«Ο έρωτας είναι το μόνο που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να υπερβεί κάθε όριο και κάθε νόρμα», απαντά μεταξύ άλλων η Ηρώ Λεχουρίτη σε ερώτησή μου για το «πώς είναι τελικά αυτές οι σχέσεις». Γιατί όπως της είπα όλοι έχουμε κλάψει με το «Έτσι είναι σχέσεις».
Εσωστρεφής, ευγενική, άκρως ταλαντούχα με μία φωνή που μιλά βαθειά μέσα μας και τραγούδια που έχουμε λατρέψει. Η Ηρώ Λεχουρίτη πιστεύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καριέρας της ήταν το γεγονός ότι υπήρξε συνεσταλμένη. Της αρέσει να βοηθάει τους άλλους χωρίς όμως όπως μού λέει να το κάνει... «βούκινο».
Ακούει όλα τα είδη της μουσικής, εκτός από την τραπ. Δεν της αρέσει να αφήνει τα πράγματα στη μέση και το μεγαλύτερό της «ναι» το λέει στην τέχνη.
Με αφορμή τις εμφανίσεις που ετοιμάζει στο Caja de musica, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ζήτησα από την Ηρώ να κάνουμε μία... κουβέντα. Τη μετέφερα μερικά χρόνια πίσω, στο ξεκίνημα.
Είναι όμως αρκετά και αυτά που μας προβληματίζουν στο τώρα. Και τα συζητήσαμε!
Τι λέει η Ηρώ για την Ηρώ;
«Να είσαι πάντα ο εαυτός σου»
Ένα νέο κορίτσι έρχεται από την Πάτρα στην Αθήνα. Δουλεύεις και κάνεις επιτυχίες. Το περίμενες;
Εάν δεν το επεδίωκα, δεν θα το περίμενα, εάν με αντιλαμβάνεστε. Πρώτα αγωνίζεσαι και μετά επιδιώκεις και περιμένεις. Κι εγώ είχα ήδη στις τσέπες μου, πολλές γνώσεις στην μουσική και τυπικά, που ήταν τα πτυχία και ουσιαστικά που ήταν η αλήθεια μου.
Πώς το διαχειρίστηκες; Υπήρξε περίοδος που να...την ψώνισες;
Νομίζω οι άνθρωποι που με γνωρίζουν αλλά κυρίως αυτοί που δεν με γνωρίζουν προσωπικά, μπορούν να σας απαντήσουν σε αυτό. Το σπουδαιότερο πρόβλημα της καριέρας μου ήταν το αντίθετο. Υπήρξα πάντοτε συνεσταλμένη και εσωστρεφής.
Αλλά ο καλλιτέχνης, εάν δεν είναι εξωστρεφής, συμπαθής και ιδιαίτερα κοινωνικός, δεν έχει καμία σημασία εάν έχει ταλέντο ή όχι, είναι το τελευταίο που του ζητείται, χωρίς φυσικά αυτό να τους περιλαμβάνει όλους, αλίμονο, αλλά σίγουρα έναν μεγάλο αριθμό.
Ηρώ, όλοι έχουμε κλάψει έναν έρωτα με το «Έτσι είναι οι σχέσεις». Τελικά, πώς είναι οι σχέσεις;
Θα μπορούσα εύκολα να απαντήσω λέγοντας ότι για τον καθέναν ξεχωριστά είναι κάτι διαφορετικό. Αλλά όχι. Οι σχέσεις είναι απόρροια ολόκληρης της λειτουργίας μιας κοινωνίας και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μέρος της, καθώς οι σχέσεις μεταλλάσσονται κι αυτές μέσα από τις αλλαγές που βιώνουμε κοινωνικοπολιτικά.
Συνεπώς αλλιώς ήταν οι σχέσεις το 1920 ή το 1600 και αλλιώς σήμερα. Η ουσία όμως που παραμένει αμετάκλητα ισχυρή, είναι πως ο έρωτας είναι το μόνο που μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να υπερβεί κάθε όριο και κάθε νόρμα, κι αν αυτό δεν αξίζει, τότε τι αξίζει; (σ.σ. γέλιο).
Ζούμε σε μία εποχή που έχει δυσκολέψει η επαφή κάθε είδους με τους ανθρώπους.
Ζούμε σε μια εποχή που ο καθένας κοιτάζει μόνο γύρω από τον εαυτό του και ουδόλως ενδιαφέρεται για τον διπλανό του. Τα social έχουν κάνει την κοινωνικοποίηση, μια αναφορά που κρατάει μια μέρα και στροβιλίζεται από στόμα σε στόμα, πράγμα που καλύπτει επιφανειακά την εσώτερη ανάγκη για συνύπαρξη, αλλά ουσιαστικά δεν βοηθάει κανείς κανέναν.
Μια περιρρέουσα ψευδαίσθηση ηθικής και συνείδησης που «πετάει» από προφίλ σε προφίλ που φουντώνει και ξεφουσκώνει με την ίδια ταχύτητα. Είμαστε θύματα και αιχμάλωτοι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Η νέα γενιά δε, δεν έχει καν την δυνατότητα να το δει. Οπότε εάν στην ερώτηση σας μιλάτε για μοναξιά, καλωσορίστε τον «χρυσό αιώνα της».
Η Ηρώ ακούει Ηρώ όταν βάζει μουσική;
Ακούω τα Πάντα. Κι όταν λέω τα πάντα, το εννοώ. Οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή μου ακουστικά θα το ψάξω. Όμως: όταν θέλω να ησυχάσω ακούω πολύ συγκεκριμένα είδη. Όχι ελληνικά και περισσότερο κλασσικά.
Τελευταία γίνεται μεγάλη κουβέντα για την τραπ, κυρίως αρνητική. Εσύ πώς τοποθετείσαι απέναντι σε αυτό το είδος μουσικής;
Είμαι επιφυλακτική να απαντήσω. Προσωπικά δεν την ακούω. Ούτε και ο γιος μου. Παρόλα αυτά, εμένα δεν θα με προβλημάτιζε το είδος αυτό της μουσικής που μεσουρανεί, όσο το ΓΙΑΤΙ ένας νέος άνθρωπος να θέλει να ακούσει αυτό και τι τον οδηγεί εκεί;
Εάν αυτές οι απαντήσεις λυθούν και αυτές οι απαντήσεις αφορούν εμάς, την προηγουμένη γενιά κι αυτό που χτίσαμε, τότε θα βρούμε και τον τρόπο να κατανοήσουμε την ύπαρξη του είδους. Σίγουρα δεν είναι η μουσική το ζητούμενο.
Είναι καθαρά κοινωνικοπολιτικό το ζητούμενο. Αφήστε λοιπόν τη μουσική ήσυχη, όπως και κάθε τέχνη και ας ασχοληθούμε με την κοινωνία που παραδίδουμε στα παιδιά μας.
Μαθαίνουμε ότι πρόσφατα ολοκλήρωσες τις σπουδές σου στη Νοσηλευτική, τις οποίες είχες αφήσει στη μέση γιατί σε κέρδισε ο κόσμος της μουσικής. Πώς το αποφάσισες;
Είναι απλό. Δεν αφήνω τίποτα στη μέση. Είναι αρχή μου.
Έχεις αρκετά ενεργό κοινωνικό ρόλο. Συμμετέχεις σε εκστρατείες και εκδηλώσεις για παιδιά και ευάλωτες ομάδες, μεταξύ των οποίων «Το χαμόγελο του παιδιού», ο «Οργανισμός για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού», οι «Special Olympics» και το «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη». Σου αρέσει να βοηθάς τους άλλους;
Μου αρέσει να το κάνω για μένα. Γι’ αυτό και δεν το κάνω «βούκινο» όπως θα έλεγε η γιαγιά μου (σ.σ. γέλιο). Είναι πολύ όμορφο να είσαι μέρος της ζωής, από κάθε πλευρά. Γιατί πολλές πλευρές παραμένουν στη σκιά. Κι εμένα ό,τι είναι στη σκιά παραμελημένο, μου ενεργοποιεί βαθιά μέσα μου το αίσθημα του δικαίου. Κι αυτό είναι ο καθοδηγητής μου.
Θα μου πεις τρία πράγματα στα οποία λες «ναι» και τρία πράγματα στα οποία λες «όχι»;
Όχι στην αδικία, όχι στην άπληστη εξουσία, όχι στα ρεβίθια.
Ναι στη δικαιοσύνη, ναι στον έρωτα, ναι στην προσφορά άνευ όρων και άνευ τιμημάτων.
Και ένα τεράστιο ΝΑΙ στην τέχνη που με αγάπησε και την αγάπησα.
Ηρώ, τι ετοιμάζεις για τις 22 και 23 Νοεμβρίου;
Το Caja de musica ετοιμάζω! “Τα λαϊκά που αγάπησα”. Που ταξιδεύουν από πέρσι και έχουν αγαπηθεί πάρα πολύ και είπα φέτος να κάνω το δεύτερο μέρος.
Με 5 υπέροχους μουσικούς και μια διάθεση πολυεπίπεδη που νομίζω ότι συγκινεί και κάνει το ακροατήριο να θυμηθεί καταστάσεις και τραγούδια που είχε αφήσει πίσω για πολύ καιρό.
Κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο τελικά σαν συναίσθημα, καθώς αναμοχλεύει αναμνήσεις και εποχές που τα πράγματα σήμαιναν κάτι. Με λίγα λόγια κάπως έτσι θα το εξηγούσα.
Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει και το έχει αγαπήσει πάρα πολύ. Κάθε εμφάνιση είναι γεμάτη όχι μόνο από κόσμο, αλλά κυρίως από συναισθήματα. Κι αυτό είναι το δικό μου κέρδος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.