«Και κάτι τελευταίο: Συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας, είναι άκυρες για εμάς. Οι κομματικοί σας στρατοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την παραμονή σας στην εξουσία. Και κάποιοι «νταβατζήδες» οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας. Βλέπετε, μερικές απλές κουβέντες έχουν διαχρονική ισχύ και αξία. Και παρότι διάφοροι προσπαθούν να σας στηρίξουν, γιατί «σας έχουν βρει μπόσικους», είσαστε μόνοι σας. Μόνοι σας, με την κοινωνία απέναντι» Αυτό σημείωσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε μια έννοια που σημάδεψε την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ομολογουμένως, αρκετοί ερμήνευσαν την αναφορά αυτά ως «άνοιγμα» στο καραμανλικό στοιχείο της ΝΔ, πλην όμως η αναφορά του προέδρου της ΝΔ είχε και ευρύτερη σημασια. Σύμφωνα με στενό προεδρικό συνεργάτη, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς ορισμένα «τζάκια» που διαπλέκονται με την κυβέρνηση.

«Αυτοί που έπρεπε να πάρουν το μήνυμα, το πήραν», προσεθεταν ανώτερες κοινοβουλευτικές πηγές. Να σημειωθεί πως κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο τακτικός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή Γιώργος Βλάχος είχε επιδοκιμάσει τη μάχη του κόμματος με τη διαπλοκή, ανατρέχοντας και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή την πενταετία 2004-2009.

Ετερος καραμανλικός βουλευτής, σε σχετική ερώτηση απαντούσε με ένα πλατύ, αλλά υπαινικτικό χαμόγελο. Τέλος, άλλος εμπειρότατος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούσε πως η αναφορά είχε και σχέση με τα ντιλ που επιχειρείθηκαν και επιχειρούνται αυτή την περίοδο στον χώρο τον μίντια, ενώ ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή της ΝΔ εξηγούσε πως η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές μήνυμα πως δεν δεσμεύεται από τις όποιες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι της σημερινής κυβέρνησης με επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες.

 

Γ. Ευγ.