«Όλοι μας γίναμε μάρτυρες των υψηλότερων λογαριασμών της ΔΕΗ τελευταία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας καταδεικνύοντας ως βασική αιτία το ψύχος και τον βαρύ χειμώνα, τα οποία επέφεραν αύξηση της κατανάλωσης επιβαρρύνοντας τους λογαριασμούς,  τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως προανήγγειλε, η κυβέρνηση θα εξετάσει εκ νέου τα τιμολόγια του ρεύματος, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των ΥΚΩ. Με βάση τις αλλαγές στο σχετικό πλάισιο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μηδενισμό των ΥΚΩ και μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μέχρι το 2020, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τα ΥΚΩ σημείωσε ότι «το υπουργείο προχωρά σε αναδιάρθρωση των κλιμάκων των τιμολογίων και θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ουσιαστικά η επιβάρυνση των καταναλωτών από τη συμμετοχή στα ΥΚΩ».

Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα διεθνής κόμβος

Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμεκακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών Ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας επισήμανε ότι μπορεί να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική ισχύ της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «συζητήσαμε τα πάντα» και αναφέρθηκε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη: «μιλήσαμε για τον αγωγό ΤΑΡ, ένα έργο που εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα (1χλμ/μέρα) ενώ προχωρά η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε διπλωματικόλ επίπεδο για «μεγάλα έργα όπως ο αγωγός East Med, ο αγωγός φυσικός αερίου IGB, o Eurasian». Αναφορικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την αξιοποίηση κοιτασμάτων: «Υπογράφουμε τρία συμβόλαια: με την Total, την Energean και τα ΕΛΠΕ, για δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδα. Αύριο είναι η σημαντική εξέλιξη. Επίσης προχωρούν διαγωνιστικές διαδικασίες για παλιά και νέα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νοτίως και δυτικά της Κρήτης, μετά από το έντονο ενδιαφέρον εταιρειών με πολυεθνική δραστηριότητα. Ενεργοποιείται η ελληνική διαχειριστική αρχή υδρογονανθράκων». Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις πάνω από ένα δις ευρώ σε αιολικά πάρκα.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είπε ότι «θα υπάρχει άμεσο όφελος από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου εντάσσεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, το Εξοικονομώ (σπίτια, δημόσια κτίρια, μεταφορές).

Για τους υδρογονάνθρακες

Τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο θα υπογραφούν αύριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και τόνισε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.