Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η αγάπη δε δημιουργείται από το να κοιτάει ο ένας τον άλλο, αλλά να κοιτούν προς τα έξω μαζί στην ίδια κατεύθυνση». Τάδε έφη Αντουαν ντε Σεντ Εξιπερί, ένας Γάλλος συγγραφέας που θα μείνει για πάντα στην Ιστορία για το διάσημο βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας» και θα φύγει από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου του 1944. Αυτό που έκανε τον Μικρό Πρίγκιπα να ξεχωρίζει από τα παιδικά βιβλία είναι οι βαθυστόχαστες ιδεαλιστικές παρατηρήσεις του για τη ζωή και τους ανθρώπους. Γραμμένο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον Εξιπερί, μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο. Πρόκειται για ένα συμβολικό παραμύθι που γράφτηκε στην Αμερική, όπου είχε καταφύγει ο συγγραφέας μετά την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία. Το περιεχόμενό του είναι ένα μήνυμα στη δοκιμαζόμενη πατρίδα του μακριά από την οποία ένιωθε εξόριστος και χαμένος, όπως αισθανόταν και ο Μικρός Πρίγκιπας μακριά από τον πλανήτη του. 

Ο Εξιπερί γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1900 και μεγάλωσε σε μια αριστοκρατική οικογένεια, ενώ αγάπησε τις πτήσεις από μικρό παιδί. Η αεροπλοΐα στην εποχή του ήταν μια περιπέτεια προς το άγνωστο και ο Εξιπερί την αποτυπώνει με έντονες εικόνες στα βιβλία του. Ηταν ένας τολμηρός αεροπόρος και η ζωή του μέχρι το 1938, όταν επέστρεψε στη Γαλλία από την Αμερική για να εργαστεί σαν δημοσιογράφος - πολεμικός ανταποκριτής στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας έχει ήδη σφραγιστεί από πολλά ατυχήματα.

Οι αιθέρες στάθηκαν και η αιτία τελικά για τον τραγικό χαμό του, σε ηλικία μόλις 44 ετών. Ηταν πρωί της 31ης Ιουλίου του 1944 όταν ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί κλήθηκε να προχωρήσει σε μια αναγνωριστική πτήση στην παραλία Γένοβας - Αντζιο, καθώς επίκειτο η εκεί απόβαση. Ο δημοφιλής συγγραφέας όμως δεν επέστρεψε ποτέ, με τις γαλλικές Αρχές να τον αναζητούν μάταια για περισσότερα από 50 χρόνια. Η εξαφάνιση του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί έκανε μάλιστα τόσο ντόρο, δεδομένης και της δημοφιλίας του συγγραφέα, που πολλοί προσπάθησαν να την εκμεταλλευτούν τουριστικά. 

Είναι άξιο αναφοράς πως εξαιτίας της θλίψης του συγγραφέα για την αδιαφορία της συζύγου του σε σχέση με τα δικά του ενδιαφέροντα, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν πως δεν επρόκειτο για κατάρριψη ή έστω για κάποιο δυστύχημα αλλά για αυτοκτονία. Τις εν λόγω υποψίες ενίσχυσε και μια τυχαία φράση που βρέθηκε ανάμεσα στα τελευταία του χειρόγραφα όπου έγραφε: «Κάποια μέρα θα χαθώ πάνω σε έναν μαρτυρικό σταυρό που θα είναι η Μεσόγειος».

Τελικά το μπρασελέ που φορούσε ο Εξιπερί -του το είχε χαρίσει η σύζυγός του Κονσουέλο Σουνσίν- ανακαλύφθηκε από έναν ψαρά δυτικά της Τουλόν, τον οποίο αρχικά δεν πίστεψε κανείς, καθώς το εντόπισε πολύ πιο μακριά από τη θέση που προέβλεπε η διαδρομή της τελευταίας αποστολής του Εξιπερί. Τελικά όμως το αεροπλάνο εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από τον αριθμό του (228233) από τον δύτη-αρχαιολόγο Luc Vanrell. Τα συντρίμμια του αεροπλάνου του συγγραφέα εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αεροπορίας του Λε Μπουρζέ (Παρίσι).

Οσον αφορά τις υποψίες περί αυτοκτονίας, αν και επίσημα το μυστήριο παραμένει άλυτο, ένας 88χρονος παλαίμαχος Γερμανός πιλότος, ονόματι Χορστ Ρήπερτ, δήλωσε το 2008 ότι πολύ πιθανόν να ήταν αυτός που κατέρριψε το αεροσκάφος του Γάλλου συγγραφέα συνδυάζοντας την ημέρα και τον τόπο όπου εντοπίστηκε το αεροπλάνο του Εξιπερί. Δήλωσε μάλιστα ότι ως νέος θαύμαζε πολύ τον συγγραφέα και θα ευχόταν τελικά να μην ήταν εκείνος που τον είχε καταρρίψει από τους αιθέρες που τόσο λάτρευε...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA