Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στις χθεσινές συνομιλίες της κυβέρνησης με την Τρόικα. Με βήμα σημειωτόν συνεχίστηκε και η συζήτηση για το τελευταίο προαπαιτούμενο της δόσης, το κλείσιμο των ΕΑΣ, ενώ ενόχληση υπήρχε και σε μέλη της κυβέρνησης για την ελληνική πρόταση.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά περιείχε τρεις βασικές παραμέτρους:

  • Συνέχιση λειτουργίας 2 εκ των 6 μονάδων με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα τους.
  • Δοκιμαστική περίοδος 12 μηνών.
  • Αποχώρηση εκατοντάδων εργαζομένων με τη μέθοδο της εθελουσία εξόδου.

Ειδικά το τρίτο σκέλος της πρότασης είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια στελεχών της κυβέρνησης, όπως του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα προτιμούσε να έπεφταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απολύσεις. Άλλωστε, όπως γινόταν γνωστό από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν γίνεται να τίθενται σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι των 500 ευρώ, όπως οι σχολικοί φύλακες, και για προνομιούχες ομάδες εργαζομένων, όπως αυτή στα ΕΑΣ, να γίνεται λόγος για διαδικασία εθελουσίας εξόδου. Και στην Κ.Ο. της ΝΔ όμως υπάρχουν στελέχη που θεωρούν πως η πρόταση για εθελούσια είναι λανθασμένη. Μάλιστα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε για την τύχη τον ΕΑΣ «θα φανεί», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το τέλμα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανιεστών.

Σε κάθε περίπτωση, στη χθεσινή συνάντηση δεν έγινε ιδιαίτερος λόγος για τα ΕΑΣ. Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε παράλληλους μονολόγους, με την Τρόικα να εστιάζει την προσοχή της στο δημοσιονομικό κενό που προκύπτει από την αναθεώρηση του φόρου ακινήτων. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν την τεκμηρίωση της εισπραξιμότητας του φόρου από τον Υπουργό Οικονομικών και εκτιμούν το κενό περίπου στα 400-450 εκ. ευρώ. Πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, να φέρει το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων σήμερα ή τις επόμενες μέρες στη Βουλή προς ψήφιση, ενώ αυτό θα έχει τη μορφή πολυνομοσχεδίου μιας και θα περιέχει και ρυθμίσεις π.χ. για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες μετά από τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, διαφωνία υπάρχει με τους εκπροσώπους των δανειστών και στο θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, με τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν στην αναπροσαρμογή του προς τα πάνω, εκτιμώντας πως η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.