Πριν από 10 χρόνια και επτά μήνες η τότε πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη συνάντησε τον Κάρολο Παπούλια και τον συνεχάρη για την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. 10 χρόνια και 7 μήνες μετά τα λόγια της ακόμα σοκάρουν. Σήμερα όμως σόκαρε και ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα περιστατικό που έγινε το 2005 με ένα του 2015; Μεγάλη. Τον Φεβρουάριο του 2005 η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη έβγαλε ένα «περίεργο» λογύδριο στο οποίο έκανε λόγο για συρρίκνωση συνόρων και εθνικής κυριαρχίας, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «εξουσιών» οι οποίες ήταν άγνωστες τότε. Πέντε χρόνια μετά, ήρθε το Μνημόνιο, και η Τρόικα... Τότε αναρωτιόμασταν όλοι «μα τι λέει;» χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε όλα όσα θα ζούσαμε στην Μνημονιακή Ελλάδα, η οποία συγκρινόμενη με την προμνημονιακή εποχή μοιάζει σαν διαφορετική χώρα.

Σήμερα όμως έρχεται μία νέα δήλωση, αυτήν την φορά από τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, για να κινήσει υποψίες. Ο κ. Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο για την μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Μονάδα μέτρησης της ΕΕ είναι ο άνθρωπος, και όχι το νόμισμα. Το νόμισμα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η Σύνοδος της ερχόμενης Τετάρτης ξαναφέρνει στην επιφάνεια ποιοι είναι οι πραγματικοί πυλώνες της ΕΕ: «είναι γνωστό ότι το αέτωμα της ΕΕ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην αρχαία Ελλάδα, με το πνεύμα και την ελευθερία, στη Ρώμη που αποτελεί τη βάση του κρατικού οικοδομήματος, και στο χριστιανισμό που είναι η βάση της αλληλεγγύης».

Ο κ.Παυλόπουλος επισήμανε επίσης, ότι είναι με την σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι θέλει να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, «έστω και με κάποια καθυστέρηση» και πρόσθεσε ότι η Σύνοδος αυτή αποδεικνύει-πέραν της επίλυσης των προβλημάτων- ότι ο Άνθρωπος είναι η πρώτη προτεραιότητά της. Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του κ. Αβραμόπουλου στην σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής, καθώς και για τη συμβολή του στην εγρήγορση της Ευρώπης απέναντι στο μεταναστευτικό κύμα λόγω του πολέμου στη Συρία.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως πρόκειται για μία απλή δήλωση στο πλαίσιο μίας θεσμικής συνάντησης. Πόσο τυχαία είναι όμως όλα όσα λέει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας; Αξίζει να αναρωτηθούμε πόσο ταυτόσημη είναι η δήλωση αυτή με τις αντίστοιχες που έχουν κάνει οι θιασώτες του Grexit, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο Κώστας Λαπαβίτσας και άλλοι.