Μενού
cleopatra
Ο θάνατος της Κλεοπάτρας | YouTube
  • Α-
  • Α+

Για την Κλεοπάτρα υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι και μυστήρια. Ίσως περισσότερα από αυτά που μπορούμε να «καταναλώσουμε». Αρχικά οι περισσότεροι νομίζουν πως ήταν Αιγύπτια. Δεν ήταν. Ήταν Μακεδονικής καταγωγής. Έπειτα οι περισσότεροι λένε πως ήταν πανέμορφη. Πιθανότατα δεν ήταν.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά. Ήταν μοιραία γυναίκα και αυτό σε συνδυασμό με τα εγκωμιαστικά για την ομορφιά της λόγια από τον Ρωμαίο ιστορικό Δίωνα Κάσσιο δημιούργησαν έναν μύθο που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Ο Κάσσιος, άλλωστε, έγραψε για την ομορφιά της Κλεοπάτρας 200 χρόνια μετά τον θάνατο της τελευταίας Φαραώ της Αιγύπτου.

Και μιας και έγινε αναφορά στον θάνατό της, αυτό και αν είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Αυτό που ξέραμε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ήταν πως η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε. Σύγχρονοι ιστορικοί, ωστόσο, το αμφισβητούν, πλέον, ανοιχτά.

Η ταραχώδης ζωή της Κλεοπάτρας

Η Κλεοπάτρα Ζ’ Φιλοπάτωρ γεννήθηκε το 69 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια και ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου ΙΒ’ του Αυλητή (117 - 51 π.Χ.). Ήταν μέλος της δυναστείας των Πτολεμαίων, μιας ελληνικής οικογένειας μακεδονικής καταγωγής που κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Για τα παιδικά της χρόνια ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως ήταν το μοναδικό μέλος της δυναστείας που μιλούσε Αιγυπτιακά καθώς οι Πτολεμαίοι μιλούσαν μόνο ελληνικά.

Ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά του μακεδόνα βασιλιά Πτολεμαίου ΙΒ’ Αυλητή. Σπούδασε Ιατρική, Φιλοσοφία και Ρητορική. Λέγεται πως συνολικά μιλούσε επτά γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες Αραμαϊκά, Εβραϊκά, Αραβικά, Περσικά και Αιθιοπικά !

Η Κλεοπάτρα ανέλαβε τον θρόνο της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν μόλις 18 ετών τότε. Παντρεύτηκε, όπως όριζε η διαθήκη του πατέρα της και η αιγυπτιακή εθιμοτυπία, τον 10χρονο αδερφό της, Πτολεμαίο ΙΓ, με την προπτική να κυβερνήσουν ως κοινοί μονάρχες. Το ίδιο υποτίθεται πως θα γινόταν αργότερα και με τον άλλο της αδερφό (και επίσης σύζυγό της) Πτολεμαίο ΙΔ.

Η εξουσιαστική φύση της Κλεοπάτρας δεν άφησε και πολλά περιθώρια. Στην πραγματικότητα εκείνη ήταν η αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα της Αιγύπτου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην περίοδο της βασιλείας της κανένα άλλο πρόσωπο δεν αποτυπώθηκε στα αιγυπτιακά νομίσματα. Μόνο το δικό της.

Πεθαίνοντας, ο πατέρας της, Πτολεμαίος ΙΒ’ ο Αυλήτης, άφησε πίσω του μια χώρα βυθισμένη στο χάος.

Η Κλεοπάτρα ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από αυτό το χάος και το κατάφερε. Οι ιστορικοί λένε πως ήταν μια πανέξυπνη γυναίκα και ικανότατη πολιτικός που κατάφερε να βάλει τέλος στους εμφυλίους που διέλυαν την Αίγυπτο.

Για να πετύχει τον στόχο της και να καταστήσει τη χώρα της ένα ειρηνικό βασίλειο, φρόντισε να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον Ιούλιο Καίσαρα. Όταν ο πανίσχυρος Ρωμαίος αυτοκράτορας έφτασε στην Αίγυπτο καταδιώκοντας τον Πομπήιο, η Κλεοπάτρα «άρπαξε» την ευκαιρία και σύναψε συμμαχία μαζί του προκειμένου, με τη βοήθειά του, να κατατροπώσει τους εσωτερικούς εχθρούς της.

Όταν τα κατάφερε έβαλε μπροστά το δεύτερο μέρος του σχεδίου της. Χρησιμοποιώντας τη γοητεία της, έκανε τον Καίσαρα να την ερωτευτεί.

Μαζί απέκτησαν ένα παιδί: Τον Πτολεμαίο ΙΕ’ Καισαρίωνα. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, στην πραγματικότητα, η Κλεοπάτρα, «έπαιζε» χωρίς αντίπαλο.

Καίσαρας και Κλεοπάτρα έζησαν μαζί στη Ρώμη μέχρι την ημέρα που ο Αυτοκράτορας δολοφονήθηκε. Η Αιγύπτια βασίλισσα επέστρεψε στη χώρα της.

Λίγο καιρό αργότερα ο Μάρκος Αντώνιος θέλησε να συμμαχήσει μαζί της προκειμένου να διευκολύνει τον δρόμο του προς τον θρόνο. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν και απέκτησαν, μάλιστα, και τρία παιδιά.

Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε η Κλεοπάτρα;

Κλεοπάτρα και Αντώνιος εκτός από τον μεγάλο τους έρωτα είχαν και... μεγάλα πολιτικά σχέδια. Μαζί ήθελαν να κατακτήσουν τον κόσμο. Εμπόδιο στα σχέδιά τους ήταν ο Οκταβιανός. Ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να τον εξοντώσουν αλλά ο άνθρωπος που αργότερα άλλαξε την εικόνα της Αυτοκρατορίας καθώς έγινε ένας από τους ισχυρότερους ηγέτης που είχε ποτέ.

Η μάχη ανάμεσα στον Αντώνιο και τον Οκτάβιο, πέρα από τα προφανή πολιτικά κίνητρα, είχε και τα προσωπικά καθώς ο Αντώνιος είχε παντρευτεί την αδερφή του Οκτάβιου την οποία και εγκατέλειψε για τα μάτια της Κλεοπάτρας.

Ο Οκτάβιος εκμεταλλευόμενος την πολιτική του δεινότητα αλλά και το γεγονός ότι ο Αντώνιος τα είχε παρατήσει όλα για να βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια και στο πλάι της αγαπημένης του, έπεισε τη Σύγκλητο να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Κλεοπάτρας. Πρακτικά αυτό σήμαινε πως η Ρώμη στρέφεται κατά του Αντώνιου!

Η μάχη εξουσίας ανάμεσα στον Οκτάβιο και τον Αντώνιο έμελλε να κριθεί στο Άκτιο, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. Εκεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 32 πΧ έγινε η περιβόητη ναυμαχία στη διάρκεια της οποίας ο στρατός του Αντώνιου αποστάτησε!

Η ήττα ήταν συντριπτική. Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα, μόνοι και προδομένοι απ' όλους, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Αίγυπτο προκειμένου να σωθούν. Ο Οκτάβιος, ωστόσο, δεν είχε σκοπό να τους αφήσει να διαφύγουν.

Τους καταδίωξε και περίπου ένα χρόνο αργότερα μπήκε θριαμβευτής στην Αλεξάνδρεια καταλύοντας το τελευταίο ελληνιστικό βασίλειο. Ο Μάρκος Αντώνιος, βαριά ηττημένος, προδομένος και χωρίς να έχει από κάπου να κρατηθεί, έβαλε τέλος στη ζωή του. Ζήτησε από τους τελευταίους πιστούς στρατιωτικούς που του είχαν απομείνει να τον σκοτώσουν εκείνοι αλλά όταν αρνήθηκαν, αυτός πήρε ένα σπαθί και τρύπησε την κοιλιά του.

Όταν ο Οκτάβιος έμαθε για την αυτοκτονία του Αντώνιου θρήνησε τον παλιό φίλο και σύμμαχο αλλά έδωσε εντολή στους άντρες του να μην επιτρέψουν στην Κλεοπάτρα να αυτοκτονήσει και αυτή.

Η βασίλισσα, βέβαια, δεν ήταν διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα τόσο εύκολα. Επιχείρησε να κάνει με τον Οκτάβιο ότι είχε κάνει τόσο με τον Ιούλιο Καίσαρα όσο και με τον Μάρκο Αντώνιο. Χρησιμοποίησε τον γοητεία της για να κερδίσει την εύνοια του ανθρώπου που σύντομα θα γινόταν ο επόμενος Αυτοκράτορας της Ρώμης αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε. «Η Κλεοπάτρα αιχμαλώτισε τους δύο μεγαλύτερους Ρωμαίους της εποχής της και εξαιτίας του τρίτου κατέστρεψε τον εαυτό της», έγραψε για εκείνη ο Δίωνας Κάσσιος.

Η Κλεοπάτρα όταν έμαθε πως ο Οκτάβιος δεν είχε υποκύψει στα θέλγητρά της, γνώριζε πως το τέλος της πλησίαζε. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του εχθρού της και για να μη γίνει «λάφυρο», αποφάσισε να βάλει η ίδια τέλος της ζωή της.

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Αυγούστου του 30πΧ, πήρε ένα σπάνιο είδος φιδιού (το αποκαλούσαν αιγυπτιακή κόμπρα) το έβαλε στο σώμα της, εκείνο τη δάγκωσε και λίγο αργότερα η τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου άφησε την τελευταία της πνοή.

Σύγχρονοι ιστορικοί, ωστόσο, αμφισβητούν ανοιχτά, πλέον, τη συγκεκριμένη εκδοχή και κάνουν λόγο για δολοφονία. Λένε πως αφενός δεν ήταν του χαρακτήρα της Κλεοπάτρας να καταθέτει τα όπλα τόσο εύκολα και αφετέρου, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο θάνατός της επήλθε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να έγινε με το δάγκωμα ενός φιδιού. Όσο δηλητηριώδες και να είναι το φίδι θα χρειαστεί περίπου δυο ώρες μέχρι να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Αν τον σκοτώσει. Κάπως έτσι προέκυψε η εκδοχή πως κάποιος άλλος θέλησε να βγάλει από τη μέση την Κλεοπάτρα θα της έδωσε ένα φονικό κοκτέιλ φαρμάκων που τη σκότωσε μέσα σε λίγα λεπτά.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος της έδωσε (αν της έδωσε) αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων και κυρίως πώς της το έδωσε. Πιθανότατα αυτό είναι ένα ερώτημα που δε θα απαντηθεί ποτέ και έτσι το μυστήριο σχετικά με το τέλος της Κλεοπάτρας, της τελευταίας Φαραώ της Αιγύπτου, να παραμείνει για πάντα ένα μυστήριο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA