Το 2017 μπορεί να μπήκε, το σύστημα man to man της ΝΔ όμως δεν αλλάζει και έτσι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση, ιδίως όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων φαντάζει πιθανό, παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές διαψεύσεις. Ήδη, η ΝΔ ξεκίνησε εντατικά με θέματα που άπτονται της πραγματικής οικονομίας, ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση θα τηρήσει «εθνική στάση» σε καίρια ζητήματα, όπως το Κυπριακό, με αφορμή και την ανακοινωθείσα συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη την επόμενη Δευτέρα για το θέμα στο Μαξίμου.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε καθόλου και ήδη από την Πρωτοχρονιά εξαπέλυσε καρφιά εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης στον καφέ, ανεβάζοντας μια φωτογραφία, όπου πίνει τον καφέ του μετά την καθιερωμένη λειτουργία στη Μητρόπολη. Και μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να δέχθηκε διαδικτυακά πυρά για το ότι επέλεξε να πιει τον καφέ του στο γνωστό καφέ Da Capo της πλατείας Κολωνακίου, από την Πειραιώς όμως ξεκαθαρίζουν πως επιμένουν στην ουσία του ζητήματος-και αυτή, με βάση τους ίδιους κύκλους, δεν είναι άλλη από το ότι και το 2017 μπαίνει με μια σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων που φέρουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τούτου δοθέντος, από τη ΝΔ δεν μένουν μόνο στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στον καφέ, αλλά σταχυολογούν μια σειρά παρεμβάσεων που αυξάνουν το κόστος ζωής για τον μέσο πολίτη, όπως η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η αύξηση του φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση, αλλά και η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Παράλληλα, στο ίδιο πεδίο, από τη ΝΔ θυμίζουν τις νέες παρεμβάσεις στο πεδίο των συντάξεων που, κατά τη ΝΔ, «ακυρώνουν τον μποναμά του κ. Τσίπρα προς τους συνταξιούχους», μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ και των παρεμβάσεων σε οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα.

Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που θα αναδεικνύει η ΝΔ έχει να κάνει με την επέκταση του κόφτη και μετά το 2018, παρά τις αρχικές κυβερνητικές διαψεύσεις. Έτσι, τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως ο κόφτης δεν είναι αόριστος και προσωρινός. «Είναι συγκεκριμένος, 3,5 δις ευρώ μέτρα κάθε χρόνο. Είναι στοχευμένος, δηλαδή αφορά υποχρεωτικά μισθούς και συντάξεις. Είναι αυτόματος, καθώς δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής. Και, βέβαια, είναι μόνιμος, καθώς συνεχίζεται και μετά το Μνημόνιο Τσίπρα το 2018», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος προέταξε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τον ατέρμονο κύκλο της λιτότητας. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό πως η ΝΔ προβληματίζεται ιδιαίτερα από τυχόν επέκταση του κόφτη και μετά το 2018, αρχικά γιατί μπορεί να είναι προανάκρουσμα για τέταρτο Μνημόνιο, αφετέρου γιατί το «κοστούμι» της λιτότητας θα εξακολουθήσει να είναι ασφυκτικό-κάτι που η Πειραιώς θέλει να αλλάξει, με χαμήλωμα του στόχου για τα πλεονάσματα και τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου.

Παράλληλα, η ΝΔ δεν θα σταματήσει, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, να παρεμβαίνει και σε ζητήματα καθημερινότητας και επικαιρότητας. Έτσι, η Πειραιώς έσπευσε να «πυροβολήσει» το Μαξίμου για το θέμα με τη συμμετοχή της Όλγας Γεροβασίλη στη μετοχική σύνθεση ακτινολογικού κέντρου που είχε συναλλαγές με το δημόσιο, ενώ αυτή ήταν βουλευτής από το 2012, κάτι που, σύμφωνα με γαλάζιους κύκλους, απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα. Ακόμα, από τη ΝΔ επιμένουν πως οι εξηγήσει της κ. Γεροβασίλη περί απλής άσκησης της ιατρικής που δεν δημιουργεί ασυμβίβαστο είναι ανεπαρκείς και τονίζουν πως και η ίδια, εμμέσως πλην σαφώς, αναγνώρισε το ασυμβίβαστο, όταν έσπευσε το 2015, λίγο αφού ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, να μεταβιβάσει τις μετοχές της. «Υπήρχε ασυμβίβαστο όταν έγινε υπουργός, αλλά όχι όταν έγινε βουλευτής;», διερωτώνται στην Πειραιώς.

Ακόμα, τα δημοσιεύματα για εμπλοκή του Φώτη Μπόμπολα στον ΔΟΛ, μέσω συνάντησής του με τον Σταύρου Ψυχάρη και παρουσία του προέδρου του ΔΣ της Αυγής και κουμπάρου του κ. Ψυχάρη Βασίλη Μουλόπουλου, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της ΝΔ. «Θα βγάλει non paper η (λαλίστατη) κυβέρνηση για να επιβεβαιώσει τη συνάντηση Ψυχάρη-Μπόμπολα-Μουλόπουλου», σχολίασε με tweet του ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, με γαλάζιες πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες του Koolnews.gr, να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, κυρίως γιατί βλέπουν εκ νέου απόπειρα ξεδιπλώματος της «κυβερνητικής καθεστωτικής αντίληψης για τα ΜΜΕ».

Τέλος, η ΝΔ βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και με αφορμή το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την κατάσταση του ΕΣΥ. «Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το ΕΣΥ και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους. Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί γιατί τα δυο τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει.Αντί για μεταρρυθμίσεις που θα οργανώσουν αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αξίζει στους Έλληνες που σύντομα θα της δείξουν την έξοδο», σχολίαζε επί του θέματος ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Πάντως, από την Πειραιώς θα εξακολουθήσουν να προτάσσουν και το λεγόμενο «θετικό αφήγημα» που σχετίζεται με την περιγραφή της θετικής για τη χώρα κυβερνητικής προοπτικής της ΝΔ, σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, ενώ σε κομματικό επίπεδο γίνεται εντατική προετοιμασία στο επιτελείο του αρμόδιου αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη και στη γραμματεία Προγράμματος για τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης μέρας, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.