Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, καθώς οι δυο πλευρές συζητούν το εδαφικό και παρουσιάζουν χάρτες. Επίσης επί τάπητος τίθενται οι εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, η ΕΕ, η οικονομία, το περιουσιακό, η χρηματοδότηση και η εφαρμογή της λύσης στην Κύπρο.

Στο 28,2% το ποσοστό των εδαφών που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά για να τεθούν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διαρρέουν από τη Γενεύη.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά 0,5% από αυτό που προνοούσε το Σχέδιο Ανάν.

Παράλληλα, προτείνεται όπως η Κυθραία, η Μόρφου, Γαϊδούρα, η Αχερίτου και μεγάλο μέρος της Αμμοχώστου τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Αντίθετα η Λεύκα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ωστόσο προτείνεται όπως η Άσσια, η Βατυλή και η Κοντέα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Προτείνεται επίσης όπως  η ελληνοκυπριακή συνιστώσα Πολιτεία ελέγχει το 50,4% της ακτογραμμής και η τουρκοκυπριακή το 49,6%.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η διαρροή διαφόρων ονομάτων χωριών κάτι που έχει εξοργίσει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Με βάση τα κριτήρια της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και τους χάρτες που κατατέθηκαν στα σχέδια Ανάν 2 έως 5, αυτός είναι ένας πιθανός χάρτης της ελληνοκυπριακής πλευράς όπως υποστηρίζει η Κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Με το γαλάζιο χρώμα είναι οι περιοχές που θα βρίσκονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με κίτρινο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και με τις διαγραμμίσεις οι Βρετανικές βάσεις.

Ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων κρίνει τη διεξαγωγή της Διάσκεψης

Εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις συνομιλίες.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, βάσει των ίδιων πληροφοριών, η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί σημαντικό τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με βάση τον χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Επίσης, θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές και η συνδεσιμότητα.

Άιντε: Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη διάσκεψη θα αρχίσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, όπως εξήγησε, στο τραπέζι της διάσκεψης δεν θα βρεθούν οι χάρτες.

Σύμφωνα με τον κ. Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό είανι «σε καλό δρόμο» καθώς πολλά ζητήματα έχουν επιλυθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι « «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

Φίλης: Δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για την διάσκεψη της Γενεύης

Ισχνές παρουσιάζονται οι πιθανότητες προόδου στο Κυπριακό ζήτημα, τουλάχιστον με τα γνωστά μέχρι στιγμής δεδομένα των διαβουλεύσεων, υποστηρίζει ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Μιλώντας στο insider.gr τονίζει πως η πρόοδος φαίνεται περιορισμένη και πως το χάσμα που χωρίζει τη μια από την άλλη πλευρά όχι μόνο μοιάζει αγεφύρωτο αλλά υποδεικνύει πως τα Ηνωμένα Έθνη έσπευσαν να κανονίσουν μια διάσκεψη, ανεβάζοντας τις προσδοκίες χωρίς όμως οι συνθήκες να είναι ώριμες.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία μοιάζει αποδυναμωμένη στο εσωτερικό της εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, των αυξημένων δαπανών της λόγω εμπλοκής της στους πολέμους της Συρίας και του Β. Ιράκ αλλά και της εκκαθάρισης που έχει συντελεστεί στο εσωτερικό της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μοιάζει και πάλι ανυποχώρητη. Και παρόλο που η δυσχερής οικονομική συγκυρία που βιώνει η γειτονική χώρα τον τελευταίο καιρό έχει εισάγει νέες μεταβλητές, δεν είναι βέβαιο ότι αυτές θα επηρεάσουν τις εξελίξεις οδηγώντας σε μια θετική έκβαση ή και επίλυση του προβλήματος, συμπληρώνει ο κ. Φίλης [Πηγή: insider.gr].