Στη συμπλήρωση 50 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα αναφέρθηκε ο Δ΄αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της διάκρισης, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις» υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης και αναφέρθηκε στην συμπλήρωση σήμερα 50 χρόνων «από εκείνη τη μοιραία νύχτα όπου η κατάλυση της Δημοκρατίας από τη χούντα των Συνταγματαρχών, έβαλε την Ελλάδα στον γύψο για μια επταετία».

«Η μέρα αυτή ξυπνάει μνήμες με μια σειρά από δραματικά γεγονότα που θα κορυφωθούν με τον Αττίλα και την εισβολή στην Κύπρο και θα λήξουν με την επιστροφή του μεγάλου πολιτικού της νεώτερης Ελλάδος Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, οδήγησε τη χώρα μας και τη δημοκρατία στην αποκατάστασή της αναίμακτα» σημείωσε.

«Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Όλες και όλους που έδωσαν τη μάχη για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος. Οι σημερινές συνθήκες που βιώνουμε επιβάλλουν, όσο ποτέ ξανά, τη σύμπνοια και την ενότητα των Ελλήνων, απαιτούν να πορευόμαστε με σύνεση και ομόνοια σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, καλούμαστε όλοι Έλληνες να προασπίσουμε τη σύγχρονη δημοκρατία που από το 1974 όλοι μαζί έως σήμερα, οικοδομήσαμε με δυσκολίες, συγκρούσεις και προβλήματα. Ταυτόχρονα όμως να δίνουμε και έναν καθημερινό αγώνα για τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και της προάσπισης των θεσμών απομονώνοντας ταυτόχρονα κάθε διχαστική αντίληψη και όποιον την υποβλέπει» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Πενήντα χρόνια η Ελλάδα σήμερα αποτελεί σημείο σταθερότητας και πρότυπο δημοκρατίας για τη γειτονιά μας. Είμαστε μια χώρα που επάξια έχει κερδίσει τον ρόλο της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με τα όποια προβλήματα και αν αντιμετωπίζουμε, αποτελούμε ισχυρό και ισότιμο μέλος της Ένωσης. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος, από τη διαμόρφωση, μαζί με τους εταίρους μας, ενός καλύτερου μέλλοντος που θα βασίζεται στις αξίες της ειρήνης, της προόδου, της ασφάλειας και της δημοκρατίας», είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι «σήμερα το μάθημα της Δημοκρατίας δεν είναι άλλο από ένα: ο διχασμός φέρνει δεινά. Η δημοκρατία μόνο αποτελεί το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της διάκρισης, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και με συνεχή προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις».

«Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον θεματοφύλακα και τη βάση της διαφύλαξης αυτών των αρχών και αξιών και ο ρόλος κάθε μιας και κάθε ενός από εμάς στο κοινοβούλιο, αποτελεί την ύψιστη υπηρεσία προς τη δημοκρατία και το έθνος. Αιωνία η μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας» κατέληξε.