Άλλη μια δυναμική εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένω σήμερα σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιώργο Προβόπουλο και τον Γκίκα Χαρδούβελη. Εξηγούμαι: Οι τρεις τους θα βρεθούν στο αμφιθέατρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας με αφορμή το βιβλίο του κ. Βενιζέλου «Μύθοι και αλήθειες για το ελληνικό χρέος». Περιμένω σχολιασμό για τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι ο κ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει «παιδική χαρά» το περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη, που η τότε κυβέρνηση κοστολογούσε κοντά στο 1 δις την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση έχει αθροιστικά ψηφίσει μέτρα ύψους 14 δισ. Μια πρόγευση πάντως του τι θα πει ο κ. Βενιζέλος έδωσε χθες στην ομιλία του στην 4η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση δεν προϋποθέτει απλά τις εκλογές, αλλά «κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών-φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να μετάσχει χωρίς να μπορεί να καθοδηγήσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις». Για να δούμε πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο.

Πιο αισιόδοξο βρήκα τον Σταύρο Θεοδωράκη στην ίδια εκδήλωση. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι «κλείνει ίσως και η εποχή της κωλοτούμπας» που κατέληξε σε φιάσκο και υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμιστές έχουν ανάγκη από μια πιο επιθετική ατζέντα: «αντιγράφοντας τις πετυχημένες ευρωπαϊκές πράξεις με Δικαιοσύνη, με προτεραιότητα στους νέους και αυτούς που τολμούν να επενδύουν στη χώρα μας». Μέχρι στιγμής, εγώ δεν έχω δει αυτούς τους τολμηρούς.

Τολμηρός βέβαια και ο (πρώην Ποταμικός) Χάρης Θεοχάρης που δεν το βάζει κάτω. Μαθαίνω ότι θα παρουσιάσει την Τετάρτη μια νέα Πρόταση για την Οικονομία από κοινού με τους κυρίους Νίκο Χριστοδουλάκη και Μιλτιάδη Νεκτάριο στο ΕΒΕΑ. Όπως μαθαίνω, θα πρόκειται για μια συνεκτική πρόταση που φιλοδοξεί να πετύχει τους στόχους που θέτουν οι εταίροι και δανειστές, αλλά με τρόπο που η οικονομία θα ανασάνει. «Κάναμε μια δουλειά με τα οικονομετρικά μοντέλα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια πρόταση που πράγματι στέκει. Δε θέλουμε μια πρόταση πολιτικού χαρακτήρα με την έννοια του ευχολόγιου. Είναι μια δουλειά που μπορεί κάποιος να την κρίνει θετικά ή αρνητικά, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια πρόταση τεχνικά ολοκληρωμένη», τόνισε ο κ. Θεοχάρης χθες, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Εγώ πάλι τι να πω, πέραν του ότι, ευτυχώς, δεν εξήγγειλε ένα ακόμη νέο κόμμα στο κέντρο…