεσε:

«Εμείς συμφωνούμε να είναι όλα στο φως, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά. Εμείς στη δική μας πρόταση ζητάμε να διευρυνθεί το πεδίο και θεματικά και χρονικά. Γιατί έχετε αντίρρηση εσείς σε αυτό; Συμφωνώ με το τεκμήριο της αθωότητας, όμως οι "κακές γλώσσες" λένε ότι βγάλατε έξω την περίοδο 1996 γιατί τότε ο κ. Κουρουμπλής ήταν γενικός γραμματέας».

Και η εισηγήτρια της ΝΔ συνέχισε: «Φέρατε ή ετοιμάζεστε να φέρετε το δήθεν παράλληλο πρόγραμμα όταν όλες οι κόκκινες γραμμές που είχε η κυβέρνηση έχουν καταπατηθεί, ενώ η ηρωική διαπραγμάτευση που γίνεται, είναι με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν θα πάτε στις εκλογικές σας περιφέρειες, το καινούριο αφήγημά σας θα είναι τα αντίμετρα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι επειδή δεν πείθουν τα αντίμετρα κάνετε Εξεταστική. Τα αντίμετρα είναι Εξεταστική. Παίζετε παιχνίδι αντιπερισπασμού μιλώντας για "πάρτι" στην υγεία γιατί είναι πιο "πιασάρικο" από το να πείτε θα σου κόψω τη σύνταξη».

«Εμείς κάνουμε ρελάνς στο παιχνίδι που παίζετε και που κόστισε στον ελληνικό λαό 12 δισ. ευρώ επιπλέον, από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Παίζετε τα ρέστα σας, αλλά ο ελληνικός λαός σάς έχει καταλάβει και όταν έρθει η ώρα θα σας διώξει από το τραπέζι» κατέληξε η κ. Ασημακοπούλου.

Xριστοφιλοπούλου: Η κυβέρνηση να διευρύνει την έρευνα

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να «δείξει θάρρος» και να διευρύνει την έρευνα ώστε να συμπεριλάβει και την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι αναφορές της μάλιστα για «στοιχεία και φακέλους» που βαραίνουν τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που ακούστηκε να φωνάζει «ντροπή. Λες ψέματα».

«Ψέματα λες εσύ και η κυβέρνησή σου .Δεν ντρέπεστε; Θέλετε και να μιλάτε; Κόβετε συντάξεις και λέτε τις αυξάνετε. Να τελειώσει η προπαγάνδα και τα ψέματα και να επιμηκυνθεί η έρευνα εως και σήμερα» αντέδρασε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Λαμπρούλης: Η κατάσταση στην Υγεία είναι άθλια

Ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης εξήγησε ότι η κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα του συστήματος Υγείας «είναι άθλια». «Οι εξεταστικές χρησιμοποιούνται για να συσκοτίσουν. Οι εξεταστικές δεν λύνουν τα προβλήματα» πρόσθεσε σε άλλο σημείο για να ξεκαθαρίσει ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει και τις 2 προτάσεις.

Μεγαλοοικονόμου: Δεν στηρίζουμε την παρωδία

Η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (Ενωση Κεντρώων) υποστήριξε ότι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ΝΔ «δεν επιθυμούν πραγματική διερεύνηση αλλά να κρύψουν την αλήθεια» και πρόσθεσε «αυτή την παρωδία εμείς δεν μπορούμε να την στηρίξουμε».

Και το Ποτάμι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής και για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τέλος, ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε «μόνο επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαμε πάρτι στις προμήθειες; Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται;» και συμπλήρωσε «εμείς είμαστε υπέρ της σύστασης εξεταστικής για την Υγεία όχι μόνο για το χθες αλλά και για το σήμερα».

Αμυράς: Να εξεταστούν τα πάντα και οι πάντες 

«Δεν πρέπει να μάθουμε για τα πιράνχας και για τον νόμο για τις προμήθειες, όταν ήταν γενικός γραμματέας Πρόνοιας και ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός υπουργός Υγείας; Δεν πρέπει να μάθουμε για το φαγοπότι στην Υγεία και πριν το 1997; Τα ξέρει καλά όσα γίνονταν την περίοδο 1993-1996 ο κ. Κουρουμπλής. Δεν θα τον καλέσουμε; Αυτά είναι όλα στο φως. Τα υπόλοιπα είναι, ανοίγω-κλείνω τον διακόπτη ανάλογα με τα δικά μου συμφέροντα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας ότι το Ποτάμι λέει ότι η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον από το 1996 και μετά και «ας πάμε και από το 1821, για να βγει κάτι».

«Ο κ. Ξανθός είπε δεν είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Ασφαλώς και δεν είμαστε στο ίδιο τσουβάλι. Αυτό έλειπε. Αλλά δεν θα το αποφασίσετε εσείς για τον εαυτό σας. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» είπε ο κ. Αμυράς απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Διαφορετικά, το πράγμα μπατάρει προς τη μια πλευρά και η εξεταστική επιτροπή χάνει σε αξιοπιστία» είπε και τόνισε ότι είναι βασικό να ερευνηθεί τι έχει αλλάξει στην Υγεία την τελευταία διετία, αν δηλαδή, έχει αλλάξει κάτι στο σύστημα προμηθειών, αν οι υπερτιμολογήσεις είναι παρελθόν, αν ο νοσοκομειακός εξοπλισμός παραδίδεται στην ώρα, «αν εξαφανίστηκαν τα πιράνχας από τον πλουσιοπάροχο βιότοπο της υγείας».

«Το Ποτάμι δηλώνει ότι πρέπει να εξεταστούν τα πάντα και οι πάντες, χωρίς πολιτικούς συμψηφισμούς, χωρίς μικροκομματικά παιχνίδια» ανέφερε ο κ. Αμυράς και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι πρέπει να εξετάσει τι γίνεται με τις δαπάνες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, διότι και εκεί υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες και αν δεν σταματήσει τα φαινόμενα αυτά, ίσως χρειαστεί αύριο και μια εξεταστική για τις δαπάνες του μεταναστευτικού.

Θεοχαρόπουλος: Η Εξεταστική να γίνει και για το 2016

«Η θέση μας είναι «όλα στο φως». Για αυτό καταθέσαμε την πρόταση μας η σημερινή εξεταστική για την Υγεία να συμπεριλάβει όλη την περίοδο από το 1997 έως το 2016. Πρέπει η εξεταστική επιτροπή να συμπεριλάβει και την περίοδο 2015-2016, είναι ακατανόητο το ότι δεν το δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για την περίοδο του 2015 προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΑ 105,8.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν βλέπουμε τις κινήσεις αντιπερισπασμού και το ότι στήνεται μια καρικατούρα δικομματισμού, μια έντονη πόλωση γύρω από μια σκανδαλολογία, κάθε φορά που προσπαθούμε να συζητήσουμε ζητήματα ως πολιτικό σύστημα και να βρούμε λύσεις». Υπογράμμισε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση χωρίς στείρα διχαστική πόλωση και πρόσθεσε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για διαφορετικούς λόγους δεν το θέλουν».

Αναφερόμενος στις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε ότι χρειάζεται ενότητα και ανανέωση και τόνισε ότι «Ενότητα σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει κατακερματισμός, ανανέωση ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και των ίδιων πολιτικών. Χρειάζεται ανανέωση προσώπων, ιδεών, προγραμμάτων».

Παπαρήγα: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι ο λαός πληρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην υγεία

«Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό των σκανδάλων» δήλωσε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν δικαιούται να διεκδικεί το μετάλλιο της ηθικής και της ειλικρίνειας και χαρακτηρίζοντας την αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ ως ανταγωνισμό για την κυβερνητική καρέκλα.

«Εμείς δεν κάνουμε διαχωρισμό στα σκάνδαλα που έχουν την κυβερνητική βούλα. Καλώς να πάνε στη φυλακή αυτοί που χρηματίστηκαν. Κάποια στιγμή όμως ο λαός θα καταδικάσει και τα σκάνδαλα που έχουν τη βούλα της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι ο λαός πληρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην υγεία. Είναι σκάνδαλο όταν κόβετε την πολυφαρμακία και τις εξετάσεις με κριτήριο μόνο το μνημόνιο. Σκάνδαλο είναι και γιατί μεταβιβάζετε από το κέντρο προς τα κάτω μισές και εξαθλιωμένες υπηρεσίες υγείας που θα είναι ανεπαρκείς για το λαό που είναι στην απόλυτη εξαθλίωση», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

Όπως υποστήριξε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση για προφανείς λόγους αποφεύγει να διευρύνει την εξεταστική, γιατί όπως είπε, μπορεί να αναδείξει και άλλα σκάνδαλα που την αφορούν, τη στιγμή που η ίδια σηκώνει τη σημαία της καθαρότητας και της ηθικής.

«Η εξέταση των σκανδάλων δεν έχει καμία σχέση με την ηθική των κατηγορουμένων ούτε όλοι είναι πάντα θύματα σκευωρίας. Η Εξεταστική μπορεί να επιβεβαιώσει κάποια σκάνδαλα, στην ουσία όμως αν γίνουν αποκαλύψεις, τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ. Για την κυβερνητική καρέκλα γίνονται όλα αυτά και χρησιμοποιείται σαν βιτρίνα ο ισχυρισμός ότι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να εξυγιανθεί», επεσήμανε και προσέθεσε:

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και παλιούς συμμάχους πριν ή μετά τις εκλογές θα πάρει αυξημένη μορφή τα επόμενα χρόνια στο ίδιο γήπεδο και με τους ίδιους κανόνες. Όλοι οι διαιτητές και οι “λάισμεν” είναι μιλημένοι υπέρ της κυβέρνησης διότι ξέρουν ότι μπορεί να χειραγωγήσει τον λαό καλύτερα».

Και η κ. Παπαρήγα συνέχισε:«Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται το μετάλλιο της ειλικρίνειας και της ηθικής η κυβέρνηση. Δεν μπορούν τα στελέχη της να πάρουν το βραβείο της ηθικής, της συνέπειας και της διαφάνειας όταν λένε ότι το 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια, το 2019 θα έρθουν καινούργια αλλά θα παραμείνουν και τα προηγούμενα μνημόνια. Έχουμε δικαίωμα να αμφισβητούμε και την ειλικρίνεια και την ηθική σας. Και δεν μπορούμε να σας αποδώσουμε αριστερή ηθική όταν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την επίθεση στη Συρία αλλά η κυβέρνηση παραδίδει τη Σούδα για επιθέσεις και ο πολεμοκάπηλος υπουργός Άμυνας ετοιμάζεται να προσφέρει καινούργιες υπηρεσίες».

«Η χειρότερη υπηρεσία που προσφέρετε στον ελληνικό λαό είναι που λέτε ότι η οικονομική κρίση οφείλεται στα σκάνδαλα και στην αδιαφάνεια. Αυτά ούτε στην πολιτική οικονομία της α’ δημοτικού δεν τα διδάσκουν», υποστήριξε η κ. Παπαρήγα.

Μητσοτάκης: Βατερλώ η συμφωνία της Μάλτας

Mε επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία του Eurogroup, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση συνιστά άτακτη υποχώρηση, αυτογελοιοποίηση και παράδοση της κυβέρνησης στους δανειστές.

«Εκτός όμως από άτακτη υποχώρηση, συνιστά το βατερλό μίας θλιβερής διακυβέρνησης και απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη διαπραγμάτευση σαν θρίαμβο ενώ κάποιοι μίλησαν για τέλος της λιτότητας».

Ακολούθως έκανε τρεις επισημάνσεις:

-τα μέτρα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες και περισσότερο για τους ασθενέστερους και παραβιάζουν κάθε κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης

-η καθυστέρηση έχει κόστος για την οικονομία και την κοινωνία

-η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της χωρίς κάτι χειροπιαστό στο χρέος.

Είπε ακόμη ότι η πολιτική της κυβέρνησης είχε κόστος 12 δισ για την Οικονομία.

Τσακαλώτος: Βοηθήσατε για να πάει χειρότερα η διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό.

«Μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές», τόνισε και πρόσθεσε: «Βλέπω συνεχώς έναν τρόπο που πολιτεύεστε, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράταξής σας».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, το μόνο που έκανε η Ν.Δ. ήταν να βοηθήσει να πάει χειρότερα η οικονομία με το να κατηγορεί την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, όταν όλοι στην Ευρώπη παραδέχονταν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στον τσακωμό Γερμανίας – ΔΝΤ.

ΝΔ: Σε πανικό ο Τσακαλώτος

«Τελεί σε πανικό ο υπουργός Οικονομικών και λέει ψέματα για το χρέος», ανέφεραν πηγές της ΝΔ μετά την απάντηση Τσακαλώτου στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα για το χρέος. Πήγαν τα έδωσαν όλα για ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να πάρουν κάτι για το χρέος», προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Όσον αφορά τα της εξεταστικής για την υγεία, γαλάζιες πηγές τόνιζαν ότι είναι παράλογο από την κυβέρνηση να μην δέχονται να διερευνηθούν τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ η ΝΔ δέχεται να γίνει συζήτηση για την προηγούμενη εικοσαετία. 

Δένδιας: Είστε απαράδεκτοι και ανεκδιήγητοι ψεύτες

Να απαντήσει ευθέως αν θα μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζητώντας ταυτοχρόνως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει αν θα παραιτηθεί, μετά την δική του δήλωση ότι αυτό θα πράξει αν ληφθούν μέτρα έστω κι ενός ευρώ.

Μετά την απάντηση του κ. Τσακαλώτου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας πήρε τον λόγο σχολιάζοντας τόσο το «ασυνήθιστα οργίλο ύφος» του υπουργού και τις «αναφορές» του ότι «δήθεν δεν υβρίζει», όσο και την ενόχληση του υπουργού απέναντι στον χαρακτηρισμό «ψεύτες» της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση.

«Το οργίλο ύφος του κ. Τσακαλώτου, που δεν είναι σύνηθες, φαίνεται ότι εξηγείται από την τεράστια πίεση που δέχεται και δεν προέρχεται μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τα εσωτερικά προβλήματά σας, που ακούμε ότι έχετε, πέρα από αυτά της διαπραγμάτευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Συνέχισε δε προς τον υπουργό λέγοντας: «Μας απευθυνθήκατε ιδιαίτερα νευρικός, λέγοντάς μας πως δεν υβρίζετε εσείς. Δεν ήσασταν στην αίθουσα όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν η λέξη ψεύτης εκπεμπόμενη από την πλευρά του κόμματος σας, ήταν το λιγότερο που μας απηύθυνε; Και τότε που μας αποκαλούσατε «προδότες και γερμανοτσολιάδες» εσείς ζητούσατε να ανακαλέσουν; Και μας ζητήσατε και συγγνώμη για όλες τις ύβρεις σας τόσα χρόνια; Σας ενοχλεί τώρα να σας λέμε ψεύτες; Είστε ψεύτες, μεγάλοι ψεύτες, απαράδεκτοι ψεύτες, ανεκδιήγητοι ψεύτες».

Σχετικά με τον σχολιασμό του υπουργού στα στοιχεία για την εργασία που παρέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, ο κ. Δένδιας απάντησε πως πρόκειται για τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο, αν έχει νεώτερα στοιχεία να τα προσκομίσει.

«Αν από κει και πέρα θέλετε να μας ενημερώσετε σοβαρά, απαντήστε μας ευθέως, με το αφορολόγητο τί θα γίνει και με τις συντάξεις; Θα μειωθούν; Η δήλωσή σας, ότι αν ληφθεί ένα ευρώ μέτρα παραπάνω, ισχύει ή όχι; Θα παραιτηθείτε σήμερα ή όχι;» ρώτησε εκ νέου τον υπουργό Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας, είπε προς τον κ. Τσακαλώτο, πως ενώ ο ίδιος θέλει ως αμοιβή της εξαιρετικής εργασίας που προσφέρει στην διαπραγμάτευση, μια συνάντηση για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον, έτσι που τα πάει και η μακαρίτισσα η Βασιλειάδου πολύ του πέφτει.

Το σχόλιο αυτό δημιούργησε θόρυβο στην αίθουσα, ο πρόεδρος της Βουλής από την έδρα το χαρακτήρισε «άκρως αντιφεμινιστικό» και προσέθεσε πως «σεβόμαστε την Σκάρλετ Γιόχανσον και την μνήμη της Γεωργίας Βασιλειάδου».

Λοβέρδος: Να ενταχθεί και η διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην έρευνα

«Γιατί λέτε όχι σε εξέταση της διετίας 2015-2017; Τι σας πειράζει; Τι φοβάστε;» ρώτησε από το βήμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος προς τα έδρανα των συγκυβερνώντων κομμάτων. «Οι εξηγήσεις ότι εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους είναι σωστές, γιατί πράγματι δεν είμαστε ίδιοι και ευτυχώς. Για φανταστείτε να σας μοιάζαμε. Αλλά δεν είναι πολιτικά επιχειρήματα αυτά. Αυτά είναι επιχειρήματα καφενείου. Η ουσία είναι μια γιατί δεν θέλετε να είναι η να είναι η εξέταση των πραγμάτων και το 2015 ως το 2017» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, επικεντρώθηκε στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρότι ο νόμος του 'Αδωνι Γεωργιάδη που επιβάλει δύο τιμολογήσεις φαρμάκων κατά έτος. «Κάθε τιμολόγηση εκείνη την εποχή σήμαινε και υποτιμολόγηση και ίσως να συμβαίνει ακόμα. Σημαίνει ότι οι τιμές κατεβαίνουν» είπε και πως το 2015 η κυβέρνηση δεν τιμολόγησε τα φάρμακα. «Ένα έτος εδωρήθη, κκ βουλευτές. Δείτε τις διαφορές των τιμών που προέκυψαν από την τιμολόγηση που κάνατε μόνοι σας για να καταλάβετε το μέγεθος του δώρου για να καταλάβετε. Δεν μπορείτε να πείτε λοιπόν ότι αυτό δεν θα το εξετάσει η Εξεταστική Επιτροπή. Έχετε επιχειρήματα; Ο ένας υπουργός λέει "δεν προλαβαίναμε", ο άλλος ότι η τρόικα του είπε να μην τιμολογήσει. Κι άμα του το είπε η τρόικα τι έγινε αφού ο νόμος λέει άλλα;» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος

Καμμένος: Βγαίνουμε από τα Μνημόνια

«Μην περιμένετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέροντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια».

«Παραγραφή βεβαίως και δεν υπάρχει… όσοι βουλευτές δεν θέλουν να έχουν σχέση με το παρελθόν της διαπλοκής, τους καλώ να ψηφίσουν την εξεταστική» είπε. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρος τω ν ΑΝΕΛ κυβερνητικός στόχος είναι «να κατασχέσουμε τα κλεμμένα» και όσοι έχουν έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι θα πληρώσουν την ποινή που πρέπει να πληρώσουν». 

Δε θα κάνουμε πίσω, δε θα σάς κάνουμε τη χάρη των εκλογών, είπε. Για πρώτη φόρα μιλάμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ και παροχές σε εκείνους που υποφέρουν είπε ακόμα ο υπουργός. Βλέπουμε - πρόσθεσε - τη ΝΔ του Μητσοτάκη να ακολουθεί τη ΝΔ του Σαμαρά.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση κάνει προπαγάνδα με την εξεταστική

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη β' αξιολόγηση έκανε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την Εξεταστική για την Υγεία. Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στα εργασιακά και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «κουβέντα δεν λέτε για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου κλαδικών συμβάσεων, κουβέντα για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων».

«Ό,τι διαφυλάχτηκε στις κατακτήσεις, διαφυλάχθηκε σε σύγκρουση με την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πιο ευρωλάγνα από τους πιο ευρωλάγνους.

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας «τι ανάγκες εξυπηρετεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο;» και ζήτησε το κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, κυρίως της Σούδας.

«Να γιατί λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ δήλωσε ότι «έχει πρόβλημα γιατί η κυβέρνηση αποδείχτηκε πιο πρόθυμη για να υλοποιεί πράγματα της δικής της πολιτικής».

Για την εξεταστική στην Υγεία ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί μία πολιτική όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «προπαγάνδα» με την εξεταστική για να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας.

«Όλα τα όσα κάνει στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση το ΚΚΕ τα θεωρεί καραμπινάτα σκάνδαλα όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως στα θέματα τα εργασιακά», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουτσούμπας.