Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Αυστραλία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

«Το πρόγραμμα που μου ετοίμασε το εδώ γενικό προξενείο μας, προσπάθησε να συμπεριλάβει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να προλάβω» δήλωσε ο κ. Κουίκ λίγο πριν αναχωρήσει από την Αυστραλία και σημείωσε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του: «Στην επαφή μου με την ομογένεια, ξεκίνησα από το Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής το οποίο και περιηγήθηκα συνομιλώντας με τους επικεφαλής, αλλά και με γιαγιάδες και παππούδες που με ρωτούσαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα που άφησαν παιδιά ή σε νεανική ηλικία. Μετά προσκύνησα στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Συνέχισα με την πολύ χρήσιμη συνάντησή μου με το διοικητικό συμβούλιο και το εποπτικό συμβούλιο της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, όπου ενημερώθηκα για τις πολλαπλές δράσεις της. Απάντησα και σε ερωτήσεις που κυρίως μου έγιναν για την πατρίδα, αλλά και τα εθνικά της θέματα, από τον πρόεδρο Βασίλη Γκόνη και τον κυπριακής καταγωγής, από την κατεχόμενη Λάπηθο, αντιπρόεδρο Σπύρο Πύρο».

Η τρίτη συνάντηση έγινε στα γραφεία της Παμμακεδονικής, όπου είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων. «Τους μίλησα για την Ελλάδα και εκτός από ερωτήσεις για τα εθνικά μας θέματα, απάντησα και σε προβλήματα διαδικασιών που έχουν με το ελληνικό δημόσιο (κτηματολόγιο, ληξιαρχικά, συνταξιοδοτικά, επενδυτικά κ.λπ.)» ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κύκλος της επίσκεψης του κ. Κουίκ πριν επισκεφτεί την Αδελαΐδα έκλεισε με συνέντευξη στον ομογενειακό σταθμό «Ράδιο Ένα». Όπως ανέφερε ο υφυπουργός «ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα», όπως και εκείνες που έδωσε στην ΕΡΤ, στα ραδιόφωνα 3XY και SBS στη Μελβούρνη και στις εφημερίδες Κήρυκας του Σίδνεϋ και Νέος Κόσμος και Νέα της Μελβούρνης. Επίσης, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε τα ομογενειακά και τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας που ασχολήθηκαν, όπως παρατήρησε, «με σχετικές θετικές δημοσιεύσεις για τις διμερείς επαφές μου, όπως με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, την υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Βιομηχανίας της Αυστραλίας, την ηγεσία της ομοσπονδιακής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ομοσπονδιακούς βουλευτές ελληνικής καταγωγής και πρωθυπουργούς, πληθώρα υπουργών, βουλευτών και ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης», στις πολιτείες που επισκέφθηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών στις συναντήσεις που είχε στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του, την Αδελαΐδα. Ο κ. Κουίκ χαρακτήρισε δυναμική την ομογένεια της Αδελαΐδας - Νότιας Αυστραλίας, επισημαίνοντας ότι κάνει εξαιρετική δουλειά στους κόλπους της, έχοντας και σπουδαίες ομογενειακές προσωπικότητες που λαμπρύνουν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

«Είχα μία εξαιρετική συνάντηση με τον πολιτειακό υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας, ομογενή Τομ Κουτσαντώνη και με τον πολιτειακό υπουργό Επενδύσεων, Εμπορίου και Αμυντικών Βιομηχανιών Μάρτιν Χάμιλτον Σμιθ, τον οποίο αισθανόμαστε πολύ δικό μας άνθρωπο, αφού είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, που επιμένει (της βάζω άριστα) να του μαθαίνει ελληνικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ και σημειώνει: «Τον Τομ, που μιλάει πολύ καλά ελληνικά, είναι στην πολιτική από τα 25 του και πολύ ισχυρός στο κόμμα των Εργατικών, τον ευχαρίστησα και για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της πρόσφατης επίσκεψης των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς για την ημέρα ANZAC. Μου ζήτησε να ξαναέλθουν του χρόνου και υποσχέθηκε ότι θα ξαναστηρίξει το ταξίδι».

Επίσης, αναφέρεται και στην επίσκεψή του στον Αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αυστραλίας Κρίς Κουράκη. «Σάββατο, άδειο το Ανώτατο Δικαστικό Μέγαρο, μου άνοιξε ο ίδιος την πόρτα, μου έφτιαξε ελληνικό καφεδάκι στο γραφείο του. "Ο καφές από την Ελλάδα, το μπρίκι... κινέζικο, αλλά το καϊμάκι Ικαριώτικο", μου είπε με πλατύ χαμόγελο. Μιλήσαμε πολύ για την Ελλάδα. Του έβγαινε έντονο το πάθος. Και εκτός της μίας ρίζας του, την Κρήτη, μου έβγαλε και όλες του τις γνώσεις για την Ικαρία, που είναι το άλλο νησί καταγωγής του. Απίστευτες λεπτομέρειες. Δεν ήταν ούτε ένα χωριό που να μην ήξερε. Τον Ιούλιο θα μας ξαναέλθει στην Ελλάδα, στο συνέδριο ομογενών νομικών που θα γίνει στη Ρόδο» σημειώνει ο κ. Κουίκ.

Αξιοσημείωτη χαρακτήρισε και τη συνάντησή του με δύο αποσπασμένους καθηγητές, λέκτορες που διδάσκουν σε πολύ υψηλό επίπεδο ελληνικά, τη Μαρία Παλακτσόγλου (Senior Lecturer) και τον Αντώνιο Λίτινα, συνεργάτες του Μ. Τσιανίκα, καθηγητή του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φλίντερς και διευθυντή του ΛΟΓΟΣ - Αυστραλιανού Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού.

Τέλος, «πολύ ενδιαφέρουσες» βρήκε τις συναντήσεις που είχε με την υπουργό Πολυπολιτισμικότητας Ζωή Μπέτισον και την αντιπρόεδρο της πολιτειακής αξιωματικής αντιπολίτευσης Βίκυ Τσάπμαν.

Μάλιστα, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό την Ντόχα, ο κ. Κουίκ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κατάρ Κωνσταντίνο Ορφανίδη, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην περιοχή και για γενικότερα θέματα που αφορούν το Κατάρ.