Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Smog είναι ένα έργο ηλεκτροακουστικής μουσικής αποτελούμενο από πέντε μέρη ίσης διάρκειας (18 λεπτών) με το καθένα να απαρτίζεται από ποικίλες μεταβλητές ακολουθίες. Δημιουργήθηκε από τον συνθέτη Κυριάκο Σφέτσα ως μουσική για το ομώνυμο μπαλέτο, έπειτα από ανάθεση του χορογράφου Michel Caserta. Η πρεμιέρα του πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1974 από το Ensemble chorégraphique de Vitry στο Théâtre Jean-Vilar του Vitry-sur-Seine (Παρίσι).

Ως μουσικό έργο απέκτησε με τα χρόνια διαστάσεις μύθου στην ηλεκτροακουστική-avant garde σκηνή τόσο για τον πλούτο και την αξία του ως σύνθεση όσο και για την ευφυή χρήση από τον συνθέτη των διαθέσιμων εκείνη την εποχή μέσων για την παραγωγή ηλεκτρικών ήχων και τον συνδυασμό τους με τους φυσικούς ήχους αλλά και για την τετρακαναλική ηχογράφηση και ζωντανή εκτέλεση.  Για την έκδοση έγινε νέο master ήχου και artwork σε συνεργασία με τον συνθέτη, του οποίου σημείωμα υπογράφει την συγκεκριμένη κυκλοφορία. To Smog θα κυκλοφορήσει στις 9 Δεκεμβρίου 2022 σε έκδοση διπλού βινυλίου 180gr. με διανομή από την Coma Records. 

Ο τίτλος "Smog" προφανώς παραπέμπει στην περίφημη αιθαλομίχλη του Λονδίνου. Όμως ειδικότερα, σύμφωνα με τον χορογράφο Μισέλ Καζερτά, η ιδεολογική και αισθητική βάση του μπαλέτου Smog πρόκειται για «μια φευγαλέα και κατακερματισμένη θέαση πραγμάτων, γεγονότων και χαρακτήρων, σε χώρους φωτεινούς, έγχρωμους ή αδιαφανείς. Οράματα περικομμένα, ακρωτηριασμένα, που χάνονται και έρχονται ξανά στο προσκήνιο, σε μια συνεχή κίνηση μορφών, ρυθμών και χρωμάτων». Εάν το πρώτο μέρος αυτού του στοχασμού αναφέρεται πρωτίστως στο έργο του χορογράφου, το δεύτερο αφορά στο έργο του συνθέτη, ο οποίος μας καλεί «να φανταστούμε μια μουσική που παράγεται μέσα σε ένα χωροχρονικό πλαίσιο η δημιουργία του οποίου καθίσταται δυνατή χάρη στις πολλαπλές ταυτόχρονες λειτουργίες τριών τομέων: ψυχή-φαντασία, σωματικοί παλμοί και εικαστικά οράματα. Οι συνεχείς συγκρούσεις που εξελίσσονται μέσω αυτών των «πολλαπλών λειτουργιών», δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ξεπηδήσει από μέσα τους η μουσική σαν μια πραγματική εικόνα της ζωής στη γη, σαν ένα συμβάν οριακής έκφρασης που αναδύεται σε μια δεδομένη στιγμή στον χρόνο και τον χώρο».

https://www.comarecords.com/?product=kyriakos-sfetsas-smog-2lp

Το δισκογραφικό έργο του Κυριάκου Σφέτσα είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες σε διανομή της The Hubsters.

https://linktr.ee/catintheroom