Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει πολιτικό προγραμματισμό με δεδομένο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στην Ένωση Κεντρώων πάντως ο Πρόεδρός της θεωρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μέχρι και τον Ιούνιο.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει υπερψήφιση των νέων μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών – μη μπορώντας να σηκώσει μόνος το φορτίο των νέων μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προέβλεψε επίσης νίκη της Νέας Δημοκρατίας αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να κυβερνήσει πάνω από έξι μήνες» καθώς τα προβλήματα είναι μεγάλα. Στο σημείο αυτό απλά να επισημάνω ότι ο κ. Λεβέντης δεν πολυ-πέφτει μέσα στις προβλέψεις του, από τότε που μπήκε στη βουλή.

Στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη πάντως υπάρχει σχετικός αναβρασμός, αφού υπάρχουν πληροφορίες για ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών το επόμενο διάστημα με κατεύθυνση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ βολιδοσκοπήσεις γίνονται και για νέο εκπρόσωπο Tύπου, θέση που έμεινε άδεια μετά την αποχώρηση του Γιάννη Καλλιάνου. 

Στους ΑΝΕΛ πάλι δεν βλέπουν εκλογές - και πώς να βλέπουν με τη μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στο υπουργικό συμβούλιο. Το δήλωσε άλλωστε και η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου (ΣΚΑΙ): «εφόσον το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα ψήφισης των μέτρων» ήταν το νόημα της φράσης της.

Δεν ξέρω για τα μαθηματικά των δημοσιονομικών, τα μαθηματικά του Δημήτρη Καμμένου πάντως χθες ξεσήκωσαν το twitter: ο βουλευτής Πειραιά των ΑΝΕΛ είπε χθες ότι «είναι καλύτερα να παίρνει τα λεφτά το κράτος και να κάνει θέσεις εργασίας παρά να πηγαίνουν από τον συνταξιούχο στον νέο ως χαρτζιλίκι και να το τρώει στους φραπέδες…».

Δεν ξέρω πώς ακριβώς η κυβέρνηση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας με τα κατοστάρικα που θα κόψει από τους συνταξιούχους (όταν μάλλον προτιμά να τα δίνει σε μετακλητούς που διορίζει στο δημόσιο). Αυτό που θαυμάζω είναι την πολιτική μετάλλαξη των ΑΝΕΛ που μπορούν να πουλήσουν κάθε περικοπή και πολιτική λιτότητας με περιτύλιγμα πολιτικής οικονομίας δικής τους βέβαια έμπνευσης!