Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ και τη σημερινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλλυ, η Wall Street Journal τονίζει ότι «ο Ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος για την ασφάλεια και τη μετανάστευση θα παροτρύνει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την σχέση που έχουν εδώ και δεκαετίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η WSJ σημειώνει παράλληλα ότι είναι η πρώτη συνάντηση ανώτατου αξιωματούχου της ΕΕ και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιείται μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο πολιτών από επτά κράτη, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη.  Σε συνέντευξή του στην WSJ,  ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει ότι «η ασφάλεια και η μετανάστευση αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Η μακρόχρονη σχέση μας βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινούς στόχους για το παρόν και το μέλλον». Επισημαίνει επίσης ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές και απαιτούν κοινές λύσεις».

Αναφερόμενος στο διάταγμα του Προέδρου Τράμπ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να εξισώνουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με τους τρομοκράτες» ξεκαθαρίζοντας πως «η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν στις Ευρωπαϊκές ακτές προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία και την τρομοκρατία στις χώρες τους. Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν καλύτερη πληροφόρηση για όσους φτάνουν στα εδάφη τους πριν ή όταν διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα», στέλνοντας σαφές μήνυμα πως «το ανοικτό πνεύμα και η ανεκτικότητά μας δεν θα πρέπει να λειτουργούν εις βάρος της ασφάλειάς μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι η στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της  11ης Σεπτεμβρίου του 2001 πρέπει να συνεχισθεί και να εμβαθυνθεί. Σε ερώτηση σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων ο Επίτροπος επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή  και Ακτοφυλακή, το σύστημα Εισόδου-Εξόδου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS), οι συστηματικοί έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται πλέον σε όλους όσοι διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας, καθώς και το  σύστημα PNR,  θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων και στον αποκλεισμό κάθε πιθανού κινδύνου.  Έχουμε επίσης βελτιώσει τη διασύνδεση των πληροφοριακών μας συστημάτων».

Ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει τέλος ότι θα συζητήσει με τον κ. Κέλλυ και το ζήτημα της επίτευξης πλήρους αμοιβαιότητας σε ό,τι αφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους πολίτες όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως, με ατζέντα όλα τα ανωτέρω θέματα, ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας κ. Kelly και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κ. Flynn στην Ουάσινγκτον, και στη συνέχεια με τον Σύμβουλο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας του Λευκού Οίκου κ. Giuliani στη Νέα Υόρκη.