Μενού
  • Α-
  • Α+

Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google, μπορείς να βρεις κάμποσες ετικέτες αλκοολούχων αποσταγμάτων που θα μπορούσαν με μια γουλιά να σε βγάλουν knock out. Σε αυτό το κείμενο δεν καταπιανόμαστε με premium παραγωγές σε αποστακτήρια ουίσκι, τεκίλας, τζιν και των βασικών spirits.

Εστιάζουμε σε αποστάγματα αντίστοιχα με το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, τα οποία αν τα πεις όπως τους πρέπει, καταλαβαίνεις με την πρώτη πόσο δυνατά αλκοολούχα είναι. Ακόμα κι αυτά όμως, αν έμπαιναν σε κάποιο ultimate fighting ρινγκ με τα αποστάγματα που ακολουθούν, μάλλον θα έτρεχαν μακριά από τις γωνίες και θα πετούσαν γρήγορα λευκή πετσέτα.

Brennivin - Ισλανδία

Είναι η ισλανδική εκδοχή του τσίπουρου, αλλά αν το τσίπουρο συναντούσε το brennivin, θα πήγαινε στην άκρη. Το ποσοστό αλκοόλης του αποστάγματος αυτού μπορεί να φτάσει ως και το 96%, ενώ παλιότερα υπήρχαν και πιο σκληρές εκδοχές του με 98%, αλλά είπα να του κατεβάσουν την ένταση.

Η βάση των υλικών του είναι στέμφυλα, σιτηρά, πατάτες, ενώ η διαφορά του από τη βότκα είναι πως πρόκειται για αρωματισμένο απόσταγμα. Συνήθως προσθέτουν κύμινο, λιγότερες φορές άνηθο. Το άρωμα και η πατάτα αποτελούν μέρος του μείγματος που λέγεται «νερό της ζωής» ή αλλιώς akvavit ή πιο οικεία σε μας snaps. Στην Ισλανδία είναι η αντίστοιχη τσικουδιά και το πίνουν ακόμα και πρωί, ενώ το συνδυάζουν πολύ με έναν μεζέ καρχαρία που έχουν, το χακάρλ.

https://www.youtube.com/watch?v=ho1Gj0U-pFc

Poitin - Ιρλανδία

Η ονομασία του προέρχεται από την γαελική ονομασία για την χύτρα (poit), η οποία σήμερα είναι μια από τις εκφράσεις των Ιρλανδών για το hangover.  «Έχω γίνει χύτρα δικέ μου» θα μπορούσε να πει ένας Βορειοϊρλανδός από τα σκληρά καταγώγια του Μπέλφαστ. Και πώς να μην το πει όταν στους πρώτους αιώνες παραγωγής του, ξεπερνούσε το 90% αλκοόλ σε πυκνότητα, αλλά στον 20ο αιώνα αναγκάστηκαν να κατεβάσουν τα ποσοστά σε μια κλίμακα μεταξύ 40-80%, για να μην κριθεί παράνομο.

Η πρώτη αναφορά για παραγωγή poitin απαντάται σε αποστακτήρια μοναστηριών τον 6ο αιώνα. Η προφορά του είναι πόιτιν, ενώ λέγεται και ποτίν ή πότσιν. Το παρατσούκλι του είναι Ιρλανδικό Φεγγαρόφως (Irish Moonshine) και φτιάχνεται αποκλειστικά από δημητριακά, σιτηρά, ζαχαρότευτλα, ορό γάλακτος, μελάσα και πατάτες.

https://www.youtube.com/watch?v=Pncgd8812nA

Ζιβανία - Κύπρος

Οι κουμπάροι θέλησαν να πάνε τη μυσταγωγία του τσίπουρου ένα επίπεδο παραπέρα, αν και υπάρχει πιθανότητα η ζιβανία τους να ήρθε πρώτη. Πρόκειται για ένα ποτό που αναφορά του μπορεί να βρει κανείς στα ομηρικά έπη και λέγεται ότι αποτελούσε το ποτό των Λαιστρυγόνων.

«[…]οἱ δὲ ἦλθον υπο τὴν ζίβανον καὶ βάλλοντες πέτροις τὰ μὲν σκάφη κατέαξαν, αὐτοὺς δὲ ἐβίβρωσκον».

Άντε πιες αυτό κυρ-Οδυσσέα μου και έλα μετά να βρεις το δρόμο για την Ιθάκη. Χικ. 

Για να ονομάζεται ένα ποτό ζιβανία πρέπει να παρασκευάζεται στην Κύπρο από κρασί και τσίπουρα που προέρχονται από τις ποικιλίες σταφυλιών μαύρο ή ξυνιστέρι.

https://www.youtube.com/watch?v=KK1Zz1e0EO4

Balkan - Σερβία

Την παλαβομάρα των Σέρβων σε σχέση με το αλκοόλ δε χρειάζεται να την έχεις ζήσει από κοντά για να τη γνωρίζεις. Κι αν δεν τη γνώριζες ως τώρα, μπορείς να πάρεις ως χαρακτηριστικό δείγμα αυτό το απόσταγμα που θα έκανε τη σκέτη βότκα να νιώσει μειονεκτικά. Στο μπουκάλι του θα βρεις μια σωρεία από προειδοποιήσεις για την κατανάλωση του και εννοείται πως ο θάνατος δε λείπει από αυτές. Αυτή η σερβική βότκα περνά από τριπλή απόσταση σε αποστακτήρια σε κάτι βουνά και φτάνει ως το 88% σε επίπεδα αλκοόλ. Σφηνάκι και καληνύχτα. Εννοείται, δε, πως θα εμφανίζονταν και κάποιοι που θα υποστήριζαν ότι το Balkan εμποδίζει τον κορωνοϊό. Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, δε στέκει, αλλά για ένα τέτοιο απόσταγμα, το πιστεύουμε

https://www.youtube.com/watch?v=zfPOvxtn0mg

Pitorro - Πουέρτο Ρίκο

Αν και μιλάμε για ρούμι, άρα τεχνικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα αφού μιλάμε για αποστάγματα κι όχι για τα 7 βασικά αλκοολούχα (ουίσκι, τζιν, βότκα, ρούμι, κουρασάο, τεκίλα, μέζκαλ, μπράντι), όμως γίνεται μια εξαίρεση για το συγκεκριμένο γιατί παράγεται και καταναλώνεται με έναν πολύ πιο ιδιαίτερο τρόπο.

Το pittoro αρχικά έχει πολλά ονόματα. Το λένε «ρούμι του φεγγαρόφωτου», ένας προσδιορισμός που ανάγεται πίσω στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, τότε που η παραγωγή γινόταν αποκλειστικά βράδυ και στα κρυφά. Λέγεται επίσης - κι αυτό είναι ακόμα πιο ενδεικτικό - «lagrima de montaña», δάκρυ του βουνού δηλαδή. 

Πολύ εύλογα μιλάμε για ένα απόσταγμα που συγκεντρώνει πολλές ιδιότητες. Η αρχική του παραγωγή βασιζόταν σε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε που οι φυτείες ζαχαροκάλαμων ήταν άφθονες στο Πουέρτο Ρίκο. Οι φυτείες μπορεί να λιγόστεψαν, αλλά το pitorro αποτελεί έναν μύθο των αποσταγμάτων.

Υπάρχει η σύννομη εκδοχή του, υπάρχει και η παράνομη. Κι όπως θα καταλάβατε, είναι η δεύτερη που αναζητούν όλοι. Το pitorro είναι σαν την τσικουδιά στην Κρήτη. Κάθε σπίτι μπορεί να το φτιάξει. Γι΄αυτό και τα ποσοστά αλκοόλης μπορούν να ξεπεράσουν τους 100 βαθμούς. Το pitorro είναι ανοιχτό σε προσθήκες φρούτων, που αυξάνουν την αλκοόλη του, με τους παραγωγούς να το θάβουν σε σκοτεινό μέρος για κάμποσους μήνες και να ανοίγουν τη συσκευασία του μόνο όταν δουν το σωστό χρώμα.

https://www.youtube.com/watch?v=NZgaVwGl5uQ

Hrenovuha - Ουκρανία

Πάλι μιλάμε για ένα από τα 7 βασικά, μια βότκα, αλλά πάλι αναγκαζόμαστε να βάλουμε στην άκρη τον βασικό κανόνα και θα καταλάβετε αμέσως το γιατί. Κατ΄αρχάς, hrenovuha συναντά κανείς στις περισσότερες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Επιλέγουμε την Ουκρανία όμως γιατί έχει μια από τις πιο «βαριές» ποικιλίες. 

Η hrenovuha ξεκίνησε να παράγεται συστηματικά στην εποχή του Πέτρου του Μέγα, τσάρου της Σοβιετίας στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα. Τότε, ο τσάρος υποχρέωσε κάθε αγρόκτημα να έχει τη δική του παραγωγή αγριοράπανου, που αποτελεί βασικό συστατικό για τη συνταγή, επειδή το αγριοράπανο έχει ευεργετικές ιδιότητες και βοηθούσε στην αντοχή του αδυσώπητου κρύου τους Ρώσους αγρότες.

Εκτός από ρίζα αγριοράπανου, το hrenovuha περιλαμβάνει βότκα, το απόσταγμα moonshine, μέλι, χυμό λεμονιού και μουστάρδα ολικής άλεσης. Πόσο πιο...εκρηκτικό να γίνει το μείγμα; Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε το υγρό μπαίνει σε μπουκάλι και κρατιέται για περίπου 3 χρόνια σε σκοτεινό μέρος. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει από 36% ως και 70% αλκοόλ, ανάλογα με την ένταση της βότκας, την ποιότητα του moonshine και με την προσθήκη ή μη αιθυλικής αλκοόλης!

https://www.youtube.com/watch?v=la_hwml3_xg

Krupnikas - Λιθουανία/Λευκορωσία/ Πολωνία

Ο μύθος λέει ότι η πρώτη παραγωγή του krupnik έγινε από Βενεδικτίνους μοναχούς στην Πολωνία, στο μοναστήρι του Νιάσβιτζ, κι από τότε άρχισε να διαδίδεται στη szlachta, τη μεγαλοαστική τάξη στο τότε βασίλειο της Πολωνίας και το Δουκάτο της Λιθουανίας. Ως βάση έχει βότκα krupnik, η οποία αναμειγνύεται με μέλι από αγριολούλουδο, διάφορα μπαχαρικά και βότανα, τα οποία είναι στη διακριτική ευχέρεια του παραγωγού. Άλλωστε, έχουν επιβιώσει πολλές συνταγές από την εποχή του 16ου αιώνα.

Γι΄αυτό και η τελική του γεύση δε μπορεί να καθοριστεί. Το εύρος πυκνότητας αλκοόλ που κυμαίνεται πάντως είναι ανάμεσα στο 40-50% και το 80%.

https://www.youtube.com/watch?v=L9lCkTmcMSs
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA