Ένα διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλο διοργανώνεται σήμερα και αύριο σε Κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας με τους συνεργάτες του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να διευκρινίζουν ότι η πρωτοβουλία δεν εντάσσεται στο διάλογο για την Κεντροαριστερά αλλά αφορά όλους όσους θέλουν να δουν την Ελλάδα να προχωράει μπροστά.

Μπορούν οι Έλληνες να ξανα-ονειρευτούν; Μπορεί να υπάρξει ένα νέο εθνικό αφήγημα, διακόσια χρόνια μετά; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει το Συνέδριο. «Μετά από είκοσι ανοικτές συζητήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και μετά από προετοιμασία δεκαοκτώ μηνών, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση επιχειρεί να συνθέσει τις προτάσεις του για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα ενός ισότιμου κράτους- μέλους της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα μετά. Μετά τη δύσκολη εμπειρία της κρίσης, των μνημονίων, της δημαγωγικής ψευδαίσθησης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.

Όπως έλεγαν πηγές προσκείμενες στον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το κεντρικό ερώτημα του Συνεδρίου δεν αφορά το παρελθόν και τις αιτίες που οδήγησαν στη χρεοκοπία, αλλά το πώς σχεδιάζεται ένα κεντρικό πολιτικό πρόταγμα για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Και χρησιμοποιούν ως επέτειο τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης για να θέσει το ερώτημα του πώς μπορεί η χώρα να καταφέρει την επόμενη δεκαετία την εθνική αναγέννηση. Στα τραπέζια του Συνεδρίου θα καθίσουν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί που υποστηρίζουν σταθερά το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα του εκσυγχρονιστικού χώρου. Ανάμέσα στους ομιλητές θα βρεθούν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Σταύρος Τσακυράκης, Θανάσης Διαμαντόπουλος και Στέλιος Ράμφος, αλλά και οι Θεόδωρος Φέσσας, Τάσσος Γιαννίτσης και Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Μετά την ελληνική εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ψέματα, δημαγωγίες και λαϊκισμούς, ούτε για κοινοτοπίες, γενικολογίες και στρογγυλέματα», λένε συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, που αναμένεται να κλείσει αύριο την εκδήλωση με μια συζήτηση με τον διανοητή Στέλιο Ράμφο.