Σε μία εξωθεσμική και καθόλα ασυνήθιστη κίνηση προέβη ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την αποχώρησή του από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα για να τον διαδεχθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Τα μαγειρεία του Προεδρικού Μεγάρου την Τρίτη πήραν «φωτιά». Μία «φωτιά» προετοιμασίας καθώς το γεύμα που παρατέθηκε έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της χώρας. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν ορισμένοι, ένας εξ αυτών και ο Κάρολος Παπούλιας.

Πολλές λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές. Αυτό όμως που έκανε τα δημοσιογραφικά γραφεία να ανακινηθούν είναι η σύνθεση του τραπεζιού. Κάρολος Παπούλιας και Προκόπης Παυλόπουλος, κάθισαν να γευματίσουν μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες παρών στην συνάντηση ήταν και ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πέτρος Μολυβιάτης και ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος.

Πάντοτε μία συνάντηση των δύο ισχυρότερων πολιτικών αρχηγών της χώρας δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη. Όταν όμως οι δύο αυτοί άνδρες είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι έχουν να βρεθούν τετ α τετ από τις 9 Μαρτίου του 2012 στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις τότε εκλογές, και το γεγονός πως στον χώρο δεν θα υπάρξουν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι κάνει τις υποψίες να... κινούνται.

Η πρώτη εντύπωση που δόθηκε στους δημοσιογράφους με την διασπορά της είδησης του γεύματος ήταν πως πρόκειται για μία αποχαιρετιστήρια σύναξη με αφορμή την αλλαγή στην προεδρία της Δημοκρατίας. Όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr, το γεύμα της Τρίτης ήταν μία πρωτοβουλία του Καρόλου Παπούλια, στην οποία συμφώνησε και ο Προκόπης Παυλόπουλος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Οι δύο άνδρες θεώρησαν επιτακτική ανάγκη για την κρίσιμη περίοδο που βρίσκεται η χώρα, η οποία πήρε πρόσφατα παράταση τεσσάρων μηνών και ταυτόχρονα μία βαθειά ανάσα από την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά. Στόχος, ποιος άλλος; Η «εθνική συμφιλίωση».

Οι μέχρι τώρα σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες. Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα δεν παρέστη στην τελετή παράδοσης παραλαβής της πρωθυπουργίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Με το γεύμα αυτό, οι Παπούλιας και Παυλόπουλος, στόχευσαν να φέρουν τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας όσο το δυνατόν πιο κοντά γίνεται, προκειμένου να ενισχυθεί τόσο η διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας στο εξωτερικό όσο και να επιχειρηθεί να βρεθούν λύσεις μέσα από τον διάλογο σε ζητήματα που μπορεί να φέρνουν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

Το γεύμα δεν τελείωσε στις 15:30 με την αποχώρησεη του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, έφυγε μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό τι ειπώθηκε. Βγαίνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε μόνο στο να σχολιάσει το φαγητό λέγοντας πως «ήταν υπέροχο».

Φωτογραφία: Eurokinissi