Χιλιάδες πολίτες στο παγκόσμιο σύμβολο του αθλητισμού, το Παναθηναϊκό Στάδιο. Με σύνθημα «ΝΑΙ στην Ελλάδα, ΝΑΙ στο Ευρώ» ενώνουν τις φωνές τους και απαντούν στο ερώτημα της Κυριακής.

«Είναι η στιγμή για όλους τους Έλληνες να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση στο πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος: την παραμονή μας ή όχι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ένα ερώτημα που θα καθορίσει την πορεία και το μέλλον ολόκληρων γενεών, αλλά και την ίδια μας την υπόσταση ως σύγχρονη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωση του το κίνημα των πολιτών του «ΝΑΙ».

Την Κυριακή 5 Ιουλίου «καλούμαστε να διαφυλάξουμε τη χώρα, τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από διχαστικά διλήμματα και από φωνές, εντός και εκτός Ελλάδας, που προωθούν έναν καταστροφικό απομονωτισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν πολιτικοί και μίλησαν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της αυτοδιοίκησης,  όπως επίσης και από το χώρο της επιστήμης και της τέχνης.

Μηνύματα υπέρ του «ναι στην Ευρώπη» απηύθυναν στο Καλλιμάρμαρο μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

Μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής της γαλλικής τηλεόρασης, Νίκος Αλιάγας μίλησε στον κόσμο που βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο για να διαδηλώσει υπέρ του “ναι”.

«Επιστρέφω σε μια πατρίδα πληγωμένη, διχασμένη. Η αγανάκτηση έγινε λύπη και η λύπη έγινε θυμός. Αυτό που βιώνετε, τα συναισθήματα που εκφράζετε, δεν σκιαγραφούνται με τον ίδιο τρόπο στο εξωτερικό. Μας παρουσιάζουν σαν ζητιάνους, μας κατακρίνουν, μας θέλουν στην Ευρώπη, ενώ εμείς στέλνουμε άλλο μήνυμα. Είναι δύσκολος αυτός ο ασφυκτικός κλοιός που ζούμε. Πρέπει να έχουμε αίσθηση το τι σκέφτονται και τι πιστεύουν για εμάς σε αυτή την οικογένεια που λέγεται Ευρώπη.

Το DNA μας είναι ευρωπαϊκό και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ο κυνισμός των μεν και των δε μπορεί να έφαγε το φιλότιμο αλλά δεν σκότωσε την ελπίδα. Φταίμε κι εμείς, φταίνε και αυτοί, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν θέλουν να μας αφανίσουν από τον χάρτη. Αναρωτιούνται τι συμβαίνει και είναι ευκαιρία να το διατυπώσουμε, να το εκφράσουμε. Χωρίς τραμπουκισμούς, χωρίς ψέματα να μιλήσουμε με την καρδιά μας.

Αισθάνεστε Ευρωπαίοι ή όχι; Δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα, δεν είμαι εδώ για να κάνω πολιτική, για να κάνω κριτική. Είμαι παιδί μεταναστών που είχα ως πυξίδα αυτή τη χώρα. Με συγκίνηση απόψε σας μιλάω, συμπάσχω και προχωράμε μαζί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας σβήσει από το χάρτη. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ξέρουμε ότι ένα “ναι”, μπορεί να μην φέρει την άνοιξη. Το ψέμα στον εαυτό μας, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες δεν θα μας οδηγήσουν πουθενά.

Δεν μιλώ εκ του ασφαλούς ως Έλληνας του εξωτερικού, μιλώ ως Έλληνας που αγαπάει την χώρα των γονιών του, τη δική του χώρα. Ένα “ναι” μπορεί να μην αλλάξει τα πράγματα αύριο, αλλά θα δώσει ελπίδα στα παιδιά μας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κι ελπίζω να είναι “ναι”, πρέπει να συμφιλιωθούμε, όλοι μαζί. Είναι το “ναι” της συμφιλίωσης, της αγάπης, της αλληλεγγύης. Θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Παράδειγμα προς μίμηση και όχι αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης. Δεν θα πληρώσουμε εμείς για όλα τα προβλήματα της Ευρώπης.

Πρέπει να συσπειρωθούμε, να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Είμαστε Έλληνες και Ευρωπαίοι. Πιστεύω στο “ναι” σαν εγγύηση για αυτά τα παιδιά που ήρθανε με τις γιαγιάδες τους, με τους γονείς, ότι δεν θα είναι απομονωμένα. Για να αποσαφηνίσουμε στη νέα γενιά ότι η αξιοπρέπεια δεν ζητιανεύεται, δεν καπηλεύεται, αποδεικνύεται με σθένος, υπευθυνότητα και αλήθεια. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ελληνική λέξη, είναι τρόπος σκέψης, είναι συνείδηση, είναι ταυτότητα, είναι διαχρονική και είναι το μόνο μονοπάτι αλληλεγγύης και αυτοσεβασμού για εμάς. Ναι, λοιπόν, με τη νίκη».

Καμίνης: Τη Δημοκρατία την χτίσαμε με κόπο και θα την διαφυλάξουμε

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κάλεσε τους Έλληνες να πουν ένα μεγάλο «ναι» στην Ευρώπη και ένα ακόμη μεγαλύτερο «όχι» στον διχασμό.

«Απόψε λέμε ένα μεγάλο "ναι" και αγωνιζόμαστε για όλους. Ακόμα και για τους συγκεντρωμένους του Συντάγματος», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή το δημοψήφισμα, τονίζοντας πως «μας σέρνουν να ψηφίσουμε σε ένα δημοψήφισμα κατασκευασμένο, χωρίς τον χρόνο να σκεφτούμε, να συζητήσουμε ψύχραιμα και με νηφαλιότητα».

«Δεν τόλμησαν ούτε καν στο δημοψήφισμα να που μια καθαρή κουβέντα. Αυτό το κουρελόχαρτο που μας παρουσίασαν το αρνούμαστε, αλλά δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε τον λαό», είπε ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά «την χτίσαμε με κόπο και θα την διαφυλάξουμε».

«Πλέον κανείς δεν πιστεύει τον κ. Τσίπρα. Μας μιλάνε για συντάξεις και μισθούς όταν ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν κανέναν τον επόμενο μήνα», είπε ακόμη, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πλέον συνομιλητές στην Ευρώπη.

Πύρρος Δήμας: Την Κυριακή ψηφίζουμε να μείνουμε Ευρώπη 

Τον λόγο πήρε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και ο Ολυμπιονίκης και τέως βουλευτής, Πύρρος Δήμας ο οποίος είπε «ναι» στην Ευρώπη και «όχι» στην απομόνωση.

«"Ναι" στην Ευρώπη, "όχι" στην απομόνωση, "ναι" στο ευρώ για την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Γιατί πρέπει να διαλέξω μεταξύ Ελλάδος και Ευρώπης; Θέλω και τα δυο. Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και χρειάστηκε χρόνο και θυσίες να φτάσει εκεί. Ναι, η επόμενη ήμερα δεν θα είναι εύκολη όμως δεν θα είναι τραγική. Ας μείνουμε στην Ευρώπη, όχι στην απομόνωση. Ψηφίζουμε την Κυριακή "ναι" στην Ευρώπη».

Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Δήμας κάλεσε τους πολίτες να σηκώσουν ψηλά τις σημαίες και να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο.