ΣΧΕΣΕΙΣ - ΣΕΞ
14/04/2021 10:40

Πώς να εντοπίζετε και να αντιμετωπίζετε αυτούς που σας κάνουν τον έξυπνο

Ο απλός τρόπος που αποκαλύπτει ...επιστημονικά την ηλιθιότητα πολλών «έξυπνων» ατόμων που σας περιτριγυρίζουν. 

Πώς να εντοπίζετε και να αντιμετωπίζετε αυτούς που σας κάνουν τον έξυπνο
Πώς να εντοπίζετε και να αντιμετωπίζετε αυτούς που σας κάνουν τον έξυπνο
Ανάγνωση:

«Τις προάλλες παρήγγειλα ένα σάντουιτς στο καφέ-μπαρ της γειτονιάς μου και ζήτησα διπλή μερίδα γαλοπούλας. Ένας τύπος πίσω μου είπε, “Δεν πρέπει να τρως κρέας”. Γύρισα και τον κοίταξα απορημένος. “Σοβαρά”, είπε, με ακόμη πιο δυνατή φωνή. “Το κρέας είναι κακό για σένα”. “Ίσως”, του απάντησα αδιάφορα, προσθέτοντας: “Αλλά μου αρέσει το κρέας”. Προφανώς δεν ήταν η απάντηση που περίμενε», γράφει σε άρθρο του στο Inc. Magazine, ο Τζεφ Χέιντεν, ένας Αμερικανός μυθιστοριογράφος, ομιλητής, LinkedIn influencer και συγγραφέας του best seller «Ο μύθος των κινήτρων: Πώς πραγματικά δημιουργούνται οι άνθρωποι που επιτυγχάνουν τα πάντα».

«Ένας φίλος με μύησε στη vegan διατροφή», συνέχισε να μου λέει ο τύπος όση ώρα περίμενα να μου φτιάξουν το σάντουιτς με διπλή γαλοπούλα. «Μόνο οι ανόητοι τρώνε κρέας. Το κρέας είναι τρομερό για σένα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρως κρέας. Η επιστήμη είναι αναμφισβήτητη», είπε μονολογώντας. Τότε, σταμάτησε να μιλά και πλησίασε πιο κοντά, καρφώνοντας το βλέμμα του πάνω μου. «Σε διαβεβαιώνω ότι άλλαξε τη ζωή μου», είπε, και πριν προλάβει να συνεχίσει του απάντησα: «Δεν είμαι σίγουρος ότι όλο τα κρέατα είναι κακά. Αλλά είναι σπουδαίο για σένα να μου λες πόσο σε έχει βοηθήσει η χορτοφαγία. Πόσο καιρό είσαι vegan;» τον ρώτησα. «Αυτή είναι η δεύτερη μέρα μου» είπε. Προφανώς δεν ήταν η απάντηση που περίμενα.

Το φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ

«Η βεβαιότητα μέσω ενός τέτοιου παραλογισμού που μου έδειξε ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου ατόμου, αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του φαινομένου Ντάνινγκ-Κρούγκερ», γράφει ο Χέιντεν, εξηγώντας: «Ο Ντέιβιντ Ντάνινγκ και ο Τζάστιν Κρούγκερ, ερευνητές στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστήμιο του Κορνέλ το 1999, ανακάλυψαν μια γνωσιακή διαταραχή κατά την οποία άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμώντας εσφαλμένα ότι οι γνωστικές τους ικανότητες είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι. Οι Ντάνινγκ και Κρούγκερ απέδωσαν αυτή την προκατάληψη σε μια μεταγνωστική αδυναμία των ανειδίκευτων να αναγνωρίσουν τη δική τους ανεπάρκεια και να αξιολογήσουν με ακρίβεια τη δική τους ικανότητα. Συνδυάστε την έλλειψη αυτογνωσίας με την χαμηλή γνωστική ικανότητα και έχετε μια έκρηξη ηλιθιότητας, υπερεκτιμώντας τη δική σας ανύπαρκτη ευφυΐα και ικανότητα», τονίζει ο Χέιντεν.

Όπως λέει ο Ντάνιγκ σήμερα -από τη θέση του καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν- «εάν είστε ανίκανοι, δεν μπορείτε να ξέρετε ότι είστε ανίκανοι. Οι δεξιότητες που χρειάζεστε για να παράγετε τη σωστή απάντηση είναι οι ίδιες δεξιότητες που χρειάζονται για να αναγνωρίσετε τη σωστή απάντηση».

Ο γνωστός Βρετανός φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ έχει πει: «Ένα από τα οδυνηρά πράγματα για την εποχή μας είναι ότι όσοι αισθάνονται μεγάλη σιγουριά για την ευφυΐα τους είναι μάλλον ηλίθιοι, αντίθετα με εκείνους που είναι γεμάτοι αμφιβολίες και διαρκή άρνηση των δεδομένων τους».

«Ή, όπως έλεγε ο παππούς μου», γράφει ο Χέιντεν, «όσο πιο χαζός που είσαι, τόσο περισσότερο νομίζεις ότι δεν είσαι».

«Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με πραγματικά υψηλό δείκτη ευφυΐας και ικανοτήτων τείνουν να υποτιμούν πόσο καλοί είναι, επειδή υποθέτουν ότι αφού γι’ αυτούς οι εργασίες ή οι θεωρίες τους είναι τόσο εύκολα τακτοποιημένες και αποτελεσματικές στην πράξη, θα είναι κάτι εξίσου απλό και για τους άλλους ανθρώπους. Αλλά μάλλον δεν θα έπρεπε να είμαι πολύ σκληρός για τον κύριο που μόλις είχε υιοθετήσει μια χορτοφαγική διατροφή», γράφει ο Χέιντεν συνεχίζοντας:

«Πέρασα μια φορά 20 λεπτά προσπαθώντας να πείσω έναν πραγματικά έμπειρο μηχανικό ότι χειρίστηκε με λάθος τρόπο μια βλάβη στο μπροστινό σύστημα της μοτοσυκλέτας μου, δίνοντάς του μερικές δικές μου επιλογές επαναρρύθμισης του τιμονιού και των αναρτήσεων. Όλη αυτή την ώρα ο μηχανικός με κοιτούσε με απορία και ένα παγωμένο χαμόγελο. Σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η υπερβολική υπερεκτίμηση των γνώσεών μου με έκανε κλασικό παράδειγμα του φαινομένου Ντάνινγκ-Κρούγκερ. Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που κάνουν το ίδιο: παίρνουν μια πρόχειρα επεξεργασμένη θέση και, στη συνέχεια, την διακηρύσσουν ως απόδειξη των πραγμάτων, ενώ αγνοούν εντελώς τις διαφορετικές απόψεις ή την ρεαλιστική κατάσταση των πραγμάτων -όπως ο ορκισμένος vegan, ο οποίος δεν είχε περάσει ούτε 48 ώρες χορτοφαγικής δίαιτας, όπως κι εγώ, που το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να αποδείξω σε έναν έμπειρο μηχανικό, τις γνώσεις που είχα αποκτήσει από την οδήγηση της μοτοσυκλέτας μου. Νομίζουμε ότι έχουμε δίκιο και θέλουμε όλοι να γνωρίζουν να έχουμε δίκιο. Ωστόσο, μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί ένδειξη νοημοσύνης. Είναι ένα κλασικό σημάδι γνωσιακής διαταραχής με βάση το φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ», γράφει ο Χέιντεν.

Η σοφία δεν βρίσκεται ποτέ στη βεβαιότητα

Όπως έχει πει ο Τζεφ Μπέζος, «οι πιο έξυπνοι άνθρωποι αναθεωρούν συνεχώς τις πεποιθήσεις τους, επανεξετάζοντας ένα πρόβλημα που πίστευαν ότι είχαν ήδη λύσει. Είναι ανοιχτοί σε νέες απόψεις, νέες πληροφορίες, νέες ιδέες, αντιφάσεις και προκλήσεις, που μπορεί να καταρρίψουν τον δικό τους τρόπο της σκέψης».

«Αληθινή σοφία σημαίνει να αντιλαμβάνεστε ότι, ενώ μπορείτε να γνωρίζετε πολλά, υπάρχουν επίσης πολλά ακόμη που δεν γνωρίζετε. Σοφία σημαίνει να προσπαθείτε να ανακαλύψετε τι είναι σωστό και όχι να πιστεύετε ότι αυτό που λέτε ή κάνετε είναι το σωστό. Η σοφία είναι εκείνη που σας βοηθά να συνειδητοποιείτε έγκαιρα πότε κάνετε λάθος και να υποχωρείτε ευγενικά. Μην φοβάστε να κάνετε λάθος. Μην φοβάστε να παραδεχτείτε ότι δεν έχετε όλες τις απαντήσεις. Μην φοβάστε να πείτε “νομίζω” αντί “ξέρω”. Όπως λέει η ψυχολόγος και φίλη μου, Τζέσικα Στίλμαν, “την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να προσδιορίσετε αν κάποιος είναι πραγματικά πολύ έξυπνος ή απλά πολύ ηλίθιος, μην τον ρωτήσετε εάν είναι σίγουρος για την άποψή του. Αντ’ αυτού, ρωτήστε τον πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλαξε γνώμη. Εάν δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα και ευσυνειδησία, πιθανότατα δεν είναι τόσο έξυπνος όσο θέλει να εμφανίζεται. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ανήκει στην μεγάλη ομάδα των γνωσιακά διαταραγμένων σύμφωνα με τη θεωρία των Ντάνινγκ και Κρούγκερ».

Πηγή: inc.com

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ