Τη Χάλκη επισκέφτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, όπου περιηγήθηκε στους χώρους της μονής και τους χώρους της Θεολογικής Σχολής.

«Στη Χάλκη πραγματοποίησα μία επίσκεψη - προσκύνημα, που το χρωστούσα από τότε, που πριν από αρκετά χρόνια, είχα κάνει εκεί την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Τηλεόραση ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Όπως τότε, έτσι και τώρα, επισκεπτόμενος και τους χώρους της μονής αλλά και τους χώρους της Θεολογικής Σχολής, είδα ότι όλα είναι στη θέση τους. Μπορεί 50 χρόνια τώρα να μην λειτουργεί η Σχολή, αλλά στον επισκέπτη δίνεται η εντύπωση ότι αν ακουστεί ο ήχος του κουδουνιού, τα πάντα θα αποκτήσουν ζωή, και τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρο για την υποδοχή και τη φιλοξενία του. Είναι μία εξαιρετική και σεβαστή προσωπικότητα μέσα στην Κοινότητα της Ορθοδοξίας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τέρενς Κουίκ μετά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπου τον υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος.

Ο κ. Κουίκ ξεναγήθηκε στη Σχολή, όπου επισκέφθηκε και την ιστορική βιβλιοθήκη, όπου είναι σε εξέλιξη το έργο της ψηφιοποίησης σπάνιων ή και μοναδικών χειρόγραφων παλαιών βιβλίων.

Ο μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος, αναφερόμενος στην επίσκεψη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Μεγάλη χαρά και δύναμη δίνει στην αδελφότητα της Θεολογικής μας Σχολής η επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων. Ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για να αρχίσει και πάλι ο ελληνικός λαός να επισκέπτεται την Πόλη μας και τη Χάλκη μας. Αφού μάλιστα αύριο, μετά από τόσες δεκαετίες θα έχουμε την τιμή της επίσκεψης του Προέδρου κ. Παυλόπουλου στην Πόλη μας».

Τον υφυπουργό Εξωτερικών συνόδεψαν ο γενικός πρόξενος στη Κωνσταντινούπολη, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης και η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, σύμβουλος Α' Μάγια Σολωμού.