Στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε σχεδόν αγανακτισμένος ότι δεν συμμετέχει στη συζήτηση της Κεντροαριστεράς καθότι όπως είπε βαρέθηκε να μην βλέπει κατάληξη σε ένα ενιαίο σχήμα όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου. Φαίνεται πάντως ότι θα υπάρξουν πολλά ακόμη επεισόδια.

Ρεπορτάζ: Αλέξης Μαυραγάνης

Κι ενώ γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι δυο διακριτά στρατόπεδα τείνουν να διαμορφωθούν, ένα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με σαφείς αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβερνητική σύμπραξη την περίοδο Σαμαρά και το έτερο που θα περιλαμβάνει το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων (εάν τελικά καταφέρουν να βρουν οργανωτική φόρμουλα σύμπραξης), που θα γλυκοκοιτάζει μια κυβερνητική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη μέρα των εκλογών, στο εσωτερικό και των δυο «στρατοπέδων», υπάρχει έντονος προβληματισμός.

Στη μεν Δημοκρατική Συμπαράταξη, φαίνεται πως αναβιώνει μια κόντρα μεταξύ των στελεχών που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ που επανακάμπτουν, μαζί με το Γιώργο Παπανδρέου και συμμετέχουν στις διεργασίες που θα οδηγήσουν στο ιδρυτικό συνέδριο της Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου. Η χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου - Φώφης Γεννηματά - αν και πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση των δυο πλευρών - πιστοποιεί ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρόβλημα τόσο αναφορικά με την συνύπαρξη Παπανδρεϊκών - Βενιζελικών όσο κι αναφορικά με τους σχεδιασμούς του Συνεδρίου τον Ιούνιο. Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και η κυρίαρχη διαρροή έκανε λόγο για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, εν όψει και του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Την ώρα που πάντως το παρελθόν ρίχνει βαριά σκιά στο πολιτικό μέλλον του κόμματος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσδοκά οφέλη από την ένεση κοινοβουλευτικής δύναμης. «Η πολιτική είναι η τέχνη της διαχείρισης των συμβολισμών» συνήθιζε να λέει ο Φρανσουά Μιττεράν και αυτό φαίνεται πάντως ότι είχαν κατά νου στη ΔΗΣΥ όταν ανακοίνωναν την προσχώρηση του ανεξάρτητου Κ. Μπαργιώτα στην Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στην Ώρα Αποφάσεων που την ίδια μέρα ανακοίνωνε την μετατροπή της σε πολιτική κίνηση. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί ότι οι τρεις πρώην πράσινοι υπουργοί ξεκινούσαν την πολιτική τους συνύπαρξη από τη Θεσσαλονίκη - την ίδια μέρα ανακοινωνόταν η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στην Συμπαράταξη. Τέτοιοι πολιτικοί τακτικισμοί αναμένονται και στο απώτερο μέλλον, σε ένα χώρο που δείχνει να μην μπορεί να ξεπεράσει τα δράματα της τελευταίας 7ετίας που τον συρρίκνωσε πολιτικά κι εκλογικά.