Σχέσεις - Σεξ
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Έρευνα: τα παιδιά που «κερδίζουν χρόνο» στο σχολείο, δεν είναι δημοφιλή στους συμμαθητές τους

Ο μήνας γέννησης μπορεί να καθορίσει το πόσο δημοφιλής είναι κάποιος σε ένα σύνολο ανθρώπων. Αυτό υποστηρίζει νέα πανεπιστημιακή έρευνα μεταξύ 13.000 εφήβων.

Οι μαθητές που «κερδίζουν χρονιά» στο σχολείο, φαίνεται ότι χάνουν σε δημοφιλία ανάμεσα στους συμμαθητές τους (Πηγή: Shutterstock):
Οι μαθητές που «κερδίζουν χρονιά» στο σχολείο, φαίνεται ότι χάνουν σε δημοφιλία ανάμεσα στους συμμαθητές τους (Πηγή: Shutterstock):

Οι μαθητές που έχουν γεννηθεί στην αρχή κάθε έτους είναι πιο δημοφιλείς από τους συμμαθητές τους που γεννήθηκαν προς το τέλος της ίδιας χρονιάς, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μια ομάδα από Ολλανδούς ερευνητές των Πανεπιστημίων του Γκρόνινγκεν και της Ουτρέχτης, διεξήγαγε μια έρευνα μεταξύ 13.000 εφήβων από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας τους να ταξινομήσουν τους συμμαθητές τους ανάλογα με το πόσο δημοφιλείς είναι. Στη συνέχεια, η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τη δημοτικότητα σε σχέση με την σχετική τους ηλικία, δηλαδή ποιο μήνα του ίδιου έτους γεννήθηκαν. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν μαθητές ηλικίας 14 και 15 ετών στην Ολλανδία, τη Σουηδία και την Αγγλία μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου 2011 και Απριλίου 2011 για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της «σχετικής» ηλικίας στη δημοτικότητα, μιας και μπορεί να υπάρχει διαφορά έως και 10 μηνών μεταξύ μαθητών μέσα στην ίδια σχολική τάξη. 
Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι οι μαθητές που είχαν  γεννηθεί στις αρχές του ίδιου έτους ήταν πιο δημοφιλείς από τους νεότερους μαθητές στην ίδια τάξη, κάτι που συνάδει με ευρήματα προηγούμενων μελετών, οι οποίες αναφέρουν ότι μαθητές που πηγαίνουν σχολείο νωρίτερα από τους «συνομήλικούς» τους ήταν σε πιο μειονεκτική θέση, κυρίως σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η εκφορά λόγου και οι αθλοπαιδιές

«Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να ωφεληθούν πολύ εάν γνωρίζουν τον μήνα γέννησης των μαθητών της τάξης τους», αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό PLOS One, με τους ερευνητές να τονίζουν ότι αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους βαθμούς τους, αλλά και τη δημοτικότητά τους μεταξύ των “συνομηλίκων” στην τάξη. «Αυτό οδηγεί σε συνοδευτικές γνωστικές, κοινωνικές και σωματικές διαφορές μεταξύ των παιδιών που έχουν γενέθλια λίγο πριν από την ημερομηνία λήξης μιας σχολικής χρονιάς και εκείνων που γεννήθηκαν αμέσως μετά», λέει η Ντανιέλεν βαν Αλάστ του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν, συνεχίζοντας: «Επιστημονικά ονομάζεται Φαινόμενο Σχετικής Ηλικίας (RAE) και οι συνέπειές του αφορούν σε μια σειρά σημαντικών ανομοιοτήτων μεταξύ συμμαθητών, όπως η σχολική απόδοση, οι αθλητικές επιδόσεις, η αυτοεκτίμηση και η δημοφιλία». 

«Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δημοτικότητα ενός μαθητή ή σπουδαστή, έχει πολλά να κάνει με την σχετική ηλικία, μιας και οι “μεγαλύτεροι” στην τάξη είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό πιο αποτελεσματικοί στην μάθηση, στα αθλήματα και στην κοινωνικοποίηση συγκριτικά με τους “μικρότερους”. Ωστόσο, η δημοτικότητα πέφτει κατά πολύ σε μαθητές που είναι κυριολεκτικά μεγαλύτεροι κατά ένα ή δυο χρόνια -μιλώντας για εκείνους που έμειναν στην ίδια τάξη λόγω κακής διαγωγής ή εξαιρετικά χαμηλών βαθμών προαγωγής, αλλά και εξαιτίας διαφόρων οικογενειακών ή άλλων κοινωνικών παραγόντων», προσθέτει ο Φρανκ βαν Τουμπέργκεν από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, συν-συγγραφέας της μελέτης, προσθέτοντας: «Οι σχετικά νεότεροι μαθητές βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα μαθηματικά, στις δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής και υψηλότερες πιθανότητες αξιολόγησης και διάγνωσης με μαθησιακές δυσκολίες σε σχέση με τους “μεγαλύτερους”. Και αυτό αποτελεί ένα νέο πεδίο αναζήτησης από την πλευρά των εκπαιδευτικών για τα παιδιά της τάξης τους».

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ο μήνας γέννησης ενός παιδιού σε σχέση με την ημερομηνία εγγραφής του πρώτη φορά στο σχολείο έχει μεγάλη επίδραση στη δημοτικότητά του. Και αναμφίβολα για τους “μεγαλύτερους”, αποτελεί ένα “εν τη γεννέσει εφόδιο”, που τους βοηθά να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι και το πανεπιστήμιο», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης. 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#σχολείο #Μαθητές #γενέθλια