Μενού
  • Α-
  • Α+

Σπάνια μιλάει, αλλά όταν το κάνει γίνεται απολαυστικός. Μιλάω για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κι επικεφαλής της εσωκομματικής φράξιας των “53” που έδωσε νομίζω την πιο ενδιαφέρουσα συνέντευξη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έριξε μια σειρά από καρφιά στον Πρόεδρο του κόμματος που όπως έμαθα καθόλου δεν ευχαριστήθηκε για αυτά που διάβαζε. Τα συνοψίζω στα εξής δυο: πρώτον, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και δεύτερον στο ότι είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή συμβούλων. Τώρα εγώ όλα αυτά τα διαβάζω ως μια προειδοποιητική βολή ενόψει Συνεδρίου στα μέσα Απριλίου αλλά και της απόφασης Τσίπρα να οδηγήσει το κόμμα στην εκλογή αρχηγού από τη βάση, επιλογή με την οποία διαφωνούν ριζικά οι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ο γνωστός για το βρετανικό του φλέγμα Τσακαλώτος άφησε πάντως ακόμη μια αιχμή κατά Τσίπρα, όταν, μιλώντας για τον Βαρουφάκη είπε «μπροστά στον Βαρουφάκη ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας». Έξυπνοι άνθρωποι είστε αναγνώστες μου, φαντάζομαι το πιάσατε το υπονοούμενο. 

Το κυβερνητικό μπρίφινγκ στη Θεσσαλονίκη 

Όχι, δεν αλλάζει βάση το briefing των πολιτικών συντακτών ούτε πρόκειται να τροποποιηθούν οι μέρες και ώρες του. Αυτό που όμως έμαθα αρμοδίως είναι πως στην κυβέρνηση αποφάσισαν να γίνεται μια φορά το μήνα ενημέρωση στη Θεσσαλονίκη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της Β. Ελλάδας και θεματολογία που αφορά τα ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης. Μαθαίνω μάλιστα πως έχει βρεθεί ο χώρος που δεν είναι άλλος από τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης. Τώρα εγώ καταλαβαίνω πως η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει την εικόνα της και στη Βόρεια Ελλάδα που λίγο το κύμα των αντιεμβολιαστών, λίγο η γκρίνια για τα έργα που διαχρονικά αργούν, χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση και παρουσία. 

Αύριο οι διερευνητικές εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας 

Αύριο θα πραγματοποιθεί όπως σας είχα έγκαιρα ειδοποιήσει ο 64ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στη σκιά της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε πραγματικά σκέψη αναβολής των διερευνητικών επαφών αυτών, κυρίως διότι μια τέτοια αντίδραση θα οδηγούσε τα πράγματα στα άκρα με την Άγκυρα, την στιγμή που είναι εκφρασμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα. Το ερώτημα είναι σε ποια βάση πραγματοποιούνται αυτές οι συζητήσεις και τι προοπτική έχουν πλέον, όταν μέσα στην εβδομάδα έγινε ξεκάθαρο από τουρκικής πλευράς, μέσω των δηλώσεων και του Τούρκου Πρέσβη στο Όσλο, ότι η Άγκυρα δεν θεωρεί το Δίκαιο της Θάλασσας μοναδική βάση συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Τούτων δοθέντων, εικάζω πως η συζήτηση μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών απέχει δραματικά από το σημείο που βρίσκονταν είκοσι χρόνια πίσω, όταν οι δυο πλευρές συζητήσουν σχέδια επί χάρτου για χάραξη αιγειαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον το θετικό: οι δυο χώρες συζητούν, ακόμη κι αν ξέρουν πολύ καλά πως τις χωρίζει διπλωματικός άβυσσος.