«Συνεχίζουμε τον αγώνα, είμαστε σε ετοιμότητα, περιμένουμε τον νόμο για το ασφαλιστικό», είναι το μήνυμα των αγροτών μετά την τρίωρη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι από 69 μπλόκα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο η φράση του Βαγγέλη Μπούτα ότι «είμαστε σαράντα ημέρες στον αγώνα, δεν είναι αγώνας μια και έξω, ο αγώνας αυτός είναι παρακαταθήκη για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα», θεωρείται ότι προϊδεάζει για αποχώρηση των αγροτών από τα 69 μπλόκα που εκπροσωπήθηκαν στη σημερινή συνάντηση. Στις δηλώσεις του ο αγροτοσυνδικαλιστής ανακοίνωσε ότι «για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο που δεν το κουβέντιαζαν μέχρι τώρα, θα περιμένουμε να δούμε τον νόμο, παραμένουμε σε ετοιμότητα».

«Έγινε σοβαρή συζήτηση, σε καλό κλίμα και αλληλοκατανόηση για τα συνολικά ζητήματα άλλα και γενικότερα για τον αγροτικό κλάδο.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εξηγήσει  ότι ο συνδυασμός φορολογικών εισφορών και ασφαλιστικών είναι ελαφρυντικός για το 95% των αγροτών», σημείωσαν εκπρόσωποί των αγροτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα καλωσορίζοντας τους αγρότες, σημείωσε στην εισήγησή του ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αυξηθεί ο πλούτος, ενώ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τάχθηκε για δεύτερη φορά κατά της απόφασης Κουτζαμάνη, λέγοντας ότι είναι κατά της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, εάν δεν αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που παράγουν, αλλά να κάνουμε κι έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους τους αγρότες που δυσκολεύονται να παράγουν και σε μια μικρή μειοψηφία που έχει ωφεληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.

«Θέλω να πιστεύω πως απέναντί μου έχω ανθρώπους του μόχθου. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά εκφράζετε με έναν έντιμο και ειλικρινή τρόπο τα αιτήματα και τις ανησυχίες σας», πρόσθεσε.

Όταν, μάλιστα, συναντήθηκε με τον γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα είχαν έναν σύντομο διάλογο για το τσίπουρο με τον κ. Μπούτα να του δίνει μια μποτίλια με το ποτό και να του λέει ότι «εάν περάσουν τα μέτρα τότε αυτό θα είναι το τελευταίο γνήσιο τσίπουρο, μετά θα είναι μαϊμού». «Μόνο τον ήλιο και το τσίπουρο δεν μπορούν να μας πάρουν» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προγραμμάτισαν ήδη για την Παρασκευή εκπρόσωποι 22 μπλόκων που συμμετείχαν σε συνάντηση που έγινε στην πόλη των Γιαννιτσών.

Ποιοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Μεταξύ των μπλόκων που θα επιχειρήσουν να «εισβάλλουν» την Παρασκευή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονται αυτά των Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Χαλκηδόνας, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος μας ανέφερε ότι στο τραπέζι έπεσαν πολλές προτάσεις για την εξέλιξη της αυριανής κινητοποίησης, που αναμένεται να διαρκέσει για περισσότερες από μία ημέρα.

Με τη φράση «δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα», ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, εξέφρασε την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα του σημερινού διαλόγου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ για το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», μας είπε χαρακτηριστικά. «Το μόνο θετικό είναι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα», μας επισήμανε.

Λέγοντας «αμφιβάλλω αν η ελληνική κυβέρνηση θα κατεβάσει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μόσχος σημείωσε πως «το τι μέλλει γενέσθαι στα μπλόκα, θα κριθεί στις επόμενες ώρες».

Κλειστό εκ νέου το τελωνείο στον Προμαχώνα

Έκλεισε εκ νέου το τελωνείο στον Προμαχώνα από αγρότες έπειτα από ένα 24ωρο λειτουργίας, ενώ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την απογοήτευσή του από τη συνάντηση αν και αναγνώρισε δύο θετικά στοιχεία. Τελικές αποφάσεις αναμένονται το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι έπεσαν στο κενό οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο πρωθυπουργός».

Αναφέρθηκε και στα θετικά της συνάντησης. «Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο του Προμαχώνα, αύριο Σάββατο νωρίς το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι το τελωνείο του Προμαχώνα, που παρέμεινε ανοιχτό σχεδόν 24 ώρες, έκλεισε εκ νέου.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα βρίσκονται αγρότες και από τη Χαλκιδική και την Κρήτη.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις των μπλόκων Νίκαιας και Τεμπών

Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αναμένεται να αποφασίσουν την Παρασκευή τόσο το μπλόκο της Νίκαιας όσο και εκείνο των Τεμπών, με γενικές συνελεύσεις των μελών τους.

Οι αγρότες θα συνεκτιμήσουν τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών τους μέχρι τώρα, αλλά και των δύο συναντήσεων που είχαν εκπρόσωποι των μπλόκων τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 και του μπλόκου των Τεμπών στις 19.00.

Σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, από την πλευρά των αγροτών παραμένουν ανοιχτά, μετά και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στην Κοιλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο«κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα»του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.