Μενού
  • Α-
  • Α+

Το να έχεις ένα κίνητρο, ένα στόχο, κάτι από το οποίο να «πιάνεσαι», σου δίνει την απαραίτητη δύναμη να συνεχίσεις, να ολοκληρώσεις με επιτυχία ένα ακόμη task και να κλείσεις ιδανικά την ημέρα στο γραφείο. Το δικό μου κίνητρο σε αυτή την περίπτωση είναι το after work drink με δύο πολύ καλούς φίλους, το οποίο έχει φιξαριστεί συγκεκριμένα κάθε Πέμπτη.

Είναι ο ορισμός της jour fixe που λένε και οι Γάλλοι. Μιας στάνταρ ημέρας δηλαδή μέσα στην εβδομάδα, στην οποία συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά για κάποιο λόγο μας αρέσει, μας χαλαρώνει και μας ανανεώνει. Φυσικά η επιλογή της Πέμπτης δεν είναι καθόλου τυχαία. Θα έλεγε κανείς πως έχει επιλεγεί στρατηγικά. Είναι η προτελευταία ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας. Το πρωινό εκείνης της ημέρας πάμε πιο ανάλαφροι στα γραφεία μας, γιατί ξέρουμε πως τελειώνοντας τις δουλειές μας, θα δώσουμε το καθιερωμένο μας ραντεβού στο Dharma στο Κολωνάκι για μια παγωμένη Heineken. Μετά η Παρασκευή θα μοιάζει με «παιχνιδάκι».

Επειδή, όμως, είμαι σχεδόν πάντα αυτός που φτάνει πρώτος στο μαγαζί, φροντίζω να ολοκληρώσω το τελευταίο task της ημέρας πίνοντας την πρώτη Heineken μόνος μου. Θα πιάσω το κλασσικό μας τραπέζι στο Dharma, θα βγάλω το laptop από το backpack και ίσως κάνω μερικά τηλεφωνήματα, για τα φιξαριστούν οι υποχρεώσεις της Παρασκευής. Μέχρι να εμφανιστούν οι άλλοι δύο, είναι δεδομένο πως θα έχω χρόνο να χαζέψω και την περατζάδα της οδού Τσακάλωφ.

Το Dharma βρίσκεται στην τέλεια θέση του κεντρικού πεζόδρομου του Κολωνακίου και αποτελεί ιδανικό σημείο για ένα χαλαρωτικό after work drink μετά από μια έντονη ημέρα στη δουλειά. Το λέει και το όνομά του άλλωστε. Το Dharma πρόκειται για μια λέξη που μας ταξιδεύει Ινδία και παραπέμπει στην «ελευθερία του πνεύματος». Εδώ, λοιπόν, οι στιγμές μας μετατρέπονται σε εμπειρίες.

Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι κομψό με αρκετές vintage λεπτομέρειες, ωστόσο η παρέα είναι φαν του εξωτερικού χώρου.  Στα plus του μαγαζιού το ότι σερβίρει πάντα τις Heineken στην σωστή, παγωμένη θερμοκρασία. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να την παραγγείλω. Τα παιδιά στο service άλλωστε μας έχουν μάθει πλέον. Με το που καθίσω, λοιπόν, στο τραπέζι καταφθάνει και το γυάλινο μπουκάλι της αγαπημένης μου μπίρας.

Κάπου εκεί ξεκινάει η τελετουργία του σερβιρίσματος. Πάντα απολαμβάνω αυτή τη στιγμή. Το perfect serve θέλει τρόπο, όχι κόπο. Κρατάμε το ποτήρι γυρτό στις 45 μοίρες και αρχίζουμε αργά να σερβίρουμε την μπίρα χύνοντάς την στα τοιχώματα του ποτηριού, χωρίς σε καμία περίπτωση να ακουμπήσει η φιάλη στο ποτήρι. Σταδιακά, αρχίζουμε να σηκώνουμε το ποτήρι και περίπου από τη μέση και μετά, ρίχνουμε πιο ζωηρά την μπίρα προκειμένου να σχηματισθεί ένας πλούσιος αφρός.

Προφανώς πλέον όλο αυτό γίνεται σχεδόν αυτόματα. Δεν κάθομαι να μετράω τις μοίρες του ποτηριού με το μοιρογνωμόνιο, όμως μπορώ να ξεχωρίσω ένα τέλειο σερβίρισμα από το μπουκάλι στο ποτήρι. Όπως μπορώ επίσης να ξεχωρίσω τη Heineken από την πρώτη γουλιά. Μια παράδοση στη γεύση που παραμένει ζωντανή σχεδόν ενάμιση αιώνα, χάρη στην απλότητα και την ποιότητα των υλικών (τη μοναδική A-yeast μαγιά της δηλαδή) και στη σχολαστική προσοχή στη διαδικασία παραγωγής της.

Λίγο πριν τελειώσει η μπίρα μου καταφτάνουν (επιτέλους) και οι άλλοι δύο. Έχοντας πλέον ολοκληρώσει κάθε υποχρέωση για τη δουλειά, κλείνω το laptop, αφήνω το κινητό στην άκρη και είμαι έτοιμος να απολαύσω τη συζήτηση για όλα όσα έγιναν την εβδομάδα που πέρασε. Με την απαραίτητη συντροφιά μίας ακόμη παγωμένης μπίρας Heineken βεβαίως. Σε αυτές τις μικρές στιγμές κρύβεται το νόημα των after work drinks.

Dharma, Tσακάλωφ 7, Κολωνάκι. Τηλ.: 210 3636777

Κείμενο: Γιάννης Μπαϊρακτάρης

Photo Credits: Χρήστος Λώλος

Δείτε τον χάρτη με τα 10 από τα πιο ωραία bars για after office drinks εδώ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA