Μενού
  • Α-
  • Α+

Μόλις εμβολιαστήκατε. Είναι εντάξει να γιορτάσετε την περίσταση με ένα ή δύο ποτά (ή 5 ή 20); Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να ανοίξετε μπουκάλι για τα μεθεόρτια καθώς η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, πράγμα που θα ελαττώσει την προστασία που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμα: Εμβόλιο κορονοϊού: Τι πρέπει να πιούμε και τι όχι πριν από τον εμβολιασμό μας

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Forbes, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition δείχνει πώς το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την κίνηση και τη λειτουργία βασικών αξόνων του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα λεμφοκύτταρα Β και Τ, τα φυσικά δολοφονικά κύτταρα καθώς και να αλλάξουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγουν σημαντικές χημικές ουσίες (π.χ. κυτοκίνες). Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ακόμη και να σας κάνει πιο ευαίσθητους σε μολυσματικές ασθένειες, όπως ο κορονοϊός.

Πώς ορίζεται το υπερβολικό αλκοόλ

Τι πάει να πει όμως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ; Όπως ορίζουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, είτε είναι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είτε αρκετή κατανάλωση σε καθημερινή βάση.

Η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να είναι 4 ή περισσότερα ποτά για τις γυναίκες και 5 ή περισσότερα ποτά για τους άνδρες μέσα σε 2-3 ώρες. Επομένως, εάν χρειάζεστε όλο το χέρι σας για να μετρήσετε τον αριθμό των ποτών που έχετε πιει, τότε, συγχαρητήρια, έχετε πιει υπερβολικά!

Από την άλλη η αρκετή κατανάλωση σε καθημερινή βάση ορίζεται ως 8 ποτά για τις γυναίκες και τουλάχιστον 15 ποτά για τους άνδρες κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Προφανώς πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως το όριο του καθενός διαφέρει αφού για κάποιους, αυτός ο αριθμός των ποτών μπορεί να είναι πολύ μεγάλος.

Τι γίνεται όμως με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες; Σημειώστε ότι ένα ποτό δεν σημαίνει μια μπύρα ή μία κανάτα κρασιού. Αντ 'αυτού, ένα ποτό αποτελείται από ένα κουτί 330 ml, ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι μπύρας, 150 ml κρασί ή 44 ml ενός ποτού από απόσταξη όπως μπέρμπον, βότκα ή τζιν.

Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν έχουν δώσει ρητή απάντηση για το πώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις επιδράσεις του εμβολίου. Δεν ήταν μέρος του πρωτοκόλλου να δώσουν στους συμμετέχοντες στη μελέτη πρώτα το εμβόλιο και στη συνέχεια να τους πουν: «Τώρα δοκιμάστε ένα Sex on the Beach».

Οι ερευνητές όμως συμφωνούν πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν πρόκειται να βοηθήσει μετά τη λήψη κάποιου από τα εμβόλια. Η συζήτηση όμως για το πόση ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο μετά τον εμβολιασμό είναι ακόμα σε εξέλιξη. Μέχρι να έχουν μία συγκεκριμένη γνωμάτευση οι ειδικοί πάντως, δεν χρειάζεται να γίνουμε «λιώμα» για να γιορτάσουμε τον εμβολιασμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA