Ολομέτωπη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της ΔΕΗ πραγματοποιεί η κυβέρνηση, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι «όλα όσα είπε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δημόσια επιχείρηση είναι αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προσπαθεί να κάνει τώρα αυτή η κυβέρνηση».

«Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της συκοφάντησης και της απαξίωσης του δημοσίου που τα παλιά κόμματα εξουσίας δημιούργησαν», τονίζουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα οι κατηγορίες στρέφονται κατά των ίδιων τους των πεπραγμένων.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ΝΔ έχει μια διπλή περαιτέρω στόχευση. Αφενός, να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα ήθελαν να κερδοσκοπήσουν από ένα ενδεχόμενο ξεπούλημα της επιχείρησης. Αφετέρου, να δείξουν στους δανειστές ότι θα αποδέχονται όλες τις απαιτήσεις τους.

Σε σχέση με το τελευταίο, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι οι προτάσεις του Κωστή Χατζηδάκη ήταν σχεδόν απόλυτη αντιγραφή των αρχικών θέσεων των δανειστών. Είχαν γίνει, δε, μία βδομάδα μετά την αποστολή του σχετικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους θεσμούς προς την ελληνική κυβέρνηση και τις ώρες που ξεκινούσε η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες από τους Ευ Τσακαλώτο, Γ. Σταθάκη, Εφ. Αχτσιόγλου, Γ. Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που εξασφάλισε αποκλεισμό της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων και διάθεση στον ανταγωνισμό μόνο λιγνιτικών μονάδων, που αντιστοιχούν μόλις στο 8% της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης. Επιπλέον, η εκχώρηση αυτών των μανάδων επιβάλλονταν να γίνει ανεξάρτητα του προγράμματος, εξαιτίας των κανόνων του ανταγωνισμού.

Επίσης, εξασφαλίστηκε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Τέλος, μέχρι τον Ιούνη θα είναι έτοιμη η νομοθετική παρέμβαση που θα επιτρέπει να τη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τα ερωτήματα που ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την οποία καλεί να απαντήσει «για το ποιος την υπερχρέωσε, καθυστέρησε την διασύνδεση με την Κρήτη, επέτρεψε υπερκοστολογήσεις σε μονάδες της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, ενώ «πάγωσε» στο 2% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».