Μπορεί να μην ήταν από αυτό που λέμε μεγάλους πρωταγωνιστές ή λαμπρά αστέρια του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, ήταν, όμως, από τους ηθοποιούς που ξεχώριζαν. Τόσο για την ομορφιά τους και την καλοσύνη τους, όσο και για το υποκριτικό τους ταλέντο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως ο Χρήστος Νεγκας βρισκόταν πάντα μέσα σε όλες τις λίστες με τους Έλληνες «ζεν πρεμιέ», ενώ ποτέ κανείς δεν είχε να πει κακό λόγο για εκείνον. Το πρόωρο και άδοξο τέλος του, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Ιουνίου 1981, βύθισε στη θλίψη ολόκληρο το καλλιτεχνικό στερέωμα.
Ποιος ήταν ο Χρήστος Νέγκας
Ο ηθοποιός Χρήστος Νέγκας γεννήθηκε το 1936 στη Ζάκυνθο. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Αθήνα προκειμένου να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο: Να γίνει ηθοποιός! Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης και του Κώστα Μιχαηλίδη. Το ταλέντο του αλλά και η γοητευτική του εμφάνιση τον έκαναν γρήγορα να ξεχωρίσει.
Πήρε τον πρώτο του ρόλο στον κινηματογράφο σε ηλικία 24 ετών στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Το Αγρίμι». Αντίθετα το θεατρικό του ντεμπούτο έγινε σε μια εμβληματική παράσταση. Ήταν στα «Κόκκινα Φανάρια» που ανέβασε ο Αλέξης Δαμιανός στο Θέατρο Πορεία. Στο έργο του Αλέκου Γαλανού, που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη σε μια από τις ιστορικότερες στιγμές του Ελληνικού κινηματογράφου, «κρατούσε» το ρόλο του «Μιχάλη» (στην ταινία τον ρόλο αυτό είχε ο αξέχαστος Γιώργος Φούντας).
Από εκείνο το σημείο και έπειτα η καριέρα του είχε διαρκώς ανοδική πορεία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός, άλλωστε, πως μόνο το 1964 έπαιξε σε 10 ταινίες! Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η εξαιρετική κωμωδία «Κάτι να καίει» η οποία με κάτι λιγότερο από 661.000 εισιτήρια ήταν εκείνη τη χρονιά η πιο εμπορική και επιτυχημένη ταινία. Σε αυτή την ταινία ο Χρήστος Νέγκας υποδύθηκε τον Φάνη, έναν μουσικό που ήταν στην παρέα του Κλέαρχου (Κώστας Βουτσάς) που τραγουδούσε το γνωστό «φσσσσστ μπόινγκ» που άφησε εποχή.
Παρά εκείνη την επιτυχία, ωστόσο, οι περισσότεροι ρόλοι που είχε ο Χρήστος Νέγκας ήταν δραματικοί αν και είχε αποδείξει πως μπορούσε να τα καταφέρει εξίσου καλά και στην κωμωδία.
Ανάμεσα στις ταινίες που έπαιξε είναι οι εξής: «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Πόνεσα πολύ για σένα», «Άπονη ζωή», «Η Αχάριστη», «Φτωχολογιά», «Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν», «Οι αντίζηλοι», «Η κραυγή μιας αθώας», «Για την τιμή και τον έρωτα» και άλλες.
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί, πως κράτησε και έναν και έναν μικρό ρόλο στην ελληνογαλλική παραγωγή «Une balle au coeur». Ο ελληνικός τίτλος εκείνης της ταινίας ήταν «Μια σφαίρα στην καρδιά» σε σκηνοθεσία του Zαν-Ντανιέλ Πολ (βοηθός σκηνοθέτη ήταν ο Κώστας Φέρρης) και πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη στη μοναδική διεθνή ταινία που έπαιξε η αξέχαστη ηθοποιός, στο πλευρό του Σάμι Φρέι και της Φρανσουάζ Αρντί.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε 40 περίπου ταινίες εκ των οποίων οι δύο της Φίνος Φιλμ. Τελευταία κινηματογραφική του εμφάνιση ήταν το 1979 στην ταινία «Το χαμόγελο της Πυθίας». Την ίδια χρονιά έκανε και την τελευταία εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο «Σταυροφορία», του Νίκου Τσιφόρου.
Πέρα από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ωστόσο, ο Χρήστος Νέγκας πρόλαβε να «γράψει» και πέντε τηλεοπτικές εμφανίσεις στις σειρές: «Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός» (1972, ΕΙΡΤ), «Κουσούρης» (1973, ΥΕΝΕΔ), «Κρουαζιερόπλοιο» (1973, ΕΙΡΤ), «Εύθυμες Νότες» (1974, ΥΕΝΕΔ) και «Φάκελος 38» (1978, ΕΡΤ).
Πέρα από όλα αυτά, όμως, ο Χρήστος Νέγκας ήταν ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος και έξω από τον καλλιτεχνικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με την πολιτική και τις διαφημίσεις. Είχε ανοίξει και δικό του διαφημιστικό γραφείο.
Τον Απρίλιο του 1981 ο Χρήστος Νέγκας είχε εκλεγεί ως ανεξάρτητος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όντας μέλος της κλαδικής των ηθοποιών της Νέας Δημοκρατίας.
Το τραγικό και πρόωρο τέλος
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 21 Ιουνίου 1981, ο Χρήστος Νέγκας είχε πάει για κολύμπι στην παραλία της Αναβύσσου. Δυστυχώς, την ώρα που κολυμπούσε η καρδιά του τον πρόδωσε και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στη θάλασσα.
«Λουόμενοι είδαν ένα σώμα να επιπλέει, έσπευσαν, το τράβηξαν στην παραλία, αλλά ο άτυχος Νέγκας ήταν ήδη νεκρός. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι έπαθε καρδιακή προσβολή, όταν βρισκόταν μέσα στο νερό», έγραφε η εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το άψυχο σώμα του ηθοποιού, επιβεβαίωσε πως ο Χρήστος Νέγκας είχε υποστεί καρδιακή προσβολή την ώρα που κολυμπούσε. Ο ηθοποιός κηδεύτηκε την επομένη ημέρα του θανάτου του, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μέσα σε κλίμα πένθους και βαθιάς οδύνης καθώς κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένας τόσο δραστήριος και ταλαντούχος άνθρωπος είχε χαθεί τόσο άδοξα μόλις στα 45 του χρόνια.
Ο Χρήστος Νέγκας ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει μια κόρη, την παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγό, Αθηναΐδα Νέγκα:
«Τον πατέρα μου τον έχασα όταν ήμουν μικρή. Νιώθω πως δεν τον γνώρισα ποτέ, γιατί πιστεύω ότι τους γονείς μας, τους γνωρίζουμε ουσιαστικά μετά τα 18 μας χρόνια. Ο χαμός του σε αυτή την ηλικία που ήμουν, ήταν ένα συν. Έτσι, κατάφερα να είμαι ανεξάρτητη και να μπορώ να σταθώ από μικρή στα πόδια μου. Αυτό που ξέρω για εκείνον, είναι ότι είχε πολύ χιούμορ. Γενικά, όμως στην οικογένεια έχουμε χιούμορ. Τον θάνατο ενός δικούς σου ανθρώπου, δεν τον ξεπερνάς ποτέ. Εγώ στεναχωριέμαι διπλά. Στεναχωριέμαι μια φορά για το χαμό αλλά στεναχωριέμαι και για εμένα που τον στερήθηκα. Λυπάμαι τον εαυτό μου» είχε πει σε μια συνέντευξή της, ενώ σε μια άλλη είχε προσθέσει:
«Θυμάμαι στιγμές με τον πατέρα μου. Εγώ πήγα σχολείο, με διάβαζε ο μπαμπάς μου, με έμαθε να διαβάζω. Μέχρι τα 7 περίπου πιστεύεις ότι ο μπαμπάς σου είναι Σούπερμαν, πιστεύεις ότι είναι άτρωτος, δεν τον έχεις απομυθοποιήσει ακόμα. Το πιο βαρύ κομμάτι στο δικό μου πένθος είναι ότι είναι κάτι που οι άλλοι ήξεραν. Ήταν θέμα συζήτησης, με έδειχναν με το δάχτυλο και καταλάβαινα ότι έλεγαν για το πένθος μου».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.