Σχέσεις
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Προετοιμαστείτε για πολλούς χωρισμούς... μετά το τέλος της πανδημίας

Η πανδημία ώθησε πολλά ζευγάρια να έρθουν πιο κοντά. Όμως για μερικούς, η έξοδος από την καραντίνα σημαίνει ...διαζύγιο.

Ο Γ.Χ., 30 ετών, συνδέθηκε ερωτικά με μια συνάδελφο την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2020 και από τότε περνούσαν όλο το χρόνο τους μαζί μοιραζόμενοι τόσο την καθημερινή επαφή τους στο γραφείο όσο και στο σπίτι - αφού αποφάσισαν να συγκατοικήσουν- σκεπτόμενοι σοβαρά να παντρευτούν το 2021. «Ήταν μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μου, αλλά μόλις ξεκίνησε η πανδημία άλλαξαν πολλά», λέει ο Γ.Χ. «Απ’ τη μια έπρεπε να αναβάλλουμε τον γάμο εξαιτίας του Covid, και απ’ την άλλη, η ζωή μας έγινε πολύ ανιαρή. Όντας υποχρεωμένοι να υποστούμε τη μακρά καραντίνα από κοινού δεν είχαμε κοινωνική ζωή. Και χωρίς να υπάρχει κάτι πολύ κακό σ’ αυτό, είδαμε σιγά-σιγά ότι δεν μπορούσαμε να ανεχτούμε ο ένας τον άλλον, ασφυκτιώντας μέσα στη σχέση μας. Παράλληλα, η κοπέλα μου έχασε τη δουλειά της, εγώ εργαζόμουν εξ αποστάσεως με μειωμένο μισθό και όλα αυτά τα αρνητικά μας έμπλεξαν σε ένα πρωτόγνωρο κουβάρι μπερδεμένων συναισθημάτων, πολλών νεύρων και τσακωμών». Τώρα, αρκετούς μήνες σε μια σχέση που μεταβλήθηκε σε τοξική, ο Γ.Χ. βλέπει ότι μάλλον θα πρέπει να ξεμπλέξει αμέσως μετά την καραντίνα.

Σύμφωνα με άρθρο της Κέιτ Μιούνεϊ στο περιοδικό GQ, oι συνθήκες της πανδημίας οδήγησαν πολλά ζευγάρια να συγκατοικήσουν με σκοπό να μειώσουν την μοναξιά της καραντίνας. «Αλλά ενώ μια ερωτική σχέση μπορεί να καλλιεργηθεί υπέροχα όταν τα δυο μέλη αφήνουν ελεύθερο χώρο και χρόνο για να αποφορτιστούν, η διαρκής συμβίωση 10 και 11 μήνες μέσα σε καθεστώς αναγκαστικής απομόνωσης και απουσίας κοινωνικής ζωής, μπορεί να διαλύσει τα πάντα», γράφει η Μιούνεϊ.

Το παράδειγμα της Κίνας

Από τα στοιχεία που συνέλεξε η δημοσιογράφος, βλέπουμε ότι η Γουχάν δείχνει το δρόμο. Στην πόλη της Κίνας, όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός, πολλές ερωτικές σχέσεις κατέληξαν σε συγκατοίκηση, τόσο με σκοπό να μη νιώθουν μοναξιά, όσο και για να μοιραστούν τα έξοδα διαβίωσης εξαιτίας της απώλειας των θέσεων εργασίας του ενός ή και των δυο μελών του ζευγαριού. Ωστόσο, το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι τα ποσοστά χωρισμών και διαζυγίων αυξήθηκαν κατακόρυφα μόλις έληξε η καραντίνα. «Δεν θα είχα μετακομίσει μαζί της σε άλλη περίπτωση. Προσπαθούσα να εξοικονομήσω χρήματα μέχρι να λήξει η πανδημία και μετά να επαναφέρω τον εαυτό μου στη δουλειά και τη ζωή μου», λέει ένας από τους Κινέζους με τους οποίους μίλησε η Μιούνεϊ. Ένας άλλος, παντρεμένος επί έξι χρόνια, αναφέρει: «Όταν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων πήρα το διαζύγιο, ένιωσα ότι ελευθερώθηκα δυο φορές. Μπορεί πριν την πανδημία να υπήρχαν μερικές απλές διαφωνίες ανάμεσα σε μένα και τη σύζυγό μου, αλλά μέσα στην καραντίνα η ασυμφωνία χαρακτήρων πήρε μορφή εχθροπραξιών», τονίζοντας ότι οι καβγάδες ήταν ένα καθημερινό μαρτύριο για την ψυχική του ισορροπία. «Εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για εκείνη να την αγαπώ, αλλά πάνω από την ψυχική μου υγεία και την ανεξαρτησία μου δεν βάζω τίποτε άλλο», προσθέτει.

«Βρισκόμαστε σε μια αληθινά πρωτόγνωρη κρίση των ερωτικών σχέσεων», λέει η κλινική ψυχοθεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργός Λία Αγκουάιρ στο GQ. «Μια σπίθα διαφωνίας, που πριν την πανδημία θα έσβηνε εύκολα μετά από μια ολιγόωρη ή ολιγοήμερη απόσταση από τη σχέση, σήμερα η ίδια σπίθα είναι δυνατό να γίνει πυρκαγιά και να εξαφανίσει συθέμελα μια ερωτική ή συζυγική σχέση. Όταν το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η απόγνωση, η αίσθηση αποσύνδεσης από την κοινωνία και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα συγκεντρώνονται μέσα μας επί πολλούς μήνες και δεν μπορούν να αποφορτιστούν ήπια και ομαλά, μας οδηγούν να απελευθερώσουμε τον χειρότερό μας εαυτό στον σύντροφό μας. Και εάν αυτό κρατήσει μήνες, καμία σχέση δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει», τονίζει η Αγκουάιρ, επισημαίνοντας: «Με την αναμενόμενη επιστροφή στην “κανονικότητα” να είναι πλέον πολύ κοντά, το να βασίζεστε στην συντροφιά της συντρόφου σας για να περάσετε όμορφα την ημέρα σας μετά από μήνες “τοξικότητας”, δεν είναι καθόλου επιθυμητό».

 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#Πανδημία #Κορονοϊός