Μενού
  • Α-
  • Α+

Καλό μήνα θα ευχηθώ στους απανταχού φίλους της στήλης με τα φώτα να είναι βεβαίως στραμμένα αποκλειστικά στη διαχείριση της Ουκρανικής κρίσης. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κοντραριστούν σήμερα στη βουλή με την κυβέρνηση να έχει πιστωθεί τη γρήγορη ευθυγράμμιση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και την αντιπολίτευση να ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών. Εγώ θα ρίξω πάντως τον προβολέα στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής σε Μακεδονία και Θράκη πριν φτάσει στην Τουρκία στο τέλος της εβδομάδας. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο κ. Ελπιδοφόρος - που κατά πολλούς θεωρείται ένας από τους βασικούς διεκδικητές του Πατριαρχικού Θρόνου όταν έρθει εκείνη η ώρα - βρίσκεται στο Άγιο Όρος μαζί με τον πολιτικό διοικητή του, κ. Μαρτίνο. Ξέρω βέβαια πως δεν πρόκειται να επισκεφτούν το Ρώσικο μοναστήρι - άλλωστε ο κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε χθες στην ΕΡΤ πως τίποτε δεν δικαιολογεί την επιθετικότητα της Ρωσίας κι έκανε λόγο για ακατανόητα πράγματα στον δυτικό πολιτισμό.

Το πέρασμά του από τη Θράκη αναμένεται να συνοδευτεί από την συμφωνία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την συγγραφή των βιβλίων που θα χρησιμοποιηθούν ως εγχειρίδια για την εκμάθηση ελληνικών από τα ελληνόπουλα στις ΗΠΑ αλλά και την αγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα. Να θυμίσω πως ο κ. Ειρηναίος είναι Θρακιώτης και δεν ξεχνάει την καταγωγή του. Να σας πω τέλος πως στην τελευταία του συνάντηση με το δήμαρχο της Νέας Υόρκης το παρόν έδωσε και ο νεοδιορισθείς Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζώρτζ Τσούνις - αμφότεροι θα διαδραματίσουν ρόλο το επόμενο διάστημα στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

Το κατευόδιο Μητσοτάκη στη Μαριέττα 

Πολλή συγκίνηση προκάλεσε στον πολιτικό κόσμο ο θάνατος της Μαριέττας Γιαννάκου, σκεφτείτε μόνο πόσα καλά λόγια ακούστηκαν από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εγώ λοιπόν θα σας αποκαλύψω πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εκφωνήσει αύριο τον επικήδειο στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, θέλοντας κι ο ίδιος να τιμήσει τη μνήμη μιας γυναίκας πολιτικού που συμβόλισε τον μετριοπαθή λόγο, τη νεωτερικότητα αλλά και την ομοψυχία. Εγώ από την πλευρά μου να θυμίσω εδώ πως το μεγαλύτερο σφυροκόπημα η κ. Γιαννάκου το δέχθηκε ούσα υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Καραμανλή από τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας που δεν μπορούσε να ανεχθεί το τότε βιβλίο Ιστορίας της 6ης δημοτικού που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είχε προτείνει με αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές, το 2007, να μην καταφέρει να επανεκλεγεί στη βουλή. Τα καταγράφω απλά για να θυμόμαστε μερικές φορές το τι μεταχείριση επιφυλάσσει το πολιτικό σύστημα σε ανθρώπους ενωτικούς, μετριοπαθείς και καινοτόμους. 

Η «στέψη» της Στέφης

Εδώ και δυο εβδομάδες σας είχα γράψει για μια νέα προσθήκη στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Είχα δεσμευθεί να μην αποκαλύψω το όνομα για να μην κάψω το ντίλ. Χθες λοιπόν έγινε και επισήμως η στέψη της Στεφανίας («Στέφη» για τους φίλους) Μουρελάτου ως νέας Διευθύντριας Επικοινωνίας στο Κίνημα Αλλαγής. Η κυρία Μουρελάτου έχει μεγάλη εμπειρία στο Πολιτικό και στο Διπλωματικό ρεπορτάζ, ούσα για μια δεκαετία κυβερνητική συντάκτρια στον ΑΝΤ1 και είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο επικοινωνιακό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη που έχει ανάγκη την εμπειρία αλλά και τη διεισδυτική ματιά της στα γεγονότα. Εγώ δεν έχω παρά να ευχηθώ σιδηροκέφαλη και καλή υπομονή! 

Σχέδιο 50.000 θέσεων στον τουρισμό για τους Ουκρανούς

Στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ελλάδα δείχνει αντανακλαστικά ενός κράτους που φέρνει μπροστά τον ανθρωπισμό, διασφαλίζοντας τις συνθήκες που καλούνται οι πρόσφυγες να ζήσουν. «Θα δεχθούμε Ελληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους φροντίδα, άδεια παραμονής και εργασίας και υπάρχουν 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό Τουρισμό που δεν καλύφθηκαν από Έλληνες πολίτες», είπε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης, δηλώνοντας πως προσφέρει απασχόληση και δωρεάν διαμονή σε 300 Ουκρανούς εργαζομένους. Όπως μαθαίνουμε, το πόσο θα διαρκέσουν οι άδειες αυτές -κατά βάση εποχικής φύσως- εξαρτάται από την πορεία της ουκρανικής κρίσης, ενώ οι ειδικότητες στις οποίες υπάρχει ανάγκη είναι ως επί το πλείστον, χαμηλής εξειδίκευσης (καμαριέρες, λαντζέρηδες, βοηθοί κτλ) σημαντικές όμως για τη διατήρηση της προσφερόμενης ποιότητας.