Μενού
  • Α-
  • Α+

Ερωτήματα προκαλεί παγκοσμίως γιατί το όπλο που χρησιμοποίησε ο Αλεκ Μπάλντουιν για τα γυρίσματα της ταινίας «Rust» είχε αληθινές σφαίρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί από λάθος η διευθύντρια φωτογραφίας του γουέστερν, Χαλίνα Χάτσινς, και να τραυματιστεί ο σκηνοθέτης, Τζόελ Σόουζα. Με τον Αλεξ Μπάλντουιν να δηλώνει συντετριμμένος για τον θάνατο της συνεργάτιδάς του και τα διεθνή media να ψάχνουν ποιος έβαλε και γιατί αληθινές σφαίρες, το Reader – στην προσπάθειά του να ρίξει φως στην τραγωδία που έχει συγκλονίσει το Χόλιγουντ αλλά και όλο τον πλανήτη – ζήτησε από τον έμπειρο σκηνοθέτη, Πάνο Κοκκινόπουλο, να περιγράψει τι ισχύει στις σκηνές επικινδυνότητας και να αναλύσει τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται για τις παραγωγές παγκοσμίως.  

Διαβάστε ακόμη: Αλεκ Μπάλντουιν: Τι συνέβη με το όπλο και τις αληθινές σφαίρες - «Του την είχαν στημένη» λέει ο Μαστοράκης

«Περίεργο που το όπλο είχε κανονικές σφαίρες»

Εμπειρος σκηνοθέτης και σεναριογράφος και ο ίδιος, με πολλά «χιλιόμετρα» σε γυρίσματα, μιλώντας στο Reader, είναι σαφής: «Είναι πολύ περίεργο ότι βρέθηκε κανονικό όπλο στα γυρίσματα. Είναι πολύ περίεργο που ήταν γεμάτο με κανονικές σφαίρες». Ο Πάνος Κοκκινόπουλος που έχει αποτυπώσει τα πιο στυγερά εγκλήματα της χώρας, με τη μορφή μυθοπλασίας, επισημαίνει ότι στο Χόλιγουντ υπάρχουν πάντα στις παραγωγές ειδικοί για τη φύλαξη των όπλων (είτε πρόκειται για ρέπλικες είτε για κανονικά όπλα). Μάλιστα, ο σκηνοθέτης είναι κατηγορηματικός: «Αποκλείεται να ήθελε να σκοτώσει ο Μπάλντουιν. Ηταν ο παραγωγός της ταινίας “Rust” και αυτό που συνέβη, τον καταστρέφει». Γι' αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να διερευνηθούν οι άνθρωποι, στους οποίους είχε ανατεθεί η φύλαξη του όπλου, που υπήρχε στο γύρισμα. 

«Ισως αστειεύονταν με το όπλο»

Ο Πάνος Κοκκινόπουλος δίνει και μια εκδοχή που μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί. Υποστηρίζει ότι ίσως ο Αλεκ Μπάλντουιν, η Χαλίνα Χάτσινς και ο Τζόελ Σόουζα να αστειεύονταν με το όπλο. «Νόμιζαν ότι το όπλο ήταν ακίνδυνο και πιθανότατα έπαιζαν. Αυτό φαίνεται επειδή και οι δύο δέχθηκαν τα πυρά από το όπλο που κρατούσε ο ηθοποιός», λέει ο ίδιος.  

«Σπάνια χρησιμοποιούνται αληθινά όπλα» - Το πρωτόκολλο ασφαλείας στις ταινίες 

«Τα όπλα που έχει συνηθίσει να βλέπει ο κόσμος στις ταινίες είναι, συνήθως, ψεύτικα. Σπάνια χρησιμοποιούνται αληθινά, ειδικά στις πρόβες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ αληθινά όπλα», επισημαίνει ο Ελληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος, τονίζοντας ότι τα περισσότερα όπλα που χρησιμοποιούνται στα φιλμ είναι ψεύτικα, φτιαγμένα από πλαστικό και ρέπλικες. «Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρησιμοποιηθούν αληθινά όπλα, τηρείται ένα πρωτόκολλο ασφαλείας. Και πάντα υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος που φυλά το όπλο», σημειώνει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ειδικός φροντίζει το όπλο να μην βγαίνει ποτέ από τη θήκη του, παρά μόνο στις σκηνές που χρειάζεται. Είναι ο άνθρωπος που θα το παραδώσει στον ηθοποιό και ο άνθρωπος που θα το βάλει αμέσως στη θέση του μετά το γύρισμα. Είναι ο άνθρωπος που θα ελέγξει από πριν αν έχει σφαίρες και αν μπορεί να προκαλέσει κάποιο ατύχημα. «Αυτός ο άνθρωπος έχει την ευθύνη γι' αυτό. Είναι η δουλειά του», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, τονίζοντας ότι στο Χόλιγουντ υπάρχει ειδική ομάδα σε κάθε παραγωγή. «Περίεργο που ένα όπλο σε μια τέτοια παραγωγή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος», επαναλαμβάνει. 

Στην εκδοχή ότι κάτι περίεργο συνέβη καταλήγει και ο σκηνοθέτης, Νίκος Μαστοράκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι «υπάρχει υποψία ότι η σφαίρα τοποθετήθηκε επίτηδες στο όπλο». Τα άσφαιρα δεν έχουν βλήμα και είναι οπτικά πολύ διαφορετικά από τις κανονικές, έχουν απλώς μία πλαστική τάπα, η οποία εκσφενδονίζεται κατά την εκπυρσοκρότηση του όπλου. Γι' αυτό, με τα άσφαιρα δεν γίνεται πρόβα», είπε ο Νίκος Μαστοράκης. Και συνέχισε: «Το όπλο του prob guy που δίνει στον ηθοποιό στην πρόβα είναι άδειο και όταν έρχεται η στιγμή να γίνει η σκηνή, τότε δίνεται στον ηθοποιό το όπλο αυτό και τότε ακόμα και η κάμερα μπροστά έχει προστατευτικό plexiglass. Επομένως, υπάρχει υποψία πως αυτή η σφαίρα τοποθετήθηκε επίτηδες σε αυτό το όπλο». Ο Νίκος Μαστοράκης, μιλώντας στο Live News, διευκρίνισε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανάμεσα στα πυρομαχικά της ταινίας να υπάρχει πραγματική σφαίρα… Η περίπτωση του γιου του Μπρους Λι είναι εξηγήσιμη, καθώς η σφαίρα ήταν στη θαλάμη και κανείς δεν την είδε όταν φόρτωσε τα άσφαιρα»…

Μπάλντουιν: «Είμαι σοκαρισμένος»

«Γιατί μου δώσατε όπλο με αληθινές σφαίρες;», έλεγε συγκλονισμένος ο Αλεκ Μπάλντουιν λίγα μόλις δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεφτε νεκρή η διευθύντρια φωτογραφίας και τραυματιζόταν ο σκηνοθέτης του γουέστερν «Rust». Οι ώρες που ακολούθησαν και συνεχίζονται είναι δραματικές. Εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής επέμεινε ότι το όπλο ήταν ρέπλικα και ήταν γεμάτο με άσφαιρα. Και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους συμβάντα είναι μεν σπάνια αλλά συμβαίνουν. 

Με τις ώρες να κυλούν και όλο τον πλανήτη να αναρωτιέται τι έφταιξε, ο Αλεκ Μπάλντουιν – αρκετές ώρες μετά την τραγωδία – δήλωσε συντετριμμένος για ό,τι συνέβη. «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω το σοκ και τη λύπη μου για το τραγικό ατύχημα που αφαίρεσε τη ζωή της Χαλίνα Χάτσινς, συζύγου, μητέρας και συναδέλφου που θαύμαζα βαθιά», ανέφερε σε μήνυμά του στο Instagram. Ο ηθοποιός αναφέρει πως συνεργάζεται πλήρως με την Αστυνομία «προκειμένου να φανεί πώς συνέβη η τραγωδία». 

Την ίδια στιγμή, ο αδερφός του, Στίβεν, επίσης ηθοποιός, σε ανάρτησή του αναφέρει: «Ζητώ τις προσευχές σας, φίλοι. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν πέρα από το να προσευχηθείτε για όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Ευχαριστώ». Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες ελπίζουν όλοι να ξεκαθαριστεί τι τελικά πήγε λάθος και έχασε τη ζωή της, άδικα, η διευθύντρια φωτογραφίας, Χάλινα Χάτσινς, από τα χέρια του Αλεκ Μπάλντουιν