Η αποτίμηση της διαδικασίας ψήφισης της απλής αναλογικής και η έναρξη ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα της όλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει σε νόμο του κράτους το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και γενικότερα των προοδευτικών δυνάμεων για καθιέρωση της απλής αναλογικής και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τονίστηκε δε ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί ηθική και πολιτική νίκη και επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι το γεγονός πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική ψηφίστηκαν με 179 και 180 ψήφους, έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για θετικό κλίμα στη συνεδρίαση, παρότι είναι γνωστή η διαφωνία των «53» με αιχμή την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίστηκε ότι βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν - υπονοώντας έτσι τα «τεχνικά» δημοψηφίσματα που προτείνει ο πρωθυπουργός.