Μενού
nikos_kazantzakis
Νίκος Καζαντζάκης | Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
  • Α-
  • Α+

Το πόσο σπουδαίους συγγραφέας ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης το γνωρίζαμε όλοι. Με την κυκλοφορία του «Ανήφορου», ωστόσο, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά. Το μέχρι και πριν από δυο μήνες ακυκλοφόρητο έργο του που πλέον βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις «Διόπτρα» κατάφερε να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό και να έχει πουλήσει ήδη πάνω από 26.000 αντίτυπα και έχει μετατραπεί σε συγγραφική (και εκδοτική) επιτυχία.

Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά στο Ηράκλειο της Κρήτης), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης δε θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί στον τόπο του.

«Δε με νοιάζει ο θάνατος, με νοιάζει η φθορά, αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτή πρέπει να νικήσω...»

Ο Ανήφορος, το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, είναι ένα κλασικό έργο που θέτει ερωτήματα που διαρκώς κατατρέχουν τον άνθρωπο, δεν αποτελεί απλώς μια πολύ μεγάλη λογοτεχνική στιγμή για τη χώρα μας αλλά και ένα πολιτιστικό γεγονός.

Η δράση του βιβλίου εκτυλίσσεται αμέσως μετά τον πόλεμο, σε Κρήτη και Αγγλία. Ο Κοσμάς, έπειτα από απουσία είκοσι χρόνων και την ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Μεγάλο Κάστρο, μαζί με την Εβραία γυναίκα του, τη Νοεμή, η οποία κουβαλάει την πανανθρώπινη μνήμη του Ολοκαυτώματος, και μαζί της την ερώτηση για την αξία της ζωής. Έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από τον θάνατο του πατέρα του κι η Κρήτη μετράει τις πληγές της αναβιώνοντας προσωπικές ιστορίες θάρρους και πόνου. Ο άνθρωπος που βγαίνει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να στοχαστεί, ένας άνθρωπος που δεν έχει σωθεί, που κινδυνεύει, και ο Κοσμάς μεταβαίνει στη μεταπολεμική Αγγλία για να τον σώσει. Το προσωπικό κόστος της επιλογής του είναι τεράστιο. Όμως αυτό είναι το χρέος, αυτός είναι ο ανήφορος που όλοι πρέπει να διαβούμε.

Το βιβλίο, όπως ήδη αναφέρθηκε, κυκλοφορεί από τη «Διόπτρα», με τον εκδοτικό οίκο να έχει αναλάβει την επανέκδοση όλων των έργων του σπουδαίου συγγραφέα. Ήδη το Νοέμβριο κυκλοφόρησαν ο «Καπετάν Μιχάλης», ο «Φτωχούλης του Θεού», οι «Αδερφοφάδες» και ο «Βραχόκηπος». Θα ακολουθήσουν τον Φεβρουάριο του 2023 η «Ασκητική», «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Ο τελευταίος πειρασμός» και η «Αναφορά στον Γκρέκο», ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των νέων εκδόσεων.