Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το έντονο βλέμμα, τη σκωτσέζικη προφορά, την υποκριτική δεινότητα και την σχεδόν αδιάφορη στάση του απέναντι στα media, ο Τζέιμς ΜακΑβόι έχει καταφέρει να παραμένει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του Χόλιγουντ… αλλά να μην τον νοιάζει καθόλου. Άλλωστε όπως έχει πει ο ίδιος αφοπλιστικά «Πάντα πίστευα ότι δεν θα θελήσω να γίνω ηθοποιός. Όμως, το έκανα επειδή μου το επέτρεψαν. Και επειδή δεν είχα κάτι άλλο να κάνω».

Γεννημένος στις 21 Απριλίου 1979 στη Γλασκόβη της Σκωτίας, ο Τζέιμς ΜακΑβόι, δεν είχε την τύχη να ζήσει τη γαλήνια και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή που του άξιζε. Στα επτά του χρόνια, ο πατέρας του, Τζέιμς, εγκαταλείπει ξαφνικά την μητέρα του, Ελίζαμπεθ, και από την στιγμή εκείνη  ζει και μεγαλώνει με τους παππούδες του στο Drumchapel -ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προάστιο της Γλασκόβης, όπου η ανεργία, η εγκληματικότητα και η βία κυριαρχούν. Κι αν αυτά ήταν ικανά να τον κάνει να νιώσει δυστυχισμένος, εκείνος, όπως δηλώνει σήμερα, ήταν ένα πολύ ευτυχισμένο και χαρούμενο παιδί παρά τα όσα έζησε. Η πρώτη του επαφή με την τέχνη γίνεται στο σχολείο μέσω του μουσικού συγκροτήματος που δημιουργεί μαζί με δύο ακόμα συμμαθητές του, ενώ η ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο της υποκριτικής του δίνεται μέσω της επίσκεψης του ηθοποιού Ντέιβιντ Χέιμαν σε αυτό και της απόφασής του να του χαρίσει τον πρώτο κινηματογραφικό του ρόλο στην ταινία The Near Room. Κι αν κάθε άλλος στη θέση του θα ενθουσιαζόταν, ο Τζέιμς εκμεταλλεύεται το ρόλο αυτό μονάχα για να βρεθεί κοντά στην συμπρωταγωνίστριά του, Αλάνα Μπράντι, την οποία είχε ερωτευτεί. Μη γνωρίζοντας αν το επάγγελμα του ηθοποιού είναι εκείνο που πραγματικά τον γέμιζε γίνεται μέλος του τμήματος νέων της θεατρικής ακαδημίας PACE, ενώ λίγα χρόνια αργότερα αποφασίζει να στρατολογηθεί και να γίνει μέλος του Ναυτικού. Την ίδια στιγμή όμως, η θέση στην Βασιλική Μουσική και Δραματική Ακαδημία της Σκωτίας, που του προσφέρεται, είναι εκείνη που θα του ανατρέψει όλο του το μέλλον.

Image removed.

Ο εγκεφαλικός X-Men

Από το 2000, που αποφοιτά από εκεί, μέχρι και σήμερα ο ΜακΑβόι πρωταγωνιστεί κυρίως σε ταινίες φαντασίας και δράσης με εξαιρετικά παραδείγματα τα: «Χρονικό της Νάρνια», «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας», «Wanted» ενώ το 2010 περνάει από casting για τον ρόλο του τηλεπαθητικού σούπερ ήρωα Professor X, ηγέτη και ιδρυτή των X-Men, στην ταινία X-Men: First Class και φυσικά τον κερδίζει. Τον ρόλο αυτό μάλιστα επαναλαμβάνει σε όλες τις ταινίες τους franchise X-Men, με τελευταίο το X-Men: Ο μαύρος φοίνικας (Dark Phoenix).

Image removed.

Διχασμένος σε 23 προσωπικότητες

Αν υπάρχει μια ταινία του Τζέιμς ΜακΑβόι που στοίχειωσε τις συνειδήσεις μας είναι το Split στο οποίο υποδύεται έναν άντρα με είκοσι τρεις διακριτές προσωπικότητες – και αντίστοιχα άλλους τόσους ρόλους! Ο Τζέιμς ΜακΑβόι σε μια συγκλονιστική ερμηνεία υποδύθηκε τον Κέβιν που πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας, με αποτέλεσμα να έχει 23 διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες. Ο ηθοποιός είχε δηλώσει πως όταν διάβασε το σενάριο και συζήτησε με τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν για τους ένα+ είκοσι δύο ρόλους, ένιωσε την πρόκληση, αλλά και τρομερή ανασφάλεια: «Ήξερα ότι το εγχείρημα θα ήταν ή μεγάλη επιτυχία, ή η απόλυτη καταστροφή.» Κι όπως αποδείχτηκε, τελικά, κατάφεραν το πρώτο.

Image removed.

I am only human

Φαίνεται όμως ότι μέσω της υποκριτικής κατάφερε να ανακαλύψει πολλές δικές του ευαίσθητες πλευρές, που τον κάνουν σήμερα να νιώθει καλύτερος άνθρωπος. Οι σοκαριστικές εικόνες φτώχειας που είδε στους δρόμους της Ουγκάντα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο τελευταίος βασιλιάς της Σκωτίας», τον έκαναν να ασχοληθεί με την φιλανθρωπία, να γίνει ενεργό μέλος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού και να βοηθήσει έμπρακτα τα παιδιά που τον έχουν ανάγκη.

Image removed.

Love and marriage

Κι αν την επαγγελματική του επιτυχία την αντιμετωπίζει με αφοπλιστική απάθεια, τον έρωτα τον βάζει πάνω απ' όλα. Όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί μάλιστα, στο παρελθόν έχει κλάψει πολύ για γυναίκες που τον άφησαν αλλά και τον απάτησαν. Από τη στιγμή όμως που γνώρισε την τότε  συμπρωταγωνίστρια του στο ''Shameless'', Αν-Μαρί Νταφ, όλα τα δυσάρεστα έγιναν παρελθόν. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2006, τέσσερα χρόνια μετά απέκτησαν τον μοναχογιό τους, Μπρένταν και πήραν ένα «βελούδινο» διαζύγιο το 2016. Ο έρωτας ήρθε στη ζωή του ξανά το 2017 όταν στο πλατό της ταινίας Split γνώρισε την Lisa Liberati, προσωπική βοηθό του σκηνοθέτη της ταινιάς Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και πλέον συγκατοικούν μαζί στο Λονδίνο.

Image removed.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA