Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο 66ος διαγωνισμός της Eurovision πέρασε στην Ιστορία, ωστόσο φαίνεται πως δεν κύλησαν όλα ομαλά, καθώς λίγες ώρες μετά τον μεγάλο τελικό και τη σαρωτική νίκη της Ουκρανίας, ήρθαν στην επιφάνεια κάποια ζητήματα σχετικά με την ψηφοφορία. 

Διαβάστε ακόμη: Αμάντα Γεωργιάδη μετά την Eurovision: «Είμαι περήφανη, την Ελλάδα τη νιώθω σπίτι μου»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της EBU σε νέα της ανακοίνωση «Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας, τόσο από τις εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα όσο και από τους θεατές που ψηφίζουν μέσω τηλεφώνου ή SMS, είναι απαραίτητη για την επιτυχία της Eurovision.

Είναι καθήκον της EBU προς όλες, ιδίως τους 40 συμμετέχοντες δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, να διασφαλίσουν ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα έγκυρο αποτέλεσμα στο τέλος κάθε ζωντανής εκπομπής. Οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων λαμβάνεται κατά συνέπεια πολύ σοβαρά».

Λίγα 24ωρα νωρίτερα η EBU είχε βγάλει κι άλλη ανακοίνωση λέγοντας πως «Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη δεύτερη πρόβα του Β’ Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, τόσο για τον Β’ Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αρχεία αποτελεσμάτων άλλων χωρών με παρόμοια ψηφοφορία).

Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor. Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι επιτροπές από τις οποίες εντοπίστηκαν παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας μπλοκαρίστηκαν, τόσο από τον Β' ημιτελικό, όσο και από τον τελικό, κάτι που όμως δεν έγινε γνωστό πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Όπως έγινε γνωστό λοιπόν η EBU εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στις ψηφοφορίες της κριτικής επιτροπής έξι χωρών που συμμετείχαν στον δεύτερο ημιτελικό: Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η EBU αποφασίζει να αφαιρέσει τις βαθμολογίες κριτικής επιτροπής. Το 2014, η EBU μπλόκαρε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής της Γεωργίας, αφού διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των μελών της έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Εναν χρόνο αργότερα, αυτό συνέβη τόσο με το Μαυροβούνιο όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA