Την αντιπολιτευτική βεντάλια ανοίγει εκ νέου η ΝΔ, επιλέγοντας να μην αυτοπεριορίζεται στα θέματα της οικονομίας-αν και από το γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν πως όλο το κυβερνητικό αφήγημα έχει ήδη καταρρεύσει. Έτσι, το νέο κύμα αντεπίθεσης, το πρώτο ουσιαστικά μετά τη διακοπή του Πάσχα, έχει… αέρα Βενεζουέλας, μιας και η ΝΔ επέλεξε να καταθέσει αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο συζήτησης τις δολοφονίες διαδηλωτών εδώ και μερικές μέρες. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στην τακτική των στοχευμένων επισκέψεων, πηγαίνοντας το απόγευμα της Πέμπτης απροειδοποίητα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, σε περίοδο μάλιστα που η ΝΔ ετοιμάζεται να ρίξει μεγάλο βάρος στα ζητήματα της υγείας, ενόψει και της παρουσίασης των βασικών αξόνων της πολιτικής του κόμματος για το θέμα.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, με τις δολοφονίες τριών διαδηλωτών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχουν ενεργοποιήσει τα γαλάζια αντανακλαστικά, μιας και από το γαλάζιο επιτελείο θυμίζουν τις αγαστές σχέσεις που διατηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τσαβικό καθεστώς. Μάλιστα, στο διαδίκτυο επανεμφανίστηκαν φωτογραφίες του κ. Τσίπρα σε θερμό τετ-α-τετ με τον Νικολάς Μαδούρο, αλλά και συγχαρητήριες αναφορές στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογική νίκη του κ. Μαδούρο πριν από μερικά χρόνια, όπως επί παραδείγματι του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Κάπως έτσι, η ΝΔ επέλεξε να φέρει το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Στην επιστολή τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας εκφράζουν «βαθιά ανησυχία για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα, καθώς και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που - σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας - έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια». Ακόμα, καταδικάζουν «τις βίαιες αντιδράσεις κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών που έχουν οδηγήσει σε  αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας» και «τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να αναστείλει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και να τις μεταθέσει στον εαυτό του» και υπογραμμίζουν ότι «η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και το Σύνταγμα, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, να ορίσει ελεύθερες και διαφανείς εκλογές και να επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι γαλάζιοι βουλευτές καλούν την κυβέρνηση «να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Είναι σαφής η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδείξει τις διασυνδέσεις της κυβέρνησης με το καθεστώς Μαδούρο, ενώ ενδεικτικό ήταν και το tweet του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έγραψε ότι ««Φέρνουμε το θέμα της Βενεζουέλας στην Βουλή: Στρατός κατά διαδηλωτών, 500.000 όπλα σε οπαδούς Μαδούρο, 2 νεκροί. Να χαίρεστε τα πρότυπα σας!». Τέλος, σε γαλάζιους κύκλους διακινήθηκε ευρύτατα και ανάρτηση του προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ ιστοτόπου Left.gr με τίτλο «Μαίνεται η ένταση στη Βενεζουέλα - Οι «τσαβίστας» στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος της Δεξιάς», η οποία προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις.

Στοχευμένες επισκέψεις και περιοδείες

Πέραν, βεβαίως, των αναφορών για τη Βενεζουέλα, στη ΝΔ επιμένουν και στη στρατηγική των στοχευμένων επισκέψεων. Κάπως έτσι, αιφνιδιαστικά, το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, χωρίς την παρουσία καμερών. «Την απουσία πολλές φορές της Πολιτείας στην υποστήριξη των δυο νοσοκομείων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, την έχει καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει σημαντικές δωρεές από ιδιώτες. Κάτι που έμπρακτα αποδεικνύει ότι στοχευμένες και καλά οργανωμένες ιδιωτικές δωρεές μπορούν να αναβαθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε πολιτική ηγεσία και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία προκειμένου να αναβαθμιστεί το σύστημα υγείας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συγχώνευση των δυο αυτών παιδιατρικών νοσοκομείων. «Η ενιαία διοικητική λειτουργία τους θα εξοικονομήσει πόρους και θα βελτιώσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον παιδικό πληθυσμό της χώρας», σημείωσε. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να εξάρει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ανέφερε ακόμα ότι είναι αναγκαίες οι στοχευμένες προσλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, με προτεραιότητα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Να σημειωθεί πως την Κυριακή, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί αυθημερόν στη Βέροια και στη Νάουσα, επιστρέφοντας στις περιοδείες, μετά την ανάπαυλα λίγων εβδομάδων, ενώ έρχονται και άλλες πρωτοβουλίες, τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από επιτελικά στελέχη του κόμματος το αμέσως επόμενο διάστημα.