Μενού
avgoustos-kortw
Αύγουστος Κορτώ | NDP
  • Α-
  • Α+

Ο Αύγουστος Κορτώ βρέθηκε στην εκπομπή «Στούντιο 4» την Τρίτη (14/3) και αναφέρθηκε στη μητέρα του και τη μάχη της με τη διπολική διαταραχή, το τέλος που επέλεξε να δώσει στη ζωή της, αλλά και τη δική του απόπειρα αυτοκτονίας που ήρθε μετά από μεγάλη μάχη με την κατάθλιψη. «Όσο μοιάζαμε τόσο διαφέραμε. Ως αδιάγνωστη διπολική από την εφηβεία της δεν έλαβε ποτέ σοβαρή θεραπεία, προσπαθούσαν οι γιατροί να βουλώσουν μία διαρροή με χάπια, ήταν μια ρουλέτα χαπιών», είπε αρχικά ο συγγραφέας. «Τα χάπια είχαν βαριές παρενέργειες, την έκαναν ζόμπι γι' αυτό και όταν γινόταν καλά σταματούσε να τα παίρνει. Ακολουθούσε η ταλάντωση της διπολικότητας που ήταν καλά μέχρι την υπομανία που γινόταν η σούπερ μαμά με δύο ώρες τη μέρα, τρία φαγιά, γυμναστήριο», πρόσθεσε.

«Μικρός ένιωθα ντροπή για αυτό που περνούσε η μητέρα μου, σαν να ήταν κάποιου είδους ηθικής αδυναμίας» παραδέχθηκε ο Αύγουστος Κορτώ και δεν έκρυψε ότι «μετά από ένα σημείο άρχισα να αντιλαμβάνομαι και τις απόπειρες γιατί δεν ήταν μία, δεν ήταν δύο. Μέχρι την τελευταία απόπειρα είχαν μεσολαβήσει τουλάχιστον άλλες δώδεκα. Είχα αγωνία, με εξόργιζε το γεγονός ότι δεν υπήρχε θεραπεία. Είχε φτάσει σε ένα σημείο που κατά βάθος δεν ήθελε ψυχοθεραπεία. Ήθελε στις φάσεις που ήταν χάλια να πίνει, να παίρνει τα χάπια και να γίνεται κόκαλο».

Μάλιστα, εξήγησε πότε κατάλαβε ότι η μητέρα του θα έχει άσχημο τέλος. «Συνειδητοποίησα στην εφηβεία ότι η μάνα μου έχει κάτι σοβαρό, δεν το αντιμετωπίζει σοβαρά και δεν θα έχει καλό τέλος», είπε. «Τη βρίσκαμε με τον πατέρα μου. Έχω δει τα πάντα, δηλητηρίαση με νερό, αλκοόλ. Το πιο σκληρό ήταν σε μία κλινική που δεν με αναγνώριζε γιατί από το αλκοόλ είχε αλλοιώσεις στον εγκέφαλο», συμπλήρωσε.

«Ποτέ δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για τον θάνατο ενός γονιού όταν είναι τόσο τραγικό και τραυματικό. Για χρόνια την κατηγορούσα, αλλά δεν την κατηγορώ πια. Ήμουν θυμωμένος γιατί επέλεξε να φύγει μία άσχημη χρονική συγκυρία, καταλαβαίνω ότι είχε φτάσει στις εσχατιές της απόγνωσης Η μητέρα μου πήρε 450 χάπια και ήξερε ότι θα την βρω εγώ», εξομολογήθηκε ο Αύγουστος Κορτώ.

Όσον αφορά τη δική του απόπειρα αυτοκτονίας ο ίδιος εξήγησε ότι είχε δώσει πρώτα μια δύσκολη μάχη με την κατάθλιψη, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος πήρε αμέσως το ΕΚΑΒ. «Περίπου στα πέντε με έξι λεπτά που πήρα τα χάπια, συνειδητοποίησα ότι κακώς τα πήρα. Όσο και να υπέφερα επί μήνες - και υπέφερα φρικτά - με την κατάθλιψη, υπήρχε, ίσως, ελπίδα και πήρα τρέχοντας το ΕΚΑΒ, το οποίο ήρθε σε ένα πεντάλεπτο. Ήταν σχεδόν αντανακλαστικό το πώς έγινε η απόπειρα, το πώς πήρα το ΕΚΑΒ και το πώς - μέχρι να έρθει - προσπάθησα να προξενήσω εμετό».

«Έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο για να κάνω πλύση στομάχου. Στο μεταξύ, κάποια χάπια είχαν διαλυθεί, κάποιες μέρες έπρεπε να νοσηλευτώ σε κάποια κατάσταση, ελαφρώς έκρυθμη. Μετά ακολούθησε η νοσηλεία και ο δρόμος προς τη θεραπεία.  «Το άλλοθι μου ήταν οι οκτώ μαρτυρικοί μήνες κατάθλιψης. Ήταν η τέταρτη φορά στη ζωή μου, όπου μέσα σε μια 20ετία, περνούσα κλινική κατάθλιψη και είχα κουραστεί πάρα πολύ», παραδέχθηκε ο Αύγουστος Κορτώ.