Μενού
  • Α-
  • Α+

Επειδή μέσα σε έναν (;), δύο (;) μήνες από τώρα η καραντίνα θα τελειώσει, ήρθε η σωστή στιγμή να δείτε τον εαυτό σας γυμνό μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη και να σκεφθείτε πώς θα επαναφέρετε τα κιλά σας σε προ-πανδημίας εποχή. Σίγουρα το καλοκαίρι αργεί, αλλά το κίνητρο για ένα πιο αδύνατο σώμα δεν έχει να κάνει μόνο με την εικόνα του σώματός σας μέσα σε ένα μαγιό, αλλά με την απόφασή σας να μην επιστρέψετε στη δουλειά διπλάσιος από ό,τι μερικούς μήνες πριν.

Έναν, δυο ή έξι μήνες πριν (στην καραντίνα)

Το άγχος βρίσκει παρηγοριά στις γλυκές και λιπαρές τροφές. Ακόμη χειρότερα, στο έτοιμο φαγητό. Το γιατί, εξηγεί ο καθηγητής Σκοτ Κανόφσκι, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, σε πρόσφατο άρθρο του στον επίσημο ιστότοπο του USC: «Η γκρελίνη είναι η πιο σημαντική ορμόνη για όσα άτομα επιχειρούν να χάσουν κιλά. Ανακαλύφθηκε το 1999 από Ιάπωνες ερευνητές στο στομάχι αρουραίων και λίγα χρόνια μετά τής αποδόθηκαν όλες οι ευθύνες για την παχυσαρκία που βιώνουν οι σύγχρονοι άνθρωποι.

Η γκρελίνη είναι αυτή που δίνει το σήμα στον εγκέφαλο να νιώσουμε το αίσθημα της πείνας, ακόμη και όταν το στομάχι μας είναι κορεσμένο. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη δρα σαν “ναρκωτικό” στον εγκέφαλο, οδηγώντας τον να αναζητά την ευχαρίστηση μέσα από επιπλέον τροφή, ως αντιστάθμισμα στο στρες και το φόβο. Τα άτομα που δεν ευχαριστιούνται τη ζωή τους, και κυρίως αυτά που έχουν χαμηλό εισόδημα ή χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι εκείνα που ψάχνουν να βρουν ευχαρίστηση στο εύκολο φαγητό, συνήθως πολύ λιπαρό ή γλυκό, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστό παχυσαρκίας», λέει ο Κανόφσκι.

Με άλλα λόγια, το άγχος καθιστά δύσκολο να είμαστε επιλεκτικοί στις διατροφικές μας επιλογές, επειδή απλά ένα μέρος του εγκεφάλου μας καλεί να αμυνθούμε στις εξωτερικές επιθέσεις. Μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αυξάνουν κατακόρυφα την παραγωγή ενδορφινών (οι χημικές ουσίες της ευεξίας), οι οποίες ωστόσο υποχωρούν εξίσου απότομα μετά την πέψη, οδηγώντας τον εγκέφαλο να επαναλάβει αυτή την διαδικασία μέσω της πολυφαγίας. «Αυτό είναι το εντελώς αντίθετο του win-win, δηλαδή lose-lose», τονίζει ο καθηγητής. «Και σε περιόδους πρωτόγνωρης καραντίνας, το δεύτερο φαίνεται να υπερτερεί, χρεώνοντας στο σώμα σας από 500 έως και 3.000 θερμίδες κάθε μέρα».

Σε ένα μήνα από τώρα (μετά την καραντίνα)

Πώς λοιπόν, μπορείτε να επαναφέρετε μπροστά στον καθρέφτη την παλιά καλή σιλουέτα σας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς στερήσεις; Ο Κανόφσκι απαντά: «Σε περιόδους έντονου στρες, ο κύριος λόγος που γεμίζετε το σώμα σας με περιττά κιλά έχει να κάνει περισσότερο με τον εγκέφαλο και λιγότερο με το στομάχι. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα χάσετε είναι να μην αντιμετωπίζετε απλώς το σύμπτωμα, αλλά την αιτία. Η διαχείριση του άγχους είναι το κλειδί, έτσι ώστε να κατευνάσετε τις ορμόνες που σας οδηγούν σε πολυφαγία και να αναπτύξετε τα σοφά μέρη του εγκεφάλου σας να λαμβάνουν καλύτερες διατροφικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο πιο πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος να κατευνάζετε τις επιθέσεις του στρες είναι η σωματική άσκηση. «Ακόμη και την στιγμή που τα γυμναστήρια είναι κλειστά, υπάρχουν δεκάδες τρόποι να ακολουθήσετε μια συστηματική ρουτίνα προπονήσεων μέσα ή έξω από το σπίτι». Παράλληλα, η επιλογή πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών όχι μόνο θα γεμίζει το σώμα σας με λιγότερες θερμίδες, αλλά έχει αποδειχθεί πως οι «καθαρές» τροφές έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, οδηγώντας σας σε ακόμη πιο ευφυείς στρατηγικές κατανάλωσης γευμάτων. «Επιπλέον, ένα υγιεινό μενού που δίνει έμφαση στις άπαχες πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες είναι εκείνο που μπορεί να αποδυναμώσει δραστικά την παραγωγή γκρελίνης, απομακρύνοντας τον εγκέφαλό σας από παχυντικούς διατροφικούς πειρασμούς, όπως είναι τα γλυκά».

«Δώστε επίσης μεγάλη σημασία στο ρόλο που παίζουν οι νευροδιαβιβαστές», τονίζει ο Κανόφσκι. «Τροφές όπως στήθος γαλοπούλας, προϊόντα σόγιας, όσπρια, ξηροί καρποί, αυγά και ψάρια, είναι καλές πηγές ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δυο νευροδιαβιβαστών που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προαγωγή της εσωτερικής ηρεμίας και στην ανάπτυξη ενός ευφυέστερου εγκεφάλου, γεγονός που όχι μόνο μετριάζει το στρες, αλλά και σας βοηθά να χάνετε γρηγορότερα και χωρίς στερήσεις τα περιττά κιλά από το σώμα σας»

Διαβάστε ακόμα

Τι μπορεί να πάθετε αν δουλεύετε από το κρεβάτι σας

Αυτές είναι οι τροφές που «κόβουν» την πείνα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA