Μενού
  • Α-
  • Α+

Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αλλάξει το οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα και να μη γίνονται ντου ομάδων ατόμων σε μόνους πολίτες, είναι ουτοπικό. Δεν πρόκειται να αλλάξει με τίποτα κι ούτε μπορεί να υπάρξει πρόληψη, όση παιδεία και να τους παρέχεις. Πάντα θα υπάρξουν αυτοί που στην ανάγκη τους να ενταχθούν σε μια ομάδα, σε ένα σύνολο, θα παρασυρθούν σε ένα μονοπάτι δίχως επιστροφή.

Αυτό όμως που μπορείς να αλλάξεις σε περιστατικά όπως αυτό που έζησε η Super Kikii (Κική Λιτσάκη) και η φίλη της, είναι την αντίδραση του κοινωνικού ιστού.

Η γνωστή περσόνα του Instagram που είδαμε φέτος στο βραδινό σόου του Αρναούτογλου στη στήλη Σφήκες, περιέγραψε σε Instagram TV video ότι μια ομάδα 30 οπαδών του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε εκείνη και τη φίλη της επειδή την είχαν δει παλιότερα να φοράει φανέλα του Παναθηναϊκού. Εκείνο που εξόργισε όμως περισσότερο είναι που, σύμφωνα με την περιγραφή της, περνούσε κόσμος, έβλεπε που τις έδερναν και η μόνη αντίδραση ήταν να βγάλουν το κινητό για να τραβήξουν βίντεο.

Η Super Kikii δεν είναι η μόνη περίπτωση 

Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα που μπορεί και πρέπει να επιλυθεί. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από απλούς περαστικούς να μπουν στη μέση και να σταματήσουν έναν οργισμένο όχλο, γιατί θα δεχτούν κι αυτοί ξύλο. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι μόνο η καταγραφή με βίντεο ενός ξυλοδαρμού δεν είναι αρκετή, αν βέβαια γίνεται για να υπάρχει το ντοκουμέντο εφόσον το θύμα θελήσει στοιχεία για να προχωρήσει σε μήνυση.

Γιατί, όπως είδαμε και στην περίπτωση της δολοφονίας του Καραϊβάζ, αρκετές φορές το κινητό φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί για να αποκομίσει ο κάτοχος του κάποιο κέρδος πουλώντας το υλικό σε δημοσιογράφους, με το σύνδρομο του Nightcrawler (βλ. ταινία με τον Τζέικ Γίλινχολ) να αναπτύσσεται στους χρήστες των social media και να μεταφέρεται στην κανονική ζωή.

Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα αυτό στην ελληνική κοινωνία, της μη συμπαράστασης, είτε μιλάμε για παρεμπόδιση ενός ξυλοδαρμού είτε για το εύκολο και ανθρώπινο, να πας στο θύμα και να του προσφέρεις βοήθεια για τις πληγές και τα τραύματά του. Η Super Kikii ούτε αυτό δεν είδε να γίνεται, όπως είπε.

«Δε γίνεται να βλέπεις στο δρόμο να βαράνε είτε άνθρωπο είτε ζώο είτε οτιδήποτε και να τραβάς βίντεο. Είσαι ακριβώς το ίδιο με εκείνον που βαράει εκείνη τη στιγμή. Γουρουνοπιθήκια».

Αυτό το ένστικτο, της βοήθειας, είναι εύκολα καλλιεργήσιμο, αλλά θα πρέπει να σταθεί απέναντι στον φόβο και στη βαθιά ριζωμένη λογική του «αν δε σε αφορά, κάνε τα στραβά μάτια». Πώς μπορείς να κάνεις τα στραβά μάτια όταν βλέπεις δύο ανθρώπους να τρώνε μπουνιές και κλωτσιές πεσμένοι στο έδαφος από 30 άτομα; 

Στην προσπάθεια μας να μεταβούμε στο στάδιο του «η απάντηση στη βία δεν είναι η ίδια η βία», αρνούμαστε να δούμε ότι ναι μεν δε γίνεται να γίνεις βίαιος, αλλά χρειάζεται να αντισταθείς με πυγμή και τρόπο που θα κόβει τη φόρα του επίδοξου θύτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA